Eksamen på Statskundskab og Samfundsfag måtte afbrydes – studerende havde set eksamenssættet før

Studerende på 2. semester på statskundskab og samfundsfag fik tirsdag afbrudt og udskudt deres eksamen i politisk teori. Et reeksamenssæt, der ikke tidligere har været brugt ved en eksamen, men som har ligget frit tilgængeligt på AU's bibliotek, blev brugt til eksamen. Instituttet beklager fejlen, men studerende føler, det går ud over deres eksamen.

Eksamen i politisk teori vil nu blive afholdt om 14 dage med en ny opgave. Photo: Lars Kruse/AU Foto (Arkiv)
Peter Munk Christiansen er institutleder på Institut for Statskundskab. Photo: AU Foto
2. semesterstuderende på Statskundskab Marcus Junker.
2. semesterstuderende på Statskundskab Anna Adelborg.

To minutter inde i tirsdagens skriftlige eksamen i politisk teori for statskundskabs- og samfundsfagsstuderende på 2. semester stod det klart, at der var noget galt.

En studerende fortalte, at vedkommende havde set eksamensopgaven før. Og ganske rigtigt havde det været muligt at støde på eksamenssættet, der består af tre spørgsmål, i AU Library. Det fortæller Peter Munk Christiansen, der er institutleder på Statskundskab.

”Vi har aflyst en eksamen, fordi det viste sig, at en ikke før brugt reeksamen, som skulle bruges til eksamen, ved en fejl havde været sendt forbi biblioteket, sådan at nogle studerende havde haft mulighed for at se opgaven. Det blev opdaget inden for nogle få minutter, efter eksamen var gået i gang,” siger Peter Munk Christiansen.

Da eksamensvagten ikke kunne få fat på den fagansvarlige for eksamen, der muligvis kunne have fundet en løsning, måtte eksamen aflyses. I stedet bliver den nu afholdt 15. juni.

Institut beklager fejlen

Det er en menneskelig fejl, at den ellers ubrugte eksamensopgave var endt hos biblioteket, fortæller institutlederen.

”Vi plejer at sende vores brugte eksamensopgaver over til biblioteket, fordi de studerende så kan læse eksempler på, hvilke eksamensopgaver vi stiller. Og denne havde vi så ved en fejl sendt derover, og det har der ikke været tilstrækkelig opmærksomhed på. Det er selvfølgelig en fejl, som vi beklager,” siger han.

Hvor mange studerende ved den pågældende eksamen, der tidligere har læst eksamenssættet, er uvist.

Institutleder: Den bedste løsning

Peter Munk Christiansen fortæller, at man har indskærpet procedurerne.

”Det går både på, at vi ikke kan gå videre med en eksamen, der er offentliggjort noget som helst sted, og at de fagansvarlige skal være ved telefonen, sådan at man kan se, om der kan findes en løsning,” siger han.

Mens det kan være ganske ubelejligt for de studerende at skulle vente 14 dage på en eksamen, de har forberedt sig på, burde det dog ikke ændre særligt meget for de studerende ifølge institutlederen. Pensum er det samme.

”Det er ikke sådan, at vi stiller spørgsmål, der kan besvares med multiple choice. Så det mener jeg ikke. Jeg er da helt med på, det er irriterende at få ændret sit eksamensprogram, og det beklager vi også er tilfældet, men det her var den løsning, vi kunne komme op med,” siger han.

Studerende: Det er uprofessionelt 

Marcus Junker og Anna Adelborg er to af de 2. semesterstuderende, der tirsdag sad til eksamen.

De er fortørnet over fejlen og anser det som uretfærdigt, at instituttets fejl skal gå ud over dem.

”Det er os, der bliver stillet dårligt, selv om de har lavet fejlen,” siger Marcus Junker.

Opgaven blev delt ud kort før klokken 15, og fem minutter over 15 var de studerende i færd med at pakke sammen, efter fejlen blev opdaget.

Marcus Junker kalder det uprofessionelt, og Anna Adelborg havde ikke opfattelsen af, at der blev gjort meget for at løse situationen.

”Eksamensvagten sagde bare, at det var en gammel opgave, og at eksamen var aflyst, og så blev vi bedt om at pakke sammen. Man kunne ikke se, at der var nogen, der blev ringet op,” siger Anna Adelborg.

Tre eksamener på kort tid

Den 10. skal de til eksamen i mikroøkonomi, den 15. politisk teori og enten d. 22., 23. eller 24. skal de til mundtlig eksamen i metode, som fylder 15 ECTS. Den udskudte eksamen i politisk teori fylder kun 5.  

De studerende føler derfor, at de bliver presset endnu mere i eksamensperioden, fordi de er nødt til at forberede sig på den aflyste eksamen igen.

”Der er stadig de dage op til eksamen, hvor man virkelig bare forbereder sig intenst, og det betyder bare så meget for, om du leverer til 10 eller 12 eller 4 eller 02,” siger Marcus Junker.

”Jeg tror ikke, der er mange, der ikke vil læse op dagen inden. Og der går jo netop 14 dage, hvor vi lige har Mikroøkonomi, som er en benhård eksamen, som vi bliver nødt til at læse op til nu,” lyder det fra Anna Adelborg.

Bestået/ikke bestået eksamen kunne tage noget af presset

Anna Adelborg har kontaktet ledelsen og fortalt om flere af de studerendes frustrationer over forløbet. I et af svarene har hun fået at vide, at det ikke er et krav, at der er læsepause mellem eksamener. 

Den løsning, som ledelsen er kommet med, er ikke optimal, mener Anna Adelborg. I stedet kalder hun den for ”den nemmeste løsning”. Hun har hørt om lignende situationer, der blev håndteret anderledes. For eksempel at de studerende automatisk bestod, i stedet for at skulle op igen.

”I en anden blev de tilbudt, at det var en bestået/ikke bestået eksamen. Det kunne jo også være en løsning, der tog lidt af presset og behovet for at læse op. Så ville man heller ikke skulle bekymre sig om, hvorvidt man fik et 12-tal.”

Sandwich efter eksamen

De studerende er blevet informeret om den nye dato og instituttet tilbyder dem en sandwich efter eksamenen for at sige ”vi er kede af det”.

Selv om institutleder Peter Munk Christiansen understreger, sandwichen ikke skal ses som en kompensation, er Marcus Junker en smule fortørnet over det.

”Vi får for det første dårlig tid til at forberede os til den aflyste eksamen, men også den næste. Og det skal vi ligesom sluge på en sandwich. Det er jo ikke fordi, vi ikke har penge til mad. Vi vil gerne gøre det godt fagligt,” siger Marcus Junker.