Omnibus prik

Verdensomspændende fænomen kommer til Aarhus: Overnat i Universitetsparken med vilde dyr fra Afrika

En flok vilde dyr fra savannen i Afrika - lavet i genbrugsmaterialer - kommer til Aarhus 18-19. juli. Det sker, når kunstprojekt og klimamarch i én “The Herds” lægger vejen forbi Dokk1, Naturhistorisk Museum og Universitetsparken.

Her ses dyrene lavet af genbrugsmaterialerne fra træ, pap og metal ved Congofloden i Kinshasa i DR Congo, hvor The Herds startede sin rejse tilbage i april. Måske drikker dyrene også af unisøen 18. juli. Foto: Berclaire for The Walk Productions

Det kan som studerende eller ansat på AU virke fristende at tage en lur i universitetsparken og måske dagdrømme sig til Serengeti. Den dagdrøm bliver der pustet liv i, når de vilde dyr bygget af genbrugsmaterialerne fra pap, træ og metal kommer til universitetsparken 18. og 19. juli. Her kan man få en gratis safari-oplevelse og ikke mindst overnatte sammen med dyrene.

Kunstprojektet og klimamarchen The Herds begyndte sin over 20.000 kilometer lange rejse tilbage i april i Kinshasa i DR Congo og skal forbi 19 forskellige destinationer i 11 lande, herunder Aarhus og København, inden rejsen ender nord for polarcirklen til august.

Det er derfor noget helt særligt, når flokken kommer forbi universitetet og Naturhistorisk Museum, fortæller Michael Lindskau Nielsen, Presse- og kommunikationsansvarlig ved Naturhistorisk Museum, i et skriftligt svar til Omnibus om det opsigtsvækkende besøg.

“The Herds er en helt unik international klimamarch i verdensklasse,” beretter han.

The Herds 20.000 kilometer rute fra DR Congo til nord for polarcirklen

Kinshasa, DR Congo (9-11. april)

Lagos, Nigeria (18-20. april)

Dakar, Senegal (25-27. april)

Marrakesh, Marokko (2-5. maj)

Casablanca og Rabat, Marokko (9-12. maj)

San Fernando, Cádiz, Spanien (1. juni)

Madrid, Spanien (6-9. juni)

Marseille og Arles, Frankrig (13-15. juni)

Venedig, Italien (17. juni)

Paris, Frankrig (20-22. juni)

London, England (27-29. juni)

Manchester, England (3-5. juli)

Aarhus, Danmark (18-19. juli)

København, Danmark (19-20. juli)

Stockholm, Sverige (24-26. juli)

Trondheim, Norge (28-30. juli)

Nord for polarcirklen, Norge (August)

Kilde: The Herds

Klimamarch for dyrene: Flygter fra klimakatastrofer

Selvom Naturhistorisk Museum ser frem til, at The Herds kommer forbi, er baggrunden for besøget knap så begejstrende, hvad angår de “rigtige” vilde dyrs levevilkår.

“De er nødt til at reagere på klimamæssige forandringer og flygter over landegrænser fra klimakatastrofer. Klimamarchen skal derfor blandt andet understrege, hvordan dyrenes vilkår i naturen forandrer sig som følge af et økosystem, der desværre er ved at kollapse,” beretter Michael Lindskau Nielsen.

Dyrenes vilkår i naturen forandrer sig som følge af et økosystem, der desværre er ved at kollapse,” påpeger Michael Lindskau Nielsen.

Han understreger også, at klimaudfordringer ikke holder sig inden for specifikke landegrænser, hvilket klimamarchen gennem de 11 lande er med til at illustrere. Derfor bliver der tilføjet nye lokale dyr for hver ny destination, som The Herds kommer forbi på deres rejse.

Det betyder, at flokken af dyr har vokset sig større og større siden april, når den indtager universitetsparken. I den sammenhæng har Naturhistorisk Museum bygget en ulv og en kronhjort, som det aarhusianske bidrag til flokken – og som man allerede nu kan se i museumscaféen.

Nat på museet

Der venter flere ting, som de besøgende kan se frem til både om aftenen, natten og morgenen efter, når The Herds opholder sig i og omkring Naturhistorisk Museum fortæller Micheal Lindskau Nielsen:

“Naturhistorisk Museum sørger for ægte safari-stemning via lys- og lydinstallationer. Der er samtidig lejrbål med godnathistorier og fortællinger om dyrene hen på aftenen. Vi afholder “Nat på museet”, hvor man har mulighed for at besøge museet ‘after dark’ med lommelygter,” afslører han med reference til den legendariske film af samme navn.

Derudover kan man bygge sit eget dyr af pap og der vil være en samtale om naturdannelse- og bevarelse klokken 19:00 mellem Bo Skaarup, museumsdirektør for Naturhistorisk Museum, og Bengt Holst, formand for Dyreetisk Råd og tidligere videnskabelig direktør i Københavns Zoo.