DEBAT: Studerende i appel til regeringen: Giv os tid til at kickstarte det gode studieliv

Foreningslivet og studielivet skal kickstartes efter corona, og der er kontant hjælp at hente i forskellige trivselspuljer. Men det kræver, at studerende har tid og overskud til at søge puljerne – og ikke mindst til at engagere sig – og det skal regeringen være med til at sikre, skriver Malthe Bækbo Vestergaard og Sara Christensen, der er bestyrelsesmedlemmer i DM Studerende og studerende på Aarhus Universitet.

Malthe Bækbo Vestergaard (t.h.) og Sara Christensen er begge studerende på Aarhus Universitet og er medlemmer af DM Studerendes bestyrelse. Fotos: Privat
Klummen her er udtryk for skribenternes egen holdning. Grafik: Astrid Reitzel

Sommerferien er slut, og vi er vendt tilbage til vores forskellige studier og genforenes med vores medstuderende og dygtige undervisere.

Som efter enhver anden velfortjent sommerferie er genkendelsens glæde stor. Men mon ikke den er lidt større i år, hvor vi vender tilbage efter næsten halvandet år med nedlukninger og virtuel undervisning? En periode, der har ramt mange studerendes lærelyst, sociale trivsel og livsglæde negativt. 

Foreningslivet er vigtigere nu end nogensinde før

Men det betyder bare, at vi nu skal have det bedste efterårssemester i universitetets historie. 

Foreninger, fredagsbarer, fysisk undervisning, biblioteker, ture til kantinen og alt det andet, som vi ikke kunne før sommerferien, skal have 110 procent. Og der er hjælp at hente. Der findes puljer, som blot venter på at øse penge og midler ud til os, med det formål at give os studerende en god start, nu hvor vi igen er tilbage på universitetet. 

Blandt andre har Aarhus Universitet og fagforeningerne DM og DJØF aktivitetspuljer, der støtter op om sociale initiativer, som styrker studiemiljøet på vores uddannelser.

For vi skal have kickstartet foreningslivet igen. Det har ligget i dvale i over et år og mangler nye kræfter, midler og gåpåmod. Foreningslivet er med til at skabe universitetets sjæl og er samtidig et af de vigtigste elementer til at holde sammenholdet, trivslen og det sociale liv i gang på de forskellige studier. Og det er vigtigere nu end nogensinde før. Dem, der endnu ikke har været med til at bunde fadøl i deres fredagsbar eller fået tæv i disc-golf i studiets disc-golfforening, skal have muligheden nu. 

Giv os tid, minister

Men vi skal også have tid til at iværksætte de gode sociale initiativer. Sidste semester var en undtagelsestilstand og fuld af usikkerheder, der tog hårdt på den enkelte studerende. Det betyder, at vi skal have lempet på reglerne omkring fremdriftsreformen, SU og orlov. 

Vi skal undgå, at studerende falder fra, og vi skal sørge for, at studerende har mulighed for at reetablere sig på deres studier igen. Det kræver luft og tid. Det kræver, at man som studerende ikke skal frygte at blive smidt ud af sit studie eller miste sin SU.

Det kan muligheden for at forlænge ens studietid hjælpe med. Det kan en lempelse af reglen om fuldtidsstudie ligeledes hjælpe med. Vi har brug for tid til at reetablere os igen. Men det kræver, at regeringen og vores nye minister Jesper Petersen vælger at prioritere trivsel på universiteterne.


Vil du være en del af debatten? Omnibus bringer gerne læserbreve og debatindlæg skrevet af studerende og medarbejdere ved universitetet. Du kan sende dit indlæg til omnibus@au.dk 

Korrekturlæst af Charlotte Boel