To AU-forskere er danmarksmestre i at smage på vin: ”Blindsmagning er en intellektuel udfordring"
De to AU-forskere Janice Wang og Ali Amidi har netop vundet DM i blindsmagning af vin og skal nu til VM. De mener begge, at de drager stor fordel af deres forskning inden for psykologi og fødevareforskning og samarbejder om et nyt forskningsprojekt, der handler om, hvordan vi lagrer smagsindtryk i hukommelsen.
BLINDSMAGNING
Ved en blindsmagning præsenteres holdene for en række vine af forskellige druer og fra forskellige lande og regioner. De har på forhånd ikke andre informationer om vinene end det, de kan se, dufte og smage. Holdene får ti minutter til at smage på hver vin.
Janice Wang og Ali Amidi arbejder struktureret i de ti minutter. Først smager de på vinen i tre minutter uden at diskutere med de andre på holdet. Alle skal skrive, hvilken drue de tror, der er tale om. Dernæst drøfter de vinen i fem minutter og konkluderer. De sidste minutter bruger de på at udfylde skemaet med drue, land og region.
Holdene tildeles point, alt efter hvor præcise de er i deres svar.
Janice Wang og Ali Amidi står bag facebookgruppen Aarhus Blind Wine Tasting Society, som er åben for alle, der gerne vil vide mere om blindsmagning.
De har trænet intenst i månedsvis frem mod konkurrencen og har begge årelang erfaring som blindsmagere. Janice Wang har tidligere forsket ved Oxford University, hvor hun deltog i 60-70 blindsmagninger om året – og hun er lige nu ved at tage den internationale Master of Wine-certificering. Ali Amidi har været entusiastisk blindsmager i mere end ti år. Men det er første gang, de stiller op til DM i blindsmagning.
Selvom ingen af de to er videre tynget af janteloven, kom det faktisk bag på de to debutanter, at de strøg til tops i konkurrencen.
”Da vi havde smagt på de første 12 vine i konkurrencen, lænede vi os tilbage i stolen og tænkte: Det var det. Vi havde en fornemmelse af, at vi havde klaret os godt, men ikke at vi ville kvalificere os til en finaleplads. Så da vores navne blev råbt op, blev vi meget overraskede,” fortæller Ali Amidi.
Herefter skulle de i konkurrence med to andre hold smage yderligere tre vine. Hvilket de gjorde så overbevisende, at de løb med en samlet førsteplads og dermed sikrede sig en plads ved VM i blindsmagning til oktober.
Forskerbaggrund er en fordel
De er enige om, at deres baggrund som forskere er en stor fordel. Janice Wang er lektor ved Institut for Fødevarer, hvor hun blandt andet forsker i smag og oplevelse af smag i forskellige sammenhænge med særlig ekspertise inden for vin. Ali Amidi er lektor ved Psykologisk Institut og forsker blandt andet i forholdet mellem kognition, søvn og sygdom.
”Blindsmagning er en intellektuel udfordring, det handler om at have blik for detaljen,” siger Janice Wang.
”At være analytisk i sin tilgang er klart en fordel,” siger hun videre.
Ali Amidi tilføjer:
”Ja, det er ikke sådan, at du smager på vinen og efter et par sekunder kan konstatere, at det er lige præcis dén drue fra dét distrikt. Det er en deduktiv proces, hvor man for eksempel konstaterer, at smagen er præget af frugt, syrlighed, tannin og alkohol, og på den måde sporer sig ind på drue, land og region.”
Da blindsmagning foregår i hold, spiller gruppedynamik og kommunikationsevner også en stor rolle, og her har de kunnet trække på deres baggrund inden for psykologi, fortæller de.
”Det er faktisk noget af det, vi har trænet allermest frem mod DM. Vi er tre på holdet, og hvis de to af os er enige om en bestemt drue, er det let at gå med den konklusion. Men der øver vi os i at holde os åbne og lægge vægt på argumentationen for, hvorfor vi tror, det er en bestemt drue,” siger Ali Amidi.
Den tredje på holdet er Janice Wangs mand Domen Presern.
Intens træning efter arbejdstid
Naturligvis er det også en del af træningen at smage på en hulens masse forskellige vine. Ved blindsmagning ved både DM og VM kan deltagerne nemlig blive præsenteret for vine fra hele verden. Så de skal kunne smage sig frem til alle typer druer – og hvordan de forskellige druer smager, afhængigt af hvor de er dyrket.
En del af den træning er foregået efter arbejdstid på det såkaldte lærerværelse oppe under taget på Psykologisk Institut.
”Vi har fået andre til at købe vine for os og servere dem for os – så vi slet ikke havde nogen viden om, hvilke druer der var i vente,” fortæller Ali Amidi.
Og deres vinnørderi er da også blevet bemærket af kollegerne.
”Vi har grinet lidt af, at vores kolleger altid ser os drikke vin sammen – de må tro, at vi alkoholikere,” siger de, hvorefter Janice Wang tilføjer:
”Men jeg kan faktisk slet ikke tåle vin. I hvert fald ikke mere end ét glas. Så det er alene smagen og ikke virkningen, der interesserer mig.”
Vil du være forsøgsperson?
Janice Wang og Ali Amidi søger lige nu forsøgspersoner til deres forskningsprojekt. De skal bruge 165 personer, som præsenteres for i alt fem forskellige vine i en mængde, der samlet set svarer til ét glas vin.
For at kunne deltage, skal du:
- Være 18-50 år og være sund og rask
- Have en normal smagssans, lugtesans og synssans (at bære briller/kontaktlinser er o.k.)
For Ali Amidi er det også det at nørde med smag på et meget detaljeret niveau, der er det primære.
”Min partner købte på et tidspunkt en flaske vin til mig, som jeg kunne blindsmage. Og jeg gik straks i gang med at smage og tune mig ind på, hvad det kunne være for en drue. Så spurgte hun: Kan du lide den? Og der blev jeg hende svar skyldig – jeg havde slet ikke forholdt mig til den del,” griner han.
Vil forske i blindsmagning af vin
Udover at forberede sig til VM har Janice Wang og Ali Amidi også taget initiativ til et fælles forskningsprojekt med fokus på blindsmagning.
”Det er et projekt, der har været undervejs i to år, men som vi har måttet sætte på pause på grund af corona. Men nu kan vi endelig komme i gang og skal lave forsøg i løbet af sommeren,” fortæller Janice Wang, der har skrevet flere forskningsartikler med fokus på blindsmagning af vin.
I projektet vil de undersøge sammenhængen mellem smag og hukommelse, og hvordan man husker smagsindtryk fra forskellige vine.
Korrekturlæst af Charlotte Boel