Valgkampen rammer AU

Ni dage til valget. En Staklade fyldt med studerende. Og seks folketingskandidater, der ved Studenterrådets valgdebat som det første blev spurgt, om de stadig står på mål for den mildest talt upopulære fremdriftsreform.

Kandidaterne ved Studenterrådets valgdebat var fra venstre Nicolai Wammen (S), Jonas Dahl (SF), Nikolaj Villumsen (EL), Jakob Rixen (LA), Jens Salling (K) og Michsel Aastrup Jensen (V). Yderst til højre ordstyrer Villads Andersen. Foto: Lars Kruse
Ved indgangen til Stakladen havde Enhedslisten og Socialistisk Ungdomsfront taget opstilling med et kæmpe banner for venligt at minde de studerende om, hvem der som det eneste parti stemte mod fremdriftsreformen. Foto: Lars Kruse
Stakladen blev hurtigt fyldt af studerende, der ville være klogere på kandidaternes politik. Foto: Lars Kruse
Foto: Lars Kruse
Fra venstre: Nicolai Wammen (S), Jonas Dahl (SF) og Nikolaj Villumsen (EL). Foto: Lars Kruse

Ved indgangen til Stakladen havde Enhedslisten og Socialistisk Ungdomsfront taget opstilling med et kæmpe banner for venligt at minde de studerende om, hvem der som det eneste parti stemte mod fremdriftsreformen.

Og Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten kunne da heller ikke dy sig for et "hvad sagde vi", da de seks folketingskandidater som det første blev aftvunget et svar på, om de stadig står på mål for fremdriftsreformen.

"De advarsler, Enhedslisten er kommet med, har vist sig at være en realitet. For os er det vigtigt, at vi sikrer, at studerende kommer bedre igennem uddannelsessystemet,  i stedet for bare at få dem hurtigere igennem."

Vil ikke lave det hele om

Socialdemokraternes Nicolai Wammen understregede, at regeringen stadig står bag reformen.

”Grundlæggende er det en rigtig god reform, som jeg står på mål for."

Wammen hilser dog også en evaluering velkommen:

”Men jeg har ikke tænkt mig at sige,  at vi skal lave det hele om, bare fordi der er valg.”

Lad os da tilrette

Også Venstres Michael Aastrup Jensen står på mål for reformen, men åbner op for justeringer:

”Vi er en del af forligspartierne, men det betyder ikke, at vi er ligeglade med, hvordan den fungerer i praksis. Vi skal lytte til kritikken, og lad os da tilrette, så den bliver markant bedre.”

Skriger til himlen

SF vil ifølge Jonas Dahl indkalde til forhandlinger om reformen allerede i august måned.

”For det skriger jo til himlen, når en biologistuderende bliver tvunget til at skrive speciale i teatervidenskab som følge af reformen,” sagde han.

Husk kvaliteten

Efterfølgende drejede debatten sig ind på kvalitet i uddannelserne.

”Det er nemt at glemme kvaliteten. Og det ville være meget ærgerligt, hvis vi i vores iver for at få folk hurtigt igennem studierne, glemmer kvaliteten,” lød det fra Konservatives Jens Salling.

I skal ud på arbejdsmarkedet

Liberal Alliances Jakob Rixen mindede om, hvorfor det er vigtigt at få studerende hurtigere igennem uddannelsessystemet:

”Vi skal have flere ud på arbejdsmarkedet. Vi har en demografisk udfordring på sigt, så I skal yde endnu mere til fællesskabet.”

De seks kandidater kom også ind på, om vi skal have vækst, nulvækst eller minusvækst i den offentlige sektor og Danmarks engagement i omverdenen, inden de fremmødte studerende fik lov til at gå i flæsket på politikerne.

I tvivl

Flere af de studerende, som Omnibus talte med forud for debatten, er i tvivl om, hvor krydset skal sættes.

”Jeg er her for at blive afklaret og for at se nogle af de lokale kandidater. Det er en god måde at få information på. Og ja, jeg er i tvivl om, hvad jeg skal stemme, så dagens debat kan ændre noget i forhold til, hvor jeg sætter mit kryds,” lød det fra Bonnie Ray, der studerer Economics and Business Administration på fjerde semester.

Også de to jurastuderende Rasmus Petersen og Mikkel Munk var i tvivl om, hvem de vil begunstige med deres stemmer.

”Jeg er i tvivl, om jeg skal stemme radikalt eller socialdemokratisk, så debatten kan få indflydelse på mit valg,” sagde Mikkel Munk.

Og det er ikke kun uddannelsespolitik som fremdriftsreformen, der spiller en rolle for, hvor krydset bliver sat.

”Jeg interesserer mig ikke kun for mine egne vilkår som studerende, men orienterer mig også samfundsmæssigt, så jeg vil også gerne høre mere generelt, hvad de forskellige politikere står for,” sagde Rasmus Petersen. 


Kandidaterne:

  • Nicolai Wammen, Socialdemokraterne
  • Michael Aastrup Jensen, Venste
  • Jens Salling, Konservative
  • Jonas Dahl, SF
  • Jakob Rixen, Liberal Alliance
  • Nikolaj Villumsen, Enhedslisten 

Ny valgdebat 11. juni

Studenterrådet står bag endnu en valgdebat torsdag 11. juni kl. 19-21 i Stakladen.

Her kan du ifølge det foreløbige program møde lokale folketingskandidater fra otte partier. 

Læs mere på Studenterrådets Facebookside