Aase Pedersen til ledelsen: ”Hvis I vil spare, så planlæg det dog, så vi ikke skal ud i fyringsrunder”
Det undrer fællestillidsrepræsentant Aase Pedersen, at fyringsrunderne på administrationscentrene Health og ST er nødvendige. Fællestillidsrepræsentant Olav W. Bertelsen er knap så overrasket med tanke på det besparelsespres, der fortsat ligger på administrationen og universitetet.
Aase Pedersen, der er fællestillidsrepræsentant for de teknisk-administrative medarbejdere på Aarhus Universitet, fik først i går onsdag meldingen om, at der skal skæres i antallet medarbejdere i administrationscentrene på fakulteterne ST og Health. Og især besparelserne på ST kommer bag på hende, for på HSU-mødet i juni fik hun sammen med de øvrige medlemmer fra medarbejderside besked om, at der var økonomiske problemer på Health. Men der var ikke information om problemer på ST.
Hvad angår besparelserne på Health siger Aase Pedersen:
”Jeg havde ikke set for mig, at det var så meget, der skulle spares og heller ikke, at man ville hente besparelsen i administrationscentret.”
LÆS OGSÅ: Ny fyringsrunde på to fakulteter
På Health skal der nedlægges i alt 18 stillinger frem mod 2021. Op mod 10 medarbejdere risikerer at miste deres job dette efterår.
Aase Pedersen fortæller, at antallet af medarbejdere på administrationscenter ST skal reduceres med 12 til 15 medarbejdere.
Ret forudsigeligt
Olav W. Bertelsen. Foto: Maria Randima
Fællestillidsrepræsentant for de videnskabelige medarbejdere og AC-TAP, Olav W. Bertelsen, er knap så overrasket over de udmeldte besparelser.
”Set i lyset af det besparelsespres, der fortsat ligger på administrationen og universitetet, er udmeldingen ret forudsigelig. Men man kan godt diskutere, om ledelsen har orienteret godt nok i direkte tale om de personalemæssige konsekvenser,” siger han.
Peter Kithler, der er næstformand for LSU på administrationscenter ST, fortæller, at LSU løbende er blevet orienteret om den økonomiske situation på fakultetet.
”Men det vil selvfølgelig altid komme bag på de medarbejdere, der ikke er tæt på processen,” siger han.
Planlæg det dog!
Fra ledelserne på de to fakulteter lyder det, at baggrunden for besparelserne er den årlige besparelse på to procent, som universitetsledelsen har pålagt administrationen i årene 2015-2019, og som er blevet forlænget til også at gælde til og med 2021.
Siden besparelsen netop kommer fra universitetet selv, undrer det Aase Pedersen, at det er nødvendigt med de to fyringsrunder.
”Sig det som det er: at det kommer fra ledelsen. Og planlæg det dog, så besparelsen kan ske ved naturlig afgang og ikke via afskedigelser. Universitetet er jo ikke i akut pengenød, vi har en kæmpe formue, så det undrer mig, at man ikke kan klare det på anden vis end ved en fyringsrunde,” siger Aase Pedersen.
Hun medgiver, at den økonomiske udfordring på Health også skyldes andre faktorer end to procents-besparelsen på administrationen.
”Men vi har jo en historik for, at hvis et fakultet kommer i stor knibe, går universitetet ind og hjælper, det så vi for eksempel med Arts for nogle år siden, og det kunne man jo også vælge at gøre her,” siger hun.
Et svært spørgsmål
Peter Kitler. Foto: Privat
Peter Kitler er enig med Aase Pedersen i at beslutningen om at spare er en intern politisk beslutning fra universitetsledelsens side. På spørgsmålet om, hvorvidt han finder ledelsens begrundelse troværdig, siger han:
”Det er et svært spørgsmål. Jeg vil sige, at det er en realistisk udmelding og en ledelsesmæssig vurdering og beslutning, som jeg tager til efterretning. Og nu trækker tillidsapparatet i arbejdstøjet.”
Hænger i neglene
Olav W. Bertelsen er bekymret for de mulige konsekvenser af ledelsens beslutning om at spare i administrationscentrene.
”Jeg er bekymret for administrationerne på både ST og Health, og min bekymring går på, om de kan blive ved med at fungere. Jeg er tættest på maskinrummet på ST, og her oplever vi allerede, at administrationen hænger i neglene.”
Han fortsætter:
”Jeg kan ikke komme i tanke om nogen, der ikke laver noget. Eller nogen, der laver noget unødvendigt. Så når der skal reduceres med 12-15 medarbejdere i administrationscentret, har jeg på den baggrund svært ved at se, hvordan opgaverne fortsat skal blive løst.”
Omnibus skrev den 14.09.17, at op mod 18 medarbejdere står til at miste deres job på Health. Artiklen er den 19.09.17 præciseret: i alt skal 18 stillinger nedlægges frem til 2021, og 10 medarbejdere risikerer at miste deres job dette efterår.