Omnibus prik

Studerende undervises i sportshal

Studerende på Aarhus BSS har fået flyttet deres undervisning til en sportshal, fordi en række auditorier skal renoveres i efteråret. Men en sportshal er ikke velegnet til undervisning, lyder det fra både studerende og en underviser, der også undrer sig over, at renoveringen skal finde sted ved semestrets start ovenpå en lang, stille sommerferie.

Forholdene i sportshallen er ikke optimale for undervisning, er både studerende og underviser enige om. Foto: Maria Randima
Adjunkt fra Institut for Økonomi, Marie Herly, forsøger at gøre en sportshal fuld af studerende på Aarhus BSS klogere på eksternt årsregnskab. Foto: Maria Randima

Omgivet af basketkurve, ribber og tove sidder 150- 200 studerende på Aarhus BSS og forsøger at blive klogere på faget ’eksternt årsregnskab’. Der er fyldt godt op på de forreste rækker, og forlængerledninger slanger sig hen over gulvet.

Normalt foregår undervisningen i dertil egnede auditorier på Fuglesangs Allé, men fordi auditorierne er ved at blive renoveret, har hundredvis af studerende på forskellige fag i ugevis fået flyttet deres undervisning til en sportshal.

Spild af tid

En sportshal er bare ikke en optimal ramme for undervisning, lyder kritikken fra de to cand.merc.- studerende Joachim Krogstrup Mikkelsen og Morten Svendsen. Sidstnævnte er formand for Academic Business Council på Aarhus BSS, og begge er medlemmer af studienævnet på Erhvervsøkonomi.

Særligt grelt er det, at det især er studerende på første semester, der har fået flyttet deres undervisning til sportshallen, mener de.

»Det giver unødvendig stress for de nye studerende. De udebliver fra undervisningen, fordi forholdene er så ringe, at de ikke får noget ud af at være til stede. De kan ikke se, hvad der sker på tavlen, og i nogle tilfælde har de haft svært ved at høre, hvad der blev sagt. Så mange føler, at de spilder deres tid. Det er vigtigt, at de nye studerende får et godt indtryk af uddannelsen og får nogle gode studievaner lige fra start, frem for at få etableret en uvane med at undlade at komme til nogle forelæsninger.«

Mangler tavleplads

De to studerendes kritik bakkes op af lektor i økonomi Finn Schøler – en af de undervisere, der har fået flyttet sin undervisning til sportshallen, som han heller ikke finder egnet til formålet.

»Det er ikke et særligt hensigtsmæssigt lokale at undervise i. Man kan ikke se de studerende på de bagerste rækker, og jeg har måttet lægge min undervisning om, fordi der ikke var ordentlige tavleforhold. Jeg har tre whiteboards på hjul til rådighed, men de studerende bagerst i salen kan kun se de øverste 20-30 centimeter af tavlen. Og især i undervisningen af de studerende på første semester bruger jeg tavlen en del for at illustrere mine pointer,« siger han.

Han er enig med de to studerende i, at det er uheldigt, at flytningen rammer de nye studerende. Han smed derfor bygningsplanen op på storskærmen, gangen inden undervisningen blev flyttet, så de studerende vidste, hvor de skulle hen.

»De er lige startet, og flere af dem kommer heller ikke fra Aarhus. Alt er i forvejen nyt, og så kas ter vi dem et helt andet sted hen. Vi må ikke bare lade de nye studerende i stikken, vi skal nurse dem lidt,« mener han.

Hvorfor nu?

Både Finn Schøler og de to studerende undrer sig over, at lokalerne på Fuglesangs Allé ikke er blevet renoveret i løbet af sommerferien.

»Jeg er lidt uforstående overfor, at renoveringen skal finde sted lige ved semestrets start, når nu lokalerne står helt tomme fra december til februar og igen fra maj til september, « siger Finn Schøler.

Træls sag

Prodekan for uddannelse på Aarhus BSS, Peder Østergaard, har talt med flere studerende, der ikke har været tilfredse med forholdene.

»Det er en træls sag. Men vi fik kendskab til, at auditorierne skulle renoveres, så sent at det har været svært at reagere på en hensigtsmæssig måde. Vores planlægningskontor har været på overarbejde for at finde løsninger og har måttet lave dobbeltplanlægning. De gør deres bedste, og vi er bestemt vidende om, at det her ikke er populært blandt de studerende. Vi er heller ikke glade for situationen.«

Ting tager tid …

Det er universitetsledelsen, der i foråret besluttede at afsætte midler til at renovere cirka 30 auditorier rundt om på AU, blandt andet på Fuglesangs Allé. Især udskiftning af AV-udstyr har været tiltrængt flere steder.

Peter Bruun Nielsen er vicedirektør for AU IT og formand for den styregruppe, der er ansvarlig for renoveringen. Han forklarer, hvorfor renoveringen af auditorierne er kommet i karambolage med studiestarten.

»Det har ikke været muligt at nå at gå i gang med renoveringen inden sommerferien, fordi projektet har en størrelse, hvor det skulle i udbud, og den slags tager tid. Der er en helt fast procedure, som vi skal gennemføre. Og inden det var på plads, var vi ved starten af sommerferien. Projektets omfang har krævet en del forberedelse og planlægning, og projektet er så omfattende, at det ikke ville kunne laves hen over en sommerferie.«

Hvorfor så ikke vente med at sætte gang i renoveringen til for eksempel juleferien?

»Det kan heller ikke lade sig gøre. For det første skal pengene bruges i indeværende budgetår. For det andet er den nuværende situation heller ikke ønskelig. Der er store problemer med AV-udstyret i mange auditorier, og derfor er det på høje tid, at de moderniseres,« siger Peter Bruun Nielsen.

Også træls, når udstyr går ned

Han er klar over, at beslutningen om at renovere auditorierne i forbindelse med semesterstart har skabt problemer med planlægningen af undervisningen.

»Og det har heller ikke været optimalt for den enkelte studerende, men det drejer sig om en begrænset periode, og det er jo også træls at sidde til en forelæsning, hvor udstyret går ned. Vi har været nødt til at gøre det på denne måde, og det giver nogle gener på kort sigt. Men det er jo lykkedes at finde en gangbar plan, selvom det har været et stort planlægningsarbejde. De involverede medarbejdere har udvist stor fleksibilitet, for at vi kan nå i mål, selvom tidsplanen er meget presset,« siger Peter Bruun Nielsen.

Han finder det ikke overraskende, at et renoveringsprojekt af denne størrelse skaber gener:

»Hvis det var et ufravigeligt krav til opgaven, at det ikke måtte genere nogen, ville det ikke kunne lade sig gøre.«