En weekend badet i litervis af teaterblod

64 medicinstuderende fra AU deltog i weekenden i et katastrofekursus, hvor de skulle behandle tilskadekomne fra et jordskælv i Søauditorierne, et terrorangreb på en natklub og et bandeopgør.

64 medicinstuderende øvede sig i weekenden på at agere i katastrofesituationer og blev udsat for tre øvelser: et jordskælv, terror på en natklub og et bandeopgør. Fotos: SATS

om SATS

SATS står for Studerendes anæstesiologiske og traumatologiske selskab og er en forening for medicinstuderende med interesse i akutmedicin, intensiv medicin, anæstesiologi og traumatologi.

Foreningen arrangerer kurser og foredrag om disse emner – og står hvert år bag et større katastrofekursus for medicinstuderende.

De vidste godt, at det ville blive en weekend i katastrofens tegn. Men at den ville byde på et jordskælv, et terrorangreb og en skudepisode, vidste de 64 deltagere på katastrofekurset, som i weekenden fandt sted på AU, ikke på forhånd.

Katastrofekurset er arrangeret af medicinstuderende fra foreningen Studerendes anæstesiologiske og traumatologiske selskab (SATS). I alt 28 studerende har i næsten et år arbejdet på at arrangere kurset, blandt andet Celina Pontoppidan, der læser medicin på 7. semester på AU.

”Deltagerne lærer, hvordan man som læge håndterer situationer, hvor der er flere tilskadekomne, end der er hænder. Vi træner blandt andet et redskab, der hedder ABCDE, som man benytter til hurtigt at vurdere alvorligt tilskadekomne. Og triagering, som man benytter til at vurdere, hvem man skal hjælpe først, når man står ene mand med mange tilskadekomne. Og så træner vi dem også i hurtig og effektiv kommunikation. Det er ofte der, det kan gå galt i pressede situationer,” fortæller Celina Pontoppidan.

”I den verden, vi lever i, er det godt at være forberedt” 

Alle deltagere er medicinstuderende. De fleste fra AU, men der kom også studerende fra medicinstudiet i København, Aalborg og Odense. Samt to fra Norge.

”Nogle deltager, fordi de ved, at de vil være akutlæger. Men mange er med, fordi de ved, at i den verden, vi lever i, er det godt at være forberedt på, hvad man skal gøre i en katastrofesituation,” fortæller Celina Pontoppidan.   

                                        

Jordskælv i Søauditorierne

Efter en lang fredag med undervisning troede kursisterne, at de skulle hen til stedet, hvor de skulle overnatte. Men i stedet fik de at vide, at de skulle gå til Søauditorierne. Her var der kaos, blå blink og røg – og 48 tilskadekomne fra et fiktivt jordskælv. Og så var det bare med at gå i gang med at bruge det, de lige havde lært. 

”De var helt udmattede bagefter. Alle 64 studerende lå i deres seng kl. 22 fredag aften,” fortæller Celina Pontoppidan.

Terror på en natklub 

Lørdag var det ikke en naturkatastrofe, men derimod et terrorangreb, der ventede de medicinstuderende.

”Casen gik ud på, at en lastbil med en bombe var kørt ind i en natklub, så her var der 40 bombeofre, som de skulle tage sig af,” fortæller Celina Pontoppidan.

Øvelsen fandt sted på Beredskabsgården Langvang ved Randers, som er et træningscenter for brandfolk. 

Bandeopgør

Søndag rundede de medicinstuderende kurset af med et fiktivt bandeopgør. 

”Der var sket en skudveksling, og de studerende skulle både tage sig af tilskadekomne bandemedlemmer, som var påvirkede – både mentalt af skudepisoden og af substanser. Og de skulle tage sig af tilskadekomne forbigående. Der var også våben på scenen, som de skulle forholde sig til,” fortæller Celina Pontoppidan.

Ved alle øvelser var de tilskadekomne, som blev spillet af medicinstuderende, sygeplejestuderende og andre frivillige, sminket realistisk. Og på kurset deltog også 22 frivillige læger, som fulgte de studerende under øvelserne og efterfølgende briefede dem om, hvad der gik godt og mindre godt. Arrangørerne samarbejder også med Falck og Forsvarets Sanitetskommando om øvelsen.

om SATS

SATS står for Studerendes Anæstesiologiske og Traumatologiske Selskab og er en forening for medicinstuderende med interesse i akutmedicin, intensiv medicin, anæstesiologi og traumatologi.

Foreningen arrangerer kurser og foredrag om disse emner – og står hvert år bag et større katastrofekursus for medicinstuderende.