Omnibus prik

ARRANGØR TRÆKKER PÅ SMILEBÅNDET OVER ØF'S NØGENDRAGT-STRIP

Der var forbud mod stripshow til årets Kapsejlads, men Økonomisk Forening fandt alligevel en måde at omgå det på, så de kunne invitere strippere ind i Universitetsparken. Arrangør synes, det er fedt, at ØF håndterede forbuddet med satire.

Photo: Lise Balsby

Selv om de to arrangører af årets Kapsejlads, Anne Kirstine Andersen og Lasse Juul Christensen, i år havde frabedt sig strip, som Økonomisk Forening (ØF) ellers plejer at levere i sit introshow, fik publikum i Universitetsparken alligevel et show at se.

Stripperne havde dog fået polstrede nøgendragter på, så der altså ikke i ordets forstand var tale om strip. Nogen kunne anse det som ØF’s måde at give arrangørerne noget røg for forbuddet. Men arrangør Lasse Juul Christensen blev ikke stødt af stripshowet, der så alligevel ikke var strip. Selv om han havde frabedt sig strip fra festforeningerne, skal der være plads til satire og dialog om det, mener han.

”Vi vil ikke gøre os til dommere over, hvorvidt strip er passende eller upassende. Det var udelukkende et spørgsmål om, at vi ikke mente, det harmonerede supergodt med arrangementet. Men vi ville gerne undgå, at det blev tabubelagt. Vi tager ikke som sådan afstand fra strip. Derfor synes vi, det var en fed måde at håndtere det på med noget satire. Så længe man kan lave sjov med det, tror jeg ikke, det bliver tabubelagt,” siger Lasse Juul Christensen.

Sammen med Anne Kirstine Andersen havde han som arrangør været i dialog med ØF’s støtteorganisation TIFO om introshowet. Det er TIFO, der står for ØF’s introshow til Kapsejladsen.

”Vi henvendte os med den oprindelige besked om, at vi ikke ville have strip. Men vi syntes stadig, de skulle kunne italesætte det. Og vi ville ikke yderligere diktere rammerne for deres introshow. TIFO henvendte sig så med, hvad de godt kunne tænke sig, og spurgte, om det var cool med os. Vi syntes bare, det var fedt. Man må godt tage lidt pis på det,” siger Lasse Juul Christensen.

Arrangør: Et så stort offentligt arrangement kræver skærpede foranstaltninger

Arrangørerne besluttede at frabede sig strip til årets Kapsejlads efter debat om ØF’s stripshow ved Kapsejladsen sidste år. Dengang klagede syv kvindelige studerende over stripshowet i et brev, der blev bragt i Århus Stiftstidende og sendt til blandt andre rektor på AU. Kvinderne fandt stripshowet upassende og opfattede det både som udtryk for et forældet sexistisk syn på kvinder og som potentiel blufærdighedskrænkelse i det offentlige rum.

Som Lasse Juul Christensen tidligere nævnte, ville arrangørerne egentlig ikke gribe ind i, hvad den enkelte forening gør i sit introshow. Det var ikke en nem beslutning at forbyde strip, forklarer Lasse Juul Christensen.

”Men Kapsejladsen er et arrangement, som foregår i en offentligt tilgængelig park foran 30.000 mennesker. Derfor må der nødvendigvis også være skærpede foranstaltninger, hvad angår ting, som nogle vil anse som krænkende, og som nogle kunne mene er seksualiseret. Det kræver andre forholdsregler, i forhold til hvis det var et privat arrangement,” siger han.

I den offentlige debat kommer det tit til to meget uenige lejre, når spørgsmål som dette diskuteres. Lasse Juul Christensen vil helst ikke placeres i nogen af dem.

”På den ene side vil nogen sige, at det er de få, der ødelægger det for de mange. På den anden side vil nogen sige, at når nogen føler sig krænket, skal man tage hensyn. Vi står egentlig ikke i nogen af de lejre,” siger han.

Nogen vil måske mene, I står på den ene side, når I aktivt forbyder noget, fordi det støder nogen?

”Jeg tror, det er vigtigt at bide mærke i, at vi ikke gør os til dommer over, at strip generelt finder sted. Men til vores arrangement vil vi ikke have, det fylder noget. Og selvfølgelig gør vi os jo til dommer over vores arrangement. Vi synes, at sammenholdet, festen og konkurrenceaspektet til Kapsejladsen er det vigtige. Det er det, vi vil værne om. Så vi vil helt konkret ikke lægge vægt på strip til Kapsejladsen,” siger Lasse Juul Christensen.

ØF: Vores medlemmer bestemmer over introshowet

ØF har ikke ønsket at stille op til interview om foreningens tanker bag årets introshow.  

I et skriftligt svar forklarer foreningen, at den hvert år til Kapsejladsen giver deres medlemmer mulighed for at lave det, de vil, i de 2,5 minutter, Kapsejladsens introshow varer.

”Det var medlemmerne, der fik lov til at bestemme, hvad der skulle ske i de 2,5 minutter, så det har ikke været ØF's beslutning”.

”Vi havde bedt de studerende, der stod for showet, om at være i kontakt med både arrangørerne og politiet for at sikre sig, at alt, hvad de havde planlagt, var okay”, skriver ØF.

Om konventionel striptease også bliver forbudt til Kapsejladsen næste år, er uvist. Det er op til næste års arrangører at tage stilling til.

Korrekturlæst af Charlotte Boel.