Omnibus prik

Nyreforsker modtager AU's Jens Christian Skou-prisen

Forsker fra Institut for Biomedicin Ina Maria Schiessl har modtaget Aarhus Universitets Skou-prisen. Med prisen følger 100.000 kroner til hendes forskning i kronisk nyresygdom, som rammer 10-15 procent af verdens befolkning.

Anne-Mette Hvas, dekan på Health, overrakte prisen til Ina Maria Schiessl. Foto: Line Rønn/Health Kommunikation

Lektor Ina Maria Schiessl fra Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet er årets modtager af Jens Christian Skou-prisen, som hvert år uddeles til en sundhedsvidenskabelig forsker, der beskrives som ekstraordinært talentfuld inden for sit felt. 

Ina Maria Schiessl modtager prisen for sin forskning inden for kronisk nyresygdom. Sygdommen rammer 10-15 procent af verdens befolkning og kan ikke helbredes. Lektoren arbejder med at afsløre mekanismerne bag udviklingen af nyresygdommen, oplyser AU Health i en nyhed. I øjeblikket arbejder hun i sit laboratorium på at forklare, hvilken rolle fribrose spiller i nyren. Fibrose er arvæv, som kroppen har dannet i forsøget på at reparere en skade. Hun studerer nyresygddommen ved at se, hvordan den udvikler sig i mus over tid. 

"Nyren har altid været mit yndlingsorgan. Den er så kompleks. Den producerer hormoner og filtrerer vores blod," siger Ina Maria Schiessl til AU Health.

Forskere, der har modtaget Skou-prisen:

Kilde: AU, Health. 

Institutleder Thomas G. Jensen fra Institut for Biomedicin kaldet det fuldt fortjent, at den tyskfødte forsker modtager talentprisen. 

”Hun bruger enormt avancerede metoder til at følge, hvad der sker med enkelte celler i nyren. Hun har særlig fokus på udvikling af kronisk nyresygdom, en meget hyppig og alvorlig sygdom,” udtaler han til AU, Health. 

Ina Maria Schiessl har været ansat på AU siden 2019. Inden var hun ansat to år som postdoc ved University of Southern California i USA. Hun har i dag sin egen forskningsgruppe på AU. 

Skou-prisen er opkaldt efter Aarhus Universitets første nobelprismodtager, Jens Christian Skou. Han modtog Nobelprisen i kemi i 1997. Skou-prisen er blevet uddelt siden 2016 og uddeles til "en fremragende, yngre Health-forsker i international særklasse". Med prisen følger 100.000 kr. øremærket prismodtagerens forskningsaktiviteter. Kun institutlederne på Health kan indstille kandidater til prisen. Indstillingerne vurderes af Healths dekanat, der udpeger årets prismodtager.