Cheftutor: De nye studerende fortjener den bedste start

Lige nu er tutorer og instruktorer i gang med at lægge sidste hånd på forberedelserne til årets introuge. De glæder sig til en introuge, som i år er stort set normal, selvom corona stadig spøger i kulissen.

Studiestarten i år kommer til at minde mere om studiestarten i 2019, hvor der ikke var corona. Her er det DJØF Park Olympics (Økonomi) i Botanisk Have ved studiestart 2019. Foto: Søren Kjeldgaard

Der har været stille på campus de sidste to måneder. Ja, faktisk det sidste halvandet år, men om små tre uger kommer det til at ændre sig markant.

Den 30. august starter introugen, også kendt som rusugen, og over 7.000 nye studerende tager hul på deres studieliv. Efter sidste års studiestart, der var præget af corona, ser det ud til, at de nye studerende kan begynde deres studieliv uden at være underlagt alt for mange restriktioner.

På Aarhus BSS står instruktorer klar til at guide de nye studerende igennem introugen. Bag instruktorerne står blandt andre Jakob Knakkergaard, som er rusansvarlig hos Studenterlauget, der arrangerer introugen på Aarhus BSS.

”Jeg glæder mig simpelthen så meget til at se folk samlet på campus igen. Den periode, hvor man ikke har kunnet være på campus og ikke har haft sociale relationer, har virkelig taget noget fra oplevelsen af at gå på universitetet. Jeg glæder mig til, at vi forhåbentlig kan skabe nogle minder og et grundlag for, at folk kan komme hinanden ved socialt og få det bedste grundlag for at kunne læse de næste år,” siger Jakob Knakkergaard, der selv går i gang med en kandidat i strategi, organisation og ledelse i det nye semester.

På Arts-fakultetet har Zenia Børsen det på samme måde. Hun var cheftutor på musikvidenskab sidste år, hvor skiftende retningslinjer og restriktioner gjorde både forberedelserne og afviklingen af introugen meget besværlig. I år er hun cheftutor igen, men det er med en helt anden fornemmelse.

”Det bliver så vidunderligt ikke at være begrænset i, hvad man gerne vil give de nye. Det var også vidunderligt at stå i introugen sidste år, men det var samtidig virkelig hårdt. I år er der ikke den samme ambivalens. Vi glæder os bare virkelig meget,” siger Zenia Børsen, der starter på kandidaten i musikvidenskab om nogle uger.

Hun understreger introugens betydning for studielivet, og hun vil gerne hjælpe med at løfte opgaven, så de nye studerende bliver taget godt imod.

”Hvert år har jeg en følelse af, at de nye studerende, men også tutorerne, fortjener den bedste start på den her uddannelse. Jeg vil så gerne gøre alt, hvad jeg kan, for at det bliver så godt som muligt,” siger Zenia Børsen.

De studerende skal tilbage på campus

At de studerende hører til på campus og ikke på hjemmekontoret, har været fokus for Mogens Dilling-Hansen, der er studieleder på HA, Aarhus BSS, og med til at ansætte de rusansvarlige på Aarhus BSS.

”Det væsentligste for os er at gøre de studerende opmærksomme på, at det at komme på campus er en fantastisk god måde at lære, hvordan man studerer og arbejder sammen med andre. Og det hjælper også på de sociale udfordringer, som nogle studerende har. Det er ikke godt at studere hjemmefra hele tiden. Man skal på campus og have opfattelsen af at gå på universitetet sammen med andre,” siger Mogens Dilling-Hansen.

Og ifølge ham begynder det med studiestarten.

”Det kan være med til at skabe et tilhørsforhold og sociale relationer, som er vigtige, når det kommer til samarbejde i grupper,” siger Mogens Dilling-Hansen.

Den opfattelse deler Jesper Sølund Hansen, der er leder af Vejledning og studieinformation (VEST) på Arts og med til at organisere studiestarten.

”Som alt muligt andet i livet handler det om at få et godt førstehåndsindtryk, når man starter. Det gælder både fagligt og socialt, så man føler sig velkommen og har lyst til at blive. Det er vigtigt, at vi får skabt et tilhørsforhold, og at nye studerende får nogle relationer til hinanden. Det kommer til at lette deres fremtidige studie og er med til at fastholde dem,” siger Jesper Sølund Hansen.  

Derudover peger Mogens Dilling-Hansen på, at der i år er ekstra brug for en god studiestart.

”Rusarrangementet er altid vigtigt, men det er ekstra vigtigt nu. Vi skal tænke på, at de studerende, vi siger velkommen til, måske kommer fra et år på deres gymnasiale uddannelse, hvor de stort set har siddet hjemme hele året,” siger Mogens Dilling-Hansen.

  Så kommer de gående der helt nye, forvirrede, men megaglade, og vi tager imod dem med sang, musik og ren og skær glæde.

Zenia Børsen, cheftutor

Tryg blandt mange

Når de studerende begynder på universitetet, vil langt de fleste restriktioner være ophævet landet over. Men det betyder ikke, at tutorer og instruktorer tager let på corona. På både Arts og Aarhus BSS har de i forbindelse med forberedelserne arbejdet meget med at skabe nogle rammer, hvor alle kan føle sig trygge.

”Vi regner med, og vi har respekt for, at folk kommer med forskellige udgangspunkter, i forhold til hvor klar man er, og hvor tryg man føler sig i forhold til at være sammen med mange mennesker, ” siger Jakob Knakkergaard.

Jesper Sølund Hansen forklarer, at man på Arts sørger for, at der er grundlag for at holde god håndhygiejne og god plads.

”Studiestarten tager lang tid at planlægge, og vi traf nogle beslutninger tidligt, som betyder, at vi bookede lokalerne, hvor vi kunne leve op til afstandskravene, selvom de nu er udfaset,” siger Jesper Sølund Hansen.

På Aarhus BSS er der også rigeligt med plads til de mange nye studerende.

”Vi bliver også meget tydelige i vores kommunikation, så folk ved, hvad de kan forvente. På den måde forsøger vi at undgå, at folk ender i en situation, de ikke er trygge i,” siger Jakob Knakkergaard.

Den store forløsning

Allerede i begyndelsen af året gik de første forberedelser til introugen i gang. Afslutningen på den lange ventetid og glæden ved at vende tilbage til noget, der minder om normalen, bliver en forløsning. Som både rusansvarlig og cheftutor er det en stor opgave at få alle tingene til at hænge sammen, men det kan alligevel noget helt særligt, forklarer Zenia Børsen.

”Jeg har det med at blive helt overvældet af glæde, når vi står klar om morgenen, og de nye kommer. På musikvidenskab synger vi en bestemt sang flerstemmigt i kor, og vi har alle kapper på. Så kommer de gående der helt nye, forvirrede, men megaglade, og vi tager imod dem med sang, musik og ren og skær glæde. Jeg glæder mig til at stå der. Så er vi i gang, og al planlægningen, som altid er svær, bliver konkret. Lige der er det det hele værd,” siger Zenia Børsen.

Introugen strækker sig fra mandag den 30. august til fredag den 3. september. Introugen er forskellig på universitetets fem fakulteter og varierer i mange tilfælde også på de individuelle uddannelser.