Studenterforening inviterer amerikansk topforsker: ”Oh my God, Chomsky har sagt ja!”

Vi giver det et skud, tænkte Nina Vad Thomsen fra den lingvistiske studenterforening ViGør. Derefter trykkede hun 'Send' på en mail til den amerikanske topforsker Noam Chomsky, hvor hun inviterede ham til at holde et oplæg i foreningen. Og hun blev mildest talt overrasket, da han svarede ja.

Noam Chomsky holder en gæsteforelæsning hos lingvistiks studenterforening på fredag. Billedet her er fra et besøg ved University of Toronto i 2011. Foto: Andrew Rusk

Mød Noam Chomsky

  • Hvem? Noam Chomsky er en amerikansk lingvist, kognitionsvidenskaber, politisk aktivist og mere til.
  • Hvad? ViGør er lingvistiks studenterforening, der hver fredag afholder arrangementer, hvor alle er velkomne.
  • Hvor? Foredraget kommer til at foregå i Per Kirkeby Auditoriet, Søauditorierne (1250-304) og på Zoom. Find linket på ViGør’s Facebook-begivenhed.
  • Hvornår? Fredag 10. februar kl.18-20. Dørene til auditoriet åbner klokken 17.40, og det bliver muligt at logge på Zoom cirka fra kl. 17.50.

Hvad skal der til for at få en internationalt anerkendt og berømt forsker til at holde oplæg for en lokal studenterforening i Aarhus? En mail. Åbenbart. Det kan lingvistikstuderende Nina Vad Thomsen til sin egen overraskelse konstatere.

Da hun gik på første semester af sin bacheloruddannelse i lingvistik, fandt hun hurtigt ud af, at Noam Chomsky ikke alene er den moderne lingvistiks fader – han er også en teoretiker, der deler vandene. Og ville hun læse hans teorier, skulle hun over på Engelsk i stedet, måtte hun forstå. 

”Vi jokede tit med, om vi skulle invitere Chomsky til at holde foredrag, fordi vi havde indtryk af, at vores forelæsere ville have rigeligt med spørgsmål til ham. Jeg ville gerne danne mig mit eget indtryk af ham, og jeg undrede mig over, hvorfor der ikke var nogen, der bare havde skrevet til ham. Så det gjorde jeg,” lyder det fra Nina Vad Thomsen, som både er medlem og sekretær i studenterforeningen. Hun regnede dog ikke med at få svar.

Men da der kom en mail med positivt svar, var hendes umiddelbare reaktion:

"Oh my God, Chomsky har sagt ja!"

”Chomsky er kæmpestor”

Ken Ramshøj Christensen er uddannet lingvist og lektor ved Engelsk på Aarhus Universitet. Han genkenderfra sin egen studietid Nina Vad Thomsens oplevelse af, at Chomsky er et kontroversielt navn på lingvistikstudiet.

”Da jeg selv læste lingvistik, fik vi også at vide, at Chomskys teorier ikke var noget, vi skulle beskæftige os med. Så jeg synes, det er et fantastisk initiativ, Nina har taget. Det er fedt, at de studerende vil danne deres egne meninger om Chomsky,” lyder det fra lektoren.

Hvis du ikke har beskæftiget dig med lingvistik, engelsk eller kognitionsvidenskab, er du måske aldrig stødt på Chomsky før. Men har du læst bare én bog om lingvistik, har du set hans navn. Det garanterer Ken Ramshøj Christensen.

"Chomsky mener, at mennesker har en medfødt evne til at tilegne sig sprog, ligesom fugle har en medfødt evne til at tilegne sig sang."

”Chomsky er kæmpestor – måske den største og mest kendte. Han er i hvert fald den mest citerede lingvist overhovedet. Man kan faktisk ikke åbne en bog om lingvistik uden at støde på ham. Og når man gør det, gør forfatterne sig meget umage med at forklare, om de er enige med ham eller ej,” lyder det.

Men hvad er det ved Noam Chomsky, der gør hans teorier så kontroversielle?

”Chomsky er fokuseret på sprogets form og ikke så meget på, hvordan vi bruger sproget. Chomsky mener, at mennesker har en medfødt evne til at tilegne sig sprog, ligesom fugle har en medfødt evne til at tilegne sig sang, og ligesom edderkopper har det til at spinde spind. Han har en meget formel tilgang og taler om en universel grammatik, og det finder mange lingvister for matematisk og firkantet. De vil i stedet sige, at sproget handler om interaktionen mellem mennesker, og at det ikke kan sættes på en matematisk formel,” forklarer Ken Ramshøj Christensen.

Engelsklektoren er selverklæret tilhænger af Chomskys teorier og ser dem som et godt udgangspunkt for at arbejde med sprog.

”Det, som Chomsky gør, er at sige, at alle sprog har en fælles grammatik, fordi alle mennesker har hjerner, der stort set er ens. Han lægger op til, at vi fokuserer på det, som alle sprog har til fælles, i stedet for hvordan de er forskellige fra hinanden,” fortæller han.

Ken Ramshøj Christensen er ikke i tvivl om, om han skal med til foredraget, og han glæder sig især til at høre, hvad de lingvistikstuderende har tænkt sig at spørge forskeren om.

”Lektorerne har allerede skabt deres holdninger til Chomsky, men det er spændende at høre, hvordan de studerende forholder sig til ham”, lyder det.

Betalingen er en god flaske vin

Da den amerikanske lingvist David J. Peterson, som blandt andet har konstrueret sproget Dothraki til serien Game of Thrones, gæstede ViGør den 16. september sidste år, var det med en invitation, der dækkede fly, tog, bus og hotel i Aarhus i fem dage for både Peterson og hans partner og kollega Jessie Sams, som også var oplægsholder. Chomskys gæsteforelæsning honoreres med et noget strammere budget.

”Jeg havde slet ikke regnet med, at David J. Peterson ville sige ja til at besøge Danmark, da jeg foreslog det. Men han var alligevel i Sverige, så det passede ham fint. AU ville gerne betale for hans transport og ophold, men det betød så også, at budgettet til andre gæster er brugt i et godt stykke tid. Så jeg måtte skrive til Chomsky, at vi altså kun kunne betale ham med en flaske vin. Det var heldigvis helt fint for ham,” lyder det fra Nina Vad Thomsen.

Hun lavede aftalen med Chomsky for et års tid siden, og forberedelserne er så småt ved at være plads. Hun mangler bare at skrive sin introduktion til Chomsky.

”Han er jo en mand, der ikke kræver så meget introduktion inden for mit felt, så jeg spurgte ham, hvordan han gerne ville introduceres. Han bad om 'the most simple and informal introduction', så det skal jeg se, om jeg kan lykkes med,” fortæller Nina Vad Thomsen.

To timer med Chomsky

Titlen på Noam Chomskys foredrag er 'The Miracle Creed and the Strong Minimalist Thesis', men hvad gæsteforelæsningen helt præcist skal handle om, kan Nina Vad Thomsen ikke give et svar på. Hun ved det nemlig ikke.

”Jeg har fået en titel, men han vil ikke sende et abstract. Så vi er ret spændte på, hvad han skal tale om. Jeg ved ikke selv, hvad titlen betyder, og jeg tror, at man skal have læst ret meget Chomsky for at forstå det,” lyder det.

Ken Ramshøj Christensen er heller ikke skråsikker på, hvad foredraget kommer til at handle om ud fra titlen.

”Jeg tror, det kommer til at handle om, at der er nogle ting, vi har svært ved at forklare, som vi derfor tror ikke kan forklares. Hvis man for eksempel spørger en fysiker, hvad farven rød er, vil vedkommende svare noget komplekst med bølgelængder, som umiddelbart kan virke som et alt for kompliceret svar, der ikke har noget med farven rød at gøre. Det samme gælder for sprog. En almindelig sprogbruger ville nok sige, at sprog har noget med ord og kommunikation at gøre. Chomsky sætter sprog på formler, som kan virke meget abstrakte og som noget, der ligger meget langt fra det, vi normalt forstår ved sprog. Så jeg forventer, at det dels kommer til at handle om menneskets beskrivelsesapparat, dels om videnskabsteori. Men det er lidt ærgerligt, at der ikke er et abstract,” lyder det fra lektoren.

Selve foredraget varer 40 minutter, så der er sat rigelig tid af til spørgsmål og diskussion i de to timer, arrangementet varer i alt.

Arrangementet møder stor interesse

Når ViGør holder arrangementer, foregår det normalt i et lokale i Nobelparken, men denne gang rækker det ikke. I første omgang var planen, at foredraget skulle foregå i Nobelparkens eget auditorie, men med en interesse fra mere end 800 personer var auditoriets 197 pladser ikke nok. Interessen i studenterforeningens begivenhed på Facebook er så massiv, at Nina Vad Thomsen i stedet har booket Per Kirkeby Auditoriet i Søauditorierne i bunden af Universitetsparken, hvor der er plads til 454 personer. Indtil videre har 221 personer trykket 'Deltager' på Facebook-begivenheden.

Og de mange deltagende skal ikke snydes for studenterforeningens sædvanlige traktement.

”Der er altid kaffe og kage til ViGør, og normalt er det noget, vi frivillige selv betaler for. Men fordi arrangementet er så stort, er vi blevet enige om, at det skal koste tre kroner for en kop kaffe eller et stykke kage og fem kroner for begge dele,” fortæller Nina Vad Thomsen.

Faktisk tjener ViGør normalt kun penge på de donationer, som bliver givet i forbindelse med deres arrangementer. Nina Vad Thomsen fortæller, at hun flere gange også selv har doneret.

”Jeg vil jo gerne støtte op om foreningen. Og så vil vi også rigtigt gerne have en ny kaffemaskine. Den, vi har nu, er så gammel og langsom, at det tager en time at lave en kande kaffe,” fortæller hun.

Det er fire frivillige fra studenterforeningen, der står for arrangementet på fredag, men Nina Vad Thomsen regner med, at flere af de knap tyve frivillige kommer og hjælper til på dagen. Og foruden kagebagning og kaffebrygning er der nok at tage fat på.

”Vi har en masse elektronik, vi skal have styr på. Og der skal være hul igennem til mikrofonen, så der kan blive stillet spørgsmål fra salen. Chomsky har også skrevet, at han ikke hører så godt og derfor gerne vil have undertekster på Zoom. Det skal vi lige have fundet ud af, om vi kan,” lyder det fra arrangøren.

Korrekturlæst af Charlotte Boel