Omnibus prik

Undersøgelse af kemiudslip er afsluttet: Urenhed i kemikalier er det ”mest sandsynlige scenarium”

Aarhus Universitet har afsluttet sin undersøgelse af, hvad der var årsag til det kemikalieudslip, der mandag i sidste uge førte til evakuering af en bygning og afspærring af flere veje på Katrinebjerg.

Bygningen på Hangøvej, som hører til Institut for Bio- og Kemiteknologi, og som måtte evakueres som følge af kemikalieuheld i undervisningen, der udviklede ildelugtende gasser. Foto: Maria Randima/AU Foto

Mandag 25. marts måtte studerende og medarbejdere evakueres fra Institut for Bio- og Kemiteknologis bygning på Hangøvej på Katrinebjerg i Aarhus. Det skete som følge af et uheld i forbindelse med undervisningen i et af instituttets laboratorier, hvorefter der udviklede sig en kraftig lugt. Der blev slået alarm, og politi, ambulance og brandvæsen mødte talstærkt op og afspærrede dele af Vestre Ringgade, Helsingforsvej og Jens Baggesens Vej. En underviser blev taget med til tjek på sygehuset, men kunne tage hjem senere samme dag.

Bygning evakueret som følge af kemikalieudslip på Aarhus Universitet – personer blev tilset og veje afspærret

Siden har universitetet arbejdet på at klarlægge årsagen til hændelsen. Dagen efter stod det efter en debriefing med de involverede studerende og medarbejdere klart, at to studerende under opsyn af underviseren blandede to kemikalier, hvilket forårsagede reaktionen, selvom protokollen for forsøget blev fulgt efter anvisningen.  

Alle installationer i laboratoriet er blevet undersøgt, ligesom der heller ikke er fundet fejl på ventilationsanlæg eller stinkskabe. Det fremgår af en nyhed fra fakultetet Technical Sciences, som Institut for Bio- og Kemiteknologi hører under.  

Da der kun skal meget små mængder af de pågældende stoffer til, før ildelugtende gas udvikles, kan selv en lille urenhed have ført til hændelsen. Det mest sandsynlige scenarium er, at det er dette, som førte til hændelsen i mandags.

”Det kan ikke udelukkes, at der har været en mindre urenhed i de kemikalier, som blev anvendt under forsøget. Da der kun skal meget små mængder af de pågældende stoffer til, før ildelugtende gas udvikles, kan selv en lille urenhed have ført til hændelsen. Det mest sandsynlige scenarium er, at det er dette, som førte til hændelsen i mandags,” står der videre i nyheden.

På spørgsmålet om, hvorfor undersøgelsen nu er afsluttet, uden at man kan sætte to streger under, hvad der forårsagede uheldet, svarer institutleder Lars Ditlev Mørck Ottosen:

”Det skyldes, at der kan være forskellige forklaringer på, hvorfor der udvikles kraftig lugt i laboratoriet. Men da alt jo er blevet ryddet fra stinkskabene i forbindelse med oprydningen, er det svært at gå tilbage stedet og rekonstruere hændelsen fuldstændigt. På den baggrund ville det være useriøst at komme med postulat om, hvad der præcis er sket,” siger Lars Ditlev Mørck Ottosen og fortsætter:

”Men vi har kunnet udelukke de ting, der normalt ville give anledning til bekymring. Så vi er rolige.”

Institutlederen forklarer videre, at episoden ikke giver anledning til, at instituttet justerer på protokol eller retningslinjer.

”Vi har gennemtrævlet vores protokoller for, om vi har overset risici, og vi har i den forbindelse allieret os med sikkerhedsansvarlige fra Institut for Kemi. Og der er ikke noget, der giver os anledning til at justere på protokollen, for der er ikke handlet uansvarligt.”