Omnibus prik

Astrofysiker fra AU modtager den norske Kavli-pris, der bliver kaldt den lille Nobelpris

Som den første danske forsker nogensinde modtager professor i astrofysik ved Aarhus Universitet, Jørgen Christensen-Dalsgaard den prestigefulde norske videnskabspris Kavli-prisen. Prisen kaldes også for den lille Nobelpris, fordi en del af modtagerne efterfølgende også har modtaget en Nobelpris.

professor i Astrofysik ved Aarhus Universitet Jørgen Christensen-Dalsgaard modtager den norske Kavli-pris som den første danske forsker nogensinde. Photo: Lars Kruse, AU Foto

Professor i astrofysik, Jørgen Christensen-Dalsgaard, har for længst slået sit navn fast i den internationale forskningsverden med sin forskning inden for helio- og asteroseismologi – som lidt mere jordnært kan beskrives som forskning i solskælv og stjerneskælv.

Nu cementeres den postion, idet Jørgen Christensen-Dalsgaard som den første danske forsker nogensinde modtager den prestigefulde norske videnskabspris, Kavli-prisen, som uddeles hvert andet år til forskere inden for astrofysik, nanofysik og neurovidenskab. Prisen kaldes også for den lille Nobelpris, fordi flere modtagere af prisen efterfølgende er blevet tildelt en Nobelpris.

Jørgen Christensen-Dalsgaard deler prisen med to øvrige, internationalt anerkendte forskere: Conny Aerts fra Katholieke Universiteit i Leuven, Belgien, og Roger Ulrich fra University of California i Los Angeles, USA. Udover hæderen følger der 1 million dollars med prisen, som fordeles til de tre modtagere.  

"Jeg er selvfølgelig beæret og stolt af Kavli-prisen, som rangerer næsten på niveau med Nobelprisen, om end beløbet er lidt lavere. Jeg er også glad for, at netop vi tre og vores forskningsfelt er udvalgt", udtaler Jørgen Christensen-Dalsgaard i en artikel på medarbejdere.au.dk

Prisen overrækkes af den norske konge ved en ceremoni i Oslo til september. 

Jørgen Christensen-Dahlsgaard går 30. juni på pension og bliver herefter professor emeritus. 

Korrekturlæst af Charlotte Boel