Omnibus prik

Enigt folketing vil oprette 5.000 nye studiepladser – heraf 539 på AU

Op mod 10.000 flere unge forventes i år at søge ind på en uddannelse som følge af coronakrisen. Et enigt folketing har på den baggrund netop vedtaget en aftale om 5.000 nye studiepladser. Uddannelser inden for it, teknologi og velfærd prioriteres. På AU lægger politikerne op til 539 nye studiepladser.

I aftaleteksten fremgår det, at det ikke er usandsynligt, at op mod 10.000 ekstra unge vil søge ind på en uddannelse denne sommer oven i de cirka 90.000 unge, der hvert år søger ind på en uddannelse. Her er det studiestart på NAVITAS i 2018. Arkivfoto: Lars Kruse/AU Foto

Den store dannelsesrejse jorden rundt er aflyst, og coronakrisen gør det svært at få arbejde. Derfor forventes flere unge i år at droppe sabbatåret og i stedet søge ind på en uddannelse. 

Samtlige partier i Folketinget er på den baggrund i dag blevet enige om at oprette i alt 5.000 nye studiepladser i 2020 og 2021. 

Halvdelen af de nyoprettede studiepladser vil politikerne placere i hovedstadsområdet, mens den anden halvdel placeres i resten af landet. Ifølge dr.dk lægger politikerne op til at oprette 539 nye studiepladser på AU. Men det understreges, at tallet skal ses som afsæt for en dialog med universitetet i forhold til muligheden for at oprette nye studiepladser. 

Politikerne prioriterer it, teknologi og velfærd

Politikerne har ikke sat navne på de uddannelser, der skal øge optaget fra i år. Men politikerne ønsker, at 4.500 af de ekstra studiepladser skal ligge på uddannelser inden for it og teknologi samt på uddannelser, som understøtter grøn omstilling, og som dermed kan bidrage til regeringens målsætning om at mindske CO2-udledningen med 70 procent i 2030. De øvrige 500 ekstra studiepladser skal gå til uddannelser på velfærdsområdet, blandt andet sygeplejerskeuddannelser. 

Uddannelsesinstitutionerne vil ifølge aftaleteksten få tilført et såkaldt COVID-19-særtilskud på samlet set 155 millioner kroner til hurtigt at oprette de ekstra studiepladser. Tilskuddet gives oven i det almindelige uddannelsestilskud. De ekstra 5.000 studiepladser fører til, at det samlede uddannelsestilskud til de videregående uddannelser øges med 250 millioner kroner om året.

Fristen for at søge optag på en videregående uddannelse via kvote 1 er 5. juli. Den 28. juli får de kommende studerende besked om, hvorvidt de har fået en studieplads.