AU giver fellowships til forskere ramt af krigen i Ukraine

15 forskere i Ukraine, der er ramt af den russiske invasion, får mulighed for at få et fellowship på op til et år hos Aarhus Institute of Advanced Studies. AU vil hjælpe forskere i nød, men også slå fast, at friheden til at samarbejde må fortsætte trods krig, lyder det.

AIAS blev indviet i 2013. Hvert år kan både udenlandske og danske forskere komme i betragtning til et fellowship. Photo: Melissa Bach Yildirim/AU Foto

Mens den russiske invasion af Ukraine har fået de danske universiteter til at kappe båndene til russiske universiteter, forsøger man nu at hjælpe de ramte akademikere i Ukraine. 

Aarhus Universitets Forskningsfond har besluttet sig for at støtte forskere i Ukraine med en donation på 10 millioner kroner. Donationen betyder, at 10-15 forskere fra Ukraine med øjeblikkelig virkning kan få et fellowship på AU i 6-12 måneder.

Forskerne får en plads på Aarhus Institute of Advanced Studies (AIAS). På instituttet har forskere den privilegerede mulighed at forske i lige det, de vil inden for deres felt. Det er en eftertragtet position, og hvert år modtager instituttet hundredvis af ansøgninger.

AIAS-direktør Søren Rud Keiding udtaler til AU, at man må sørge for at beskytte internationale samarbejder.

”Samarbejde på tværs af fag og landegrænser er en af vores kernemissioner på AIAS – og dette er under pres i øjeblikket med Ruslands angreb på Ukraine. Ved at hjælpe forskere med at fortsætte deres forskning her på Aarhus Universitet hjælper vi først og fremmest mennesker i nød, men bidrager også til at værne om friheden til samarbejde i fremtiden", siger han.

De ukrainske universiteter er ligesom alle andre dele af Ukraine ramt af den russiske invasion, som har lammet landet siden 24. februar. I sidste uge berettede BBC for eksempel om, hvordan det nationale universitet i Kharkiv blev bombet af russerne.

Alle forskere i Ukraine kan søge om et fellowship, hvis deres forskning er påvirket af krigen, og de ikke kan fortsætte på hjemlig grund.

"Aarhus Universitet bakker op om at bidrage til at bringe forskere sammen på tværs af fag og landegrænser. Det er en mørk tid med krig i Europa, og de grufulde efterretninger fra Ukraine påvirker vores hverdag. Derfor er det en lille sprække med lys, når vi med dette konkrete tiltag kan række ud til vores forskerkolleger fra Ukraine", siger AU-rektor Brian Bech Nielsen.

Forskerne kan søge om et AUFF-støttet fellowship via dette link. Der er ingen deadline, men ansøgninger bliver håndteret løbende.

For at komme i betragtning kræves det, at forskeren kan fremvise en ph.d. og er tilknyttet et universitet i Ukraine. Forskeren skal i ansøgningen blandt andet beskrive, hvad vedkommende forsker i, og hvilken farefuld situation vedkommende befinder sig i, ligesom AU skal se, hvad forskeren har publiceret gennem årene. 

Forskerne kan begynde med det samme, så snart de er blevet udvalgt.