Omnibus prik

TÅGEKAMMERET har tradition for at holde traditionerne i hævd

TÅGEKAMMERET opfører i dag sit traditionsrige luciaoptog flere steder på campus i Aarhus. Omnibus var med til forberedelserne i morges og blev indviet i alle ritualerne omkring den stolte tradition, som ingen af de tilstedeværende helt kunne huske hvornår egentlig opstod.

TÅGEKAMMERET varmer op til årets luciaoptog.

Hver år i forbindelse med Luciadag hopper mellem 10 og 20 studerende tilknyttet TÅGEKAMMERET i hvide kjoler, smører stemmebåndene og opfører et luciaoptog på AU’s campus i Aarhus.

”TÅGEKAMMERET har en tradition for at holde traditioner i hævd. Og når noget er sket to gange, siger vi, at det er en tradition,” siger TÅGEKAMMERETs Per Høgfeldt, som til daglig studerer datalogi på 1. år.

Årets luciabrud er Jesper Brink Andersen, som læser datalogi på første år. Til spørgsmålet om, hvorvidt det er en ære at være den, der skal gå forrest, lyder det tøvende og lettere hemmelighedsfuldt fra TÅGEKAMMERETs Marie Kierkegaard:

”Joeh... Det synes fuan i hvert fald selv!”

Fuan er i år Jesper Brink Andersen, og til de uindviede skal det siges, at fuan er en titel, som der er en helt særlig tradition omkring i TÅGEKAMMERET. Hvert år inden TÅGEKAMMERETs generalforsamling udvælger instruktorerne ti studerende som såkaldte fuer, som udgør festudvalget. 

Det er lidt tys-tys, hvordan det sker. Men ud af de ti vælges én fuan, som for et år blandt andet skal optræde i kjole til alle festerne og være luciabrud.


 

Alle, der har lyst og er tilknyttet TÅGEKAMMERET, kan være med i luciaoptoget. Fordi kønsfordelingen på ST-fakultetet og også i selve optoget er noget skæv, skal fyrene også iføres kjoler. Det giver, ifølge deltagerne selv, optoget et mere feminint touch og er et forsøg på at opveje den skæve kønsbalance lidt. 

De studerende mødes tidligt om morgenen for at forberede dagens optog. Mange luciaoptog arbejder i dag med elektriske lys, men sådan foregår det ikke i TÅGEKAMMERET. Her er levende lys en del af showet. En del af forberedelserne er derfor at sætte paptallerkener ned over stearinlysene, som herefter pakkes ind i sølvpapir, så stearinen ikke drypper ned over hænderne.

En god del af AU's verdenspresse dækker i løbet af dagen TÅGEKAMMERETs luciaoptog.  

 

Luciasangen øves, og alle synger med. 

 

Luciaoptoget foregår traditionen tro i kjole, bare ben og bare tæer. Deltagerne bliver dog enige om, at de godt må tage sko på udendørs og til nøds også en jakke over kjolerne. 

Det er tidligere års fuan'er, der pynter luciabrudens krans, som i TÅGEKAMMERETs tilfælde er en gammel scooterhjelm. Under hjelmen får Jesper Brink Andersen et slør på og også lidt papir, så hjelmen sidder ordentligt på hovedet. 

En god del af forberedelserne går med hygge, morgenmad og juleøl.

For at stearinen fra luciakronens lys ikke drypper ned i hovedet på Jesper Brink Andersen, pakkes den også godt ind i sølvpapir.

Som noget nyt har de gamle fuaner, de såkaldte gfuanere, valgt at udsmykke luciabrudens krone med en lille fugl på toppen. Som noget nyt har de gamle fuaner, de såkaldte gfuanere, valgt at udsmykke luciabrudens krone med en lille fugl på toppen.   

Jesper Brink Andersen afslører, at han blev valgt som fuan, fordi pigerne syntes, han var den fyr i festudvalget, som gik den bedste catwalk.

Alle forberedelserne foregår i TÅGEKAMMERETs lokale, som ligger på B1-gangen på Institut for Matematik.

TÅGEKAMMERET synger Lucia-sangen på dansk, italiensk, tysk, svensk og engelsk. 

Planen for dagen gennemgås, så alle er med på, hvornår og hvad, der skal ske. Luciaoptoget skulle ifølge planen ramme rektoratet kl. 9.40, INANO kl. 10.30. Fra klokken cirka 11 til 12 spiser optoget frokost, og herefter forsætter ruten til Matematik og Fysik. Ifølge tidsplanen er optoget slut engang ud på eftermiddagen.