Vi vil med!

I dagligdagen har de ikke noget imod at studere flere hundrede kilometer fra Universitetsparken. Men når Nordeuropas største studenterbegivenhed ruller af stablen i parken, vil de studerende i Emdrup med.

Torsdag morgen fortsatte de studerende fra Emdrup, hvor de slap onsdag aften. Instituttet slog lejr under en rød ballon på nordsiden af søen med en morgenkomplet af rundstykker og dåseøl. Fotos: Lise Balsby og Marie Groth Andersen

»Hvad er det, I skal?« vil buschaufføren vide, inden bussen forlader parkeringspladsen foran Institut for Uddannelse og Pædagogik i Emdrup. Svaret kommer prompte:
»Vi skal til kapsejlads!«
Mere end 70 studerende fordelt på to busser har pakket et solidt festivalkit bestående af øl, cola og tæpper for at drage til Aarhus og se deres medstuderende piske søen i Universitetsparken op til skum. De har ingen at heppe på, de vil bare gerne være en del af fællesskabet i parken.

En del af AU

»Hvad har kapsejlads lige med pædagogik at gøre?« lyder det spørgende fra buschaufføren. Og nej, det er tydeligvis ikke en faglig ekskursion, der er lagt i kakkelovnen til. Men det gør ikke sagen mindre vigtig.
Faktisk har De Studerendes Råd (DSR) arbejdet i ugevis for at få finansieret busrejsen til og fra Aarhus for de studerende.   
»Det er vigtigt for os at være med for at være en del af det sociale fællesskab på AU. Når man sidder så langt væk, som vi gør til daglig, kan det være svært at forholde sig til at være en del af AU,« fortæller en af initiativtagerne til turen, formand for DSR Sissel Wolf Mundberg Sørensen.
»Vi har ikke selv valgt at være en del af AU på denne måde, hvor instituttet er delt på to campusser i Aarhus og i Emdrup. Vi kunne i stedet tage til arrangementer på KU, men det er ikke det samme. Vi viser en interesse i AU ved at tage med til et arrangement som kapsejladsen, og ved at hjælpe os med til kapsejladsen viser AU en interesse i os,« lyder hendes begrundelse for, at DSR har opfordret AU til at betale for rejsen.

Instituttet betaler

Opfordringen er blevet hørt. Instituttet betaler regningen på 20.000 kroner.
»Instituttet, som både er placeret på Campus Emdrup og Campus Aarhus, er selvfølgelig interesseret i at sørge for, at alle vore studerende uanset campus får lejlighed til at deltage i fælles arrangementer henvendt til alle universitetets studerende – og især den traditionsbårne kapsejlads. Det styrker sammenholdet og fællesskabet på hele Aarhus Universitet, og netop fællesskab er meget centralt for mig som institutleder,« udtaler Hanne Løngreen, Institut for Uddannelse og Pædagogik.
Prodekan for Arts, Marianne Ping Huang, roser også de studerendes initiativ:
»Det kan være svært at få del i AU-identiteten, når man sidder i Emdrup til daglig, og derfor er det fedt, at de studerende med initiativet markerer, at de vil den fælles identitet på AU,« siger hun.
Sissel Wolf Mundberg Sørensen deltog også i kapsejladsen sidste år sammen med en gruppe fra DSR, da rådet valgte at lægge deres generalforsamling i Aarhus dagen før kapsejladsen. Det gav meget at se Campus Aarhus med egne øjne, fortæller hun.
»Det har givet en hel anden tanke om, hvad AU er. Før vidste vi nærmest ikke, hvordan det så ud derovre. Samtidig fik vi snakket med nogle af de andre studerende fra Aarhus, så det har især styrket det sociale fællesskab på instituttet.«

God gestus

I den bus, som Omnibus er hoppet med om bord på, er stemningen høj akkompagneret af Alberte og Anne Linnet og den sprøde lyd af øldåser, der vrides åbne. Og der er stor tilfredshed med, at rejsen ikke gør indhug i SU’en.  
»Det er meget elskværdigt, at universitetet betaler,« lyder det fra Mathias Breum.
»Ja, det er en god gestus, og jeg ville også gerne have lagt lidt til selv for at komme herover,« siger René Kristensen.
For Nanna Rasmussen er det afgørende, at AU betaler rejsen.
»Ellers var jeg ikke kommet med, det er dyrt at rejse til Aarhus. Men jeg har hørt, at det er et fedt arrangement, så jeg glæder mig til at komme med.«

Én stor familie

I dagligdagen gør det ikke så meget at studere på et institut, der befinder sig langt fra den store enklave af institutter i Aarhus.
»Jeg føler ikke, at vi bliver forbigået eller går glip af noget i det daglige. Vi engagerer os i det studium, vi er på,« siger Nanna Rasmussen.
»Det er faktisk lidt hyggeligt, at stedet ikke er så stort i Emdrup. Det er superfint og giver trygge rammer, vi er ligesom én stor familie. Men det bliver sjovt at prøve at være med til kapsejladsen, det er jo en meget traditionsrig AU-begivenhed, så nu må vi se, om forventningerne bliver indfriet,« siger Daniel Dam, der skal med til kapsejladsen for første gang.

Mangler traditioner

Det kan dog være lidt svært at få gang i de sociale aktiviteter på en lille campus, som er del af den relativt nye konstellation, hvor man er gået fra at være Danmarks Pædagogiske Universitet til at være et institut på  AU, fortæller tre piger. De har gang på gang forsøgt at sætte skub i studiemiljøet blandt andet ved at tage initiativ til filmklub og revy.
»Vi mangler nogle traditioner, derfor er det så vigtigt for os at komme med til kapsejladsen, fordi vi håber, det kan være begyndelsen på en ny tradition. Vi tager af sted for at skabe fællesskab, og der er allerede en fed udvikling i gang. Sidste år var der omkring 30, der tog til kapsejlads, og i år er vi jo mere end 70, der tager af sted,« fortæller Stine Bech Olsen.
»Vi oplever tit, at vi skal forklare os. For det første kommer vi fra uddannelsesvidenskab, som er en ny uddannelse, som mange ikke kender, og så går vi på Aarhus Universitet, men læser i København. Det kan godt være svært for folk at forstå,« fortæller Lin Thomsen.
Undervejs på turen hen over Fyn og op gennem Jylland begynder der at cirkulere flasker med stærkere sager end lunken øl, og stemningen stiger. Bagruden dugger, og snakken går på kryds og tværs af bussens kulørte plyssæder.
Da bussen rammer Trøjborg i Aarhus, hvor de studerende skal overnatte på instituttet, er stemningen helt i top.