DEBAT: Studenterrådet bør bekende kulør politisk

Holder Studenterrådets påstand ved universitetsvalget om, at de er en upartisk organisation? Nej, mener Matias Tidemand Sørensen, formand for KS - Konservative Studenter.

Matias Tidemand Sørensen er formand for KS - Konservative Studenter.
Debatindlægget her er udtryk for skribentens egen holdning. Redaktionen forbeholder sig ret til at redigere i indkomne indlæg. Send dit indlæg til os på omnibus.au.dk.

Ved seneste universitetsvalg lykkedes det endnu engang Studenterrådet at sælge idéen om deres brede appel og deres apolitiske tilgang til universitetsvalget. Men spørgsmålet er, om Studenterrådet overhovedet er for alle studerende? Det mener jeg ikke. 

Studenterrådet arbejder efter sigende uden partipolitiske hensyn, og til universitetsvalget hører vi gang på gang repræsentanter fra Studenterrådet opfordre de studerende til at stemme på dem på baggrund af deres upolitiske tilgang. Dette er til trods for, at de på deres hjemmeside bringer dette budskab: Studenterrådet er kort fortalt en politisk aktør, der fungerer som de studerendes talerør, både internt på Aarhus Universitet og i den generelle offentlige debat. Organisationen taler med andre ord med to tunger. 

Frivillige i både KS - Konservative Studenter og Frit Forum bruger timevis på at arbejde for de studerende og ikke partiinteresser, og vi fortæller gladeligt om vores arbejde i vores stande til universitetsvalget. Forskellen på os og Studenterrådet er dog, at vi er ærlige om, at vi selvfølgelig har udtalte politiske holdninger. 

Studenterrådets faste salgsvare rundt omkring ved valgboderne er som altid, at de ikke er politiske. Det er til trods for, at Studenterrådet hele tiden indirekte anklager KS for at være partipolitiske, omend vi ikke har et konkret partipolitisk tilhørsforhold. Men er man stadig i tvivl om, hvor Studenterrådet står på den politiske akse, kommer her et par spørgsmål til jer.

Hvordan i alverden kan man være apolitisk i politik?

Hos Konservative Studenter mener vi, at det ikke blot er naivt, men også absolut politisk motiveret, når Studenterrådet foreslår et loft over huslejen for almene studieboliger i Aarhus. Et andet eksempel er Studenterrådets syn på den grønne omstilling. Rådet ønsker grøn omstilling på universitetet på bekostning af midler til bedre uddannelse til de studerende, som skal ud i virkelighedens verden og finde de store løsninger på verdens klimaproblemer. 

Men Studenterrådets politisering stopper ikke her! For er det ikke politisk motiveret, når Studenterrådet melder ud, at man i kommunalt regi skal oprette 1.000 permanente, relevante studiejobs for at undgå arbejdsløshed? Vi mener, det er politisk, når Studenterrådet, som her, finder løsningen i en statsfinansieret form i stedet for at inddrage det private arbejdsmarked.

Under universitetsvalget havde Konservative Studenter en mærkesag vedrørende karakterkrav på universitetet. Det forstås, at Studenterrådet ikke deler vores opfattelse, fordi man ønsker 'fri og lige adgang'. Dette er ikke kun en politisk, men også en direkte skadelig holdning i forhold til at sikre, at alle uddannelser opretholder et acceptabelt fagligt niveau, der hører sig hjemme på en højere læreanstalt. 

Med ærlighed kommer man længst

Der melder sig efterhånden et meget presserende spørgsmål: Hvem er alle de studerende, Studenterrådet altid hævder at repræsentere? Jeg kender i hvert fald en hel del mennesker, der ikke føler sig repræsenteret. 

Ved valget så vi selvfølgelig en markant sejr til Studenterrådet, men lægger vi KS' og Frit Forums stemmer sammen, ser vi, at mere end hver fjerde stemte på nogle andre end Studenterrådet. Dette må ses som et bevis på, at selvom Studenterrådet mener, at de repræsenterer alle studerende, er vi altså en del studerende, der slet ikke ønsker os repræsenteret af dem. 

Slutteligt må vi fra Konservative Studenters side på det kraftigste opfordre Studenterrådet til at bekende kulør, også i valgboderne. De skal fortælle de studerende, hvad de virkelig går ind for, og ikke blot fortælle de studerende, hvem de repræsenterer, men også hvad de repræsenterer. 

Vi appellerer ikke til, at Studenterrådet nævner et konkret politisk parti, men ønsker blot, at de toner rent flag i forhold til den politiske højre-venstre-akse, og det både på deres officielle kanaler samt i valgboderne ved universitetsvalget næste år.