Omnibus prik

To AU-studerende oplevede jordskælvet i Bangkok: ”Jorden rystede, og varer faldt ned fra hylderne”

To AU-studerende, Amalie Overgaard Stevnhøj og Amalie Girard, der er på udveksling i Bangkok, oplevede tidligere i dag jordskælvet i Bangkok på nært hold. Begge er i god behold.

Amalie Overgaard Stevnhøj og Amalie Girard læser til dagligt på Aarhus Universitet, men er dette semester på udveksling ved Chulalongkorn University i Bangkok. Her ses de to i den universitets-uniform, der er påkrævet. Foto: Privat

De to AU-studerende Amalie Overgaard Stevnhøj og Amalie Girard var netop smuttet ind i en 7-Eleven-butik efter frokost i Bangkok-bydelen Sathon, da de mærkede jordskælvet, som tidligere i dag ramte Thailand og havde epicenter lidt uden for storbyen Mandalay i Myanmar.

”Vi stod ved kassen og kunne tydeligt mærke, at jorden rystede under os, og vi kunne se, at det kunne de andre i butikken også. Strømmen gik i butikken, og varerne begyndte at falde ned af hylderne,” fortæller de to studerende på en mobil fra Bangkok.

De to studerende søgte mod udgangen, men butikkens elektriske døre kunne ikke åbne som følge af strømafbrydelsen.

”Lige da vi stod der og ikke kunne komme ud, kunne jeg godt mærke, at det hele begyndte at passere revy,”

”Lige da vi stod der og ikke kunne komme ud, kunne jeg godt mærke, at det hele begyndte at passere revy,” fortæller Amalie Girard.

En medarbejder fik dog åbnet døren manuelt, og de to studerende løb sammen med de øvrige kunder ud på gaden, hvor trafikken var gået i stå. Da der hverken var store pladser eller parker i nærheden, søgte de to studerende ud midt på kørebanen for ikke at stå lige neden for bygningerne.

”Her kunne vi med det blotte øje se de omkringliggende bygninger svaje under rystelserne, og det blev ved længe, nok i nogle minutter, og man mistede næsten selv balancen,” fortæller de.

”Skælvet virkede også til at komme bag på de lokale, og hvis der er kommet et forvarsel om skælvet, har vi i hvert fald misset det. Det virkede heller ikke som om de lokale vidste, hvad de skulle gøre i en sådan situation,” fortæller de videre.

Ikke på uni i dag

Til daglig læser Amalie Overgaard Stevnhøj og Amalie Girard henholdsvis cognitive science og informationsvidenskab på Aarhus Universitet, begge er på sjette semester af deres bachelor. Men siden begyndelsen af januar har de været på udveksling på Chulalongkorn University i Bangkok, hvor de dette semester følger de samme fem fag ved fakultetet School of Integrated Innovation.

”Det er et relativt nyt fakultet, som kombinerer arts og science, og fokuserer på teknologiske løsninger inden for sundhedssektoren,” fortæller de.

De to studerende skulle ikke på universitetet i dag, men en app fra universitetet oplyste dem om, at de af sikkerhedsmæssige årsager skulle forlade høje bygninger, fordi der havde været et jordskælv.

”Universitetet er nu helt lukket, og det samme er kontorer og storcentre,” fortæller de to studerende, som begge har været i kontakt med deres pårørende i Danmark.

De er nu taget hjem til deres lejlighed i Bangkok og forsøger at få et overblik over situationen.

”Men det er svært at samle et overblik af information, som man kan stole på,” fortæller de.

”Det bliver også interessant at komme tilbage til uni i næste uge og høre, hvordan vores medstuderende har oplevet jordskælvet, måske ser de anderledes på det end os, fordi det måske ikke er første gang, de oplever et jordskælv,” fortæller de.

Både Amalie Overgaard Stevnhøj og Amalie Girard giver trods den dramatiske oplevelse udtryk for, at de har det godt.

”Lige da det skete, var vi selvfølgelig ret chokerede, det er en absurd situation pludselig at stå i. Men nu er vi faldet til ro. Men det er da voldsomt at se billederne fra andre steder i byen, hvor bygninger er styrtet sammen, og hvor nogle er døde,” fortæller de.

Rikke Nielsen, der er international chef ved Aarhus Universitet, oplyser til Omnibus, at AU har tre studerende på udveksling i Bangkok, alle hos partneruniversitetet Chualalongkorn University i Bangkok. Der er tale om studerende ved AU's fakultet Arts, som har kontakt til de studerende. Rikke Nielsen fortæller videre, at universitetet alene har overblik over de studerende, der er på udveksling via en udvekslingsaftale med et af AU's partneruniversiteter. Hvorvidt der er studerende fra AU i Bangkok eller Myanmar via individuelle aftaler, ved hun derfor ikke.