AU-studerende udfordrede eksisterende psykologisk teori om sorg i Grønland og modtog fornem pris for det

Da 28-årige Frida Ramsing gennemgik sit praktikophold i Grønland, følte hun ikke, at den eksisterende teori om sorg slog til i den virkelighed, hun mødte i sit arbejde med børn. Den følelse udviklede sig til en nysgerrighed og resulterede i sidste ende i et speciale i psykologi, der i november blev kåret til det bedste danske bidrag i rigsfællesskabet. Udover den store ære modtog Frida Ramsing også en kontantpris på 40.000 kroner.

Photo: Privat

”Det hele er lidt overvældende lige nu”

Sådan beskriver tidligere psykologistuderende fra Aarhus Universitet, Frida Ramsing, den følelse, hun står tilbage med, efter hun i sidste måned blev den danske vinder af Uddannelses- og Forskningsministeriets specialekonkurrence omhandlende rigsfællesskabet. Dommerpanelet, der stod bag kåringen, begrunder blandt andet uddelingen af prisen således:

”Udvalget fremhæver den grundige og modige udfordring af dominerende tilgange i sundhedssystemet, hvor generelle psykologiske diagnoser overføres på tværs af kulturelle kontekster”, fremgår det af ministeriets pressemeddelelse.

Kort fortalt konkluderer Frida Ramsing i sit speciale, at der inden for det psykologiske felt ikke i tilstrækkelig grad findes forskning og psykologiske praksisser, der anerkender, hvordan psykologiske fænomener som blandt andet sorg varierer på tværs af lande og deres kulturelle kontekster. Gennem sin kritiske analyse af eksisterende sorgteorier mener Frida Ramsing, at vi i højere grad skal gribe ind på samfundsniveau i den professionelle bearbejdning af sorg frem for at ty til universelle opfattelser.

Idéen opstod uden for de gule universitetsmure

Tilbage i foråret 2021 drog Frida Ramsing til det sydlige Grønland for at gennemføre sit praktikforløb. Det var blandt andet i arbejdet med grønlandske børn, at hun begyndte at undre sig. Hun stødte ofte på, at barnet havde oplevet et tab og potentielt bar på en sorg, som hun skulle forholde sig til, men som var anderledes end det, hun var klædt på til:

”Mange af de situationer, jeg oplevede med de her børn, skilte sig ud i forhold til den undervisning, jeg havde haft på studiet. I Grønland tager sorgen sig anderledes ud end i Danmark. For dem er det et kollektivt anliggende, når nogen går bort, og det er noget, som påvirker hele byen. Altså, jeg er fra Thy, og der går hele området jo ikke i sørgetilstand, fordi en fra området er død,” siger Frida Ramsing.

Frida Ramsing manglede altså konkrete teoretiske værktøjer til at håndtere de udfordringer, som de grønlandske børn baksede med. I starten tænkte hun, at det nok var, fordi hun bare havde misset den del af pensum. Men hurtigt blev hun overbevist om, at hendes undren var berettiget:

”Jeg holdt fast i, at det ikke gav mening for mig. De her teorier hjalp mig ikke. Jeg synes, det er vigtigt, at studerende sætter spørgsmålstegn over for deres undervisere og teoretikere. Samtidig var det også vigtigt, at jeg gjorde det på en så objektiv og saglig måde som muligt,” siger hun.

Idé blev til speciale

Med støtte, sparring og tæt samspil med sine medstuderende – og med hendes egne ord "rigtigt gode vejleder" – blev idé og undren til speciale, og i marts 2022 kunne Frida Ramsing endelig trykke 'Aflever' inde på eksamensportalen. Men så gjorde en medstuderende hende opmærksom på Uddannelses- og Forskningsministeriets specialekonkurrence, og i august sendte hun sit speciale afsted:

”Efter jeg havde sendt specialet afsted, glemte jeg egentlig alt om det igen. Da jeg så de andre nominerede og deres specialer, vidste jeg ikke rigtigt, hvad jeg skulle forvente, fordi der var så mange vildt spændende bud inden for feltet. Derfor var det også helt vildt overvældende at vinde. Når man har brugt så meget tid på noget, som man interesserer sig for, er det bare rørende, at det bliver anerkendt og brugt til noget virkeligt,” siger Frida Ramsing.

Udover at vinde prisen fulgte der en kontantpris med på 40.000 kroner før skat. De penge er Frida Ramsing allerede i gang med at bruge på en rejse til Taiwan, hvor hun besøger sin kæreste, der er på udvekslingsophold. 

Tiden efter specialet

I dag arbejder Frida Ramsing for Pædagogisk Psykologisk Rådgivning i Horsens, hvor hun arbejder med børn og unge, der har det svært. Hun håber, at hun kan bruge sin viden fra specialet i sin fremtidige karriere og i højere grad indtænke den kulturelle og samfundsmæssige kontekst i behandlingen af psykologiske diagnoser. Men ifølge Frida Ramsing er den største læring, hun tager med sig fra specialet, at teori skal hænge sammen med virkelighed, og at man godt må sætte spørgsmålstegn ved den eksisterende praksis, hvis det ikke er tilfældet.

Det er derfor også et af Frida Ramsings bedste råd til studerende, der skal til at skrive speciale:

”Man skal ikke opfinde den dybe tallerken; man skal være drevet af emnet og først og fremmest føle, at det er spændende. Det vigtigste er, at man lytter til sin egen mavefornemmelse. Hvis der er noget, som ikke stemmer overens for dig, så gå med den følelse," siger hun.

Korrekturlæst af Charlotte Boel