Godmorgen. Klokken er kvart i valgkamp
Victoria Drummond Kilpatrick studerer til daglig teologi på 3. semester, men hun er også opstillet til kommunalvalget for Det Konservative Folkeparti i Aarhus. Det betyder tre ugers hård, men også sjov, valgkamp. Vækkeuret ringer kl. 05.35. De første hundrede flyers er delt ud, før de medstuderende møder til undervisning. Og hvert minut må prioriteres, så læsningen også kan nås.
Alarmen på telefonen viser 05.39. Det er anden gang, den ringer. Første gang var det o.k. at snooze, men nu er det tid at komme op og i valgkampstøjet. Victoria Drummond Kilpatrick har lagt det klar aftenen i forvejen, så hun ikke skal tænke på det så tidligt om morgenen.
Klokken er 06.25, og dagens første kop kaffe er hældt op. Victoria Drummond Kilpatrick skyller den ned, samtidig med at hun orienterer sig på Facebook, før dagens valgkampsaktiviteter skal i gang. Hun står som nummer ni på partiets liste i Aarhus, og der skal arbejdes hårdt for at blive valgt ind. ”Jeg håber på at komme ind, men det bliver svært.”
07.02: Victoria Drummond Kilpatrick og tre valgkampsaktivister skutter sig i morgenmørket. De står og venter på, at ’hende med plakaterne’ dukker op. Det gør hun få minutter efter, i selskab med tre andre. De begynder straks at fordele valgplakater imellem sig, og inden længe har de alle en valgplakat hængende om halsen eller spændt om livet. I takt med at lyset tiltager, støder flere valgkampsaktivister til, blandt andre spidskandidaten Marc Perera Christensen og Nicolai Bang, som stiller op til regionsrådsvalget. De finder hver en plakat med deres eget ansigt på og stiller op på række sammen med de andre.
Morgenens aktivitet kaldes ’sign-waving’.
”Det er en valgkampsidé, vi har importeret fra Republikanerne i USA, efter vi var på inspirationstur under præsidentvalgkampen i 2012,” forklarer Victoria Drummond Kilpatrick.
Ordet ’sign-waving’ beskriver det, der sker nu, meget bogstaveligt. 8-10 valgkampsaktivister står side om side langs med Ringgaden med et skilt om maven og vinker. ”Godmorgen” lyder det i kor, når en cyklist suser forbi.
Idéen er, at man ved at stå med sine valgplakater og vinke til de forbipasserende skaber mere opmærksomhed i gadebilledet, end hvis plakaterne bare hænger i lygtepælene.
”Når vi vinker og smiler, oplever vi, at folk vinker igen og dytter. Samtidig er det, som om det giver folk i morgentrafikken et positivt boost på en tidlig hverdagsmorgen. Og så synes vi også bare, at det er rigtig sjovt og hyggeligt at stå her,” siger Victoria Drummond Kilpatrick. Hun synes dog også, at det er en smule surrealistisk at stå med en plakat med sit eget ansigt på.
Efter 45 minutter som levende skilte splitter gruppen op i mindre hold for at dele flyers ud ved alle indgangene til Aarhus BSS på Fuglesangs Allé. Victoria Drummond Kilpatrick står ved indgangen til kantinen, hvor hun sammen med to andre i speedtalk-stil spørger de forbipasserende studerende, om de vil have ’en flyer og en flaske vand’. Inden længe lægger de dog strategien om, ruller flyeren om flasken og nøjes med at spørge ”En flaske vand med?” Det er der mere salg i.
På bare 30 minutter er 7-8 pakker med vandflasker næsten forsvundet. Mere end 100 flasker er givet væk. Da det akademiske kvarter rinder ud, og de sidste studerende haster til forelæsning, pakker den lille flok de sidste flyers og flasker ned. Morgenens tørn er taget. Nu skal Victoria Drummond Kilpatrick forberede den debat, hun skal til om to timer. Inden da har hun dog tid til at fortælle lidt om sin hverdag under valgkampen.
Sådan ser en typisk dag i valgkampen ud for Victoria Drummond Kilpatrick. Nogle fredage er der også indlagt aktiviteter om aftenen. For eksempel skal hun i morgen aften (fredag d. 3. november, red.) på uddeling i midtbyen og tale med de unge i anledning af J-dag, hvor Tuborgs juleøl bliver frigivet. De eneste dage, der ikke ser sådan ud, er dem, hvor Victoria Drummond Kilpatrick har en vagt på studiejobbet hos burgerbaren Carl’s Jr.
Ingen tid til tv
Kommunalvalg på AU
- 14. november er der kommunalvalgsdebat på AU.
- Debatten er arrangeret af Kandestøberen og Psyklen.
- Det foregår kl. 15.00-17.00 i AULA, bygning 1412.
- Event
”Det er hårdt, men også sjovt. Man kan sagtens få det til at hænge sammen, hvis bare man prioriterer sin tid ordentligt,” siger hun som kommentar til sit tætpakkede dagsprogram.
”Når man kommer hjem kl. 18 efter en lang dag, er det fristende at sætte sig i sofaen og slappe af med en film. Det prøver jeg at lade være med og sørger for at bruge tiden på at læse i stedet for.”
Netop læsningen er ellers noget af det, der bliver nedprioriteret i de tre uger, valgkampen varer. Til gengæld prioriterer Victoria Drummond Kilpatrick at komme til stort set al undervisning. Det er kun, hvis en debat ligger i vejen, at hun bliver væk.
”Man kan altid læse det tabte op, men de ting, underviseren siger, kan man ikke nødvendigvis læse sig til.”
Heldigvis kan hun også hente hjælp og opbakning hos sine medstuderende.
”De fleste synes, at det er vildt sejt, at jeg har overskud til det ved siden af studiet. De er positive og prøver at hjælpe og bakke mig op, så godt de kan. For eksempel er der i dag nogen, der har skrevet og spurgt, om de skal tage noter for mig til undervisningen, fordi de ved, at jeg er til debat.”
Til debatten på Aarhus Tech er syv andre unge kandidater klar til at diskutere transport, boliger og lærepladser foran de cirka 80 fremmødte i salen.
”Noget af det fede ved kommunalpolitik er, at man kommer tæt på borgerne. De ting, man beslutter, har indflydelse på folks nære hverdag. For eksempel er det jo forholdene i daginstitutionerne, eller hvordan man gør krydset her på Ringgaden mindre farligt, som kommunalpolitik handler om. Og så kender man bedre til de problemer, borgerne oplever, fordi det er den samme by, man bor i,” fortæller Victoria Drummond Kilpatrick, før debatten går i gang.
Victoria Drummond Kilpatrick fremhæver også, at samarbejde mellem partierne er lettere i kommunalpolitik end på landsplan.
”Det er vildt fedt, at det handler om, hvad der er bedst for byen, i stedet for hvilket parti der får trumfet mest igennem.”
I pausen under debatten ser man da også, at de politiske uenigheder ikke er større, end at de unge kandidater kan samles om en fælles selfie.
Eftermiddagen står på uddeling af flyers på kollegiet. På flyeren ser man også Marc Perera Christensen, som er Det Konservative Folkepartis spidskandidat til kommunalvalget i Aarhus.
Klokken er 18.32, og Victoria er kommet hjem. Sofaen lokker, men afslapningen må vente. Selvom en lang dag med valgkamp er slut, er dagens arbejde ikke overstået. Nu står den på hebraisk. Valgkamp eller ej skal studiet også passes.
NB: Reportagen er lavet ud fra torsdag den 2. november, hvor Omnibus har fulgt Victoria Drummond Kilpatrick.