Omnibus prik

Grønne fingre og internationale tunger

Sommeren er gået på hæld, det samme er den allerførste sæson i fælleshaven Greenshare Community Garden på AU. Fælleshaven har nu 55 danske og internationale medlemmer, der enten dyrker deres eget jordlod eller deler et. Og så er der dem, der mest af alt dyrker fællesskabet.

"Det er gået bedre end forventet, og så mange gode ting er sket det sidste år,” fortæller formand for fælleshaven, Lenore Messick, der også er koordinator for AU’s sprogservice. Foto: Melissa Yildirim
Lenore Messick dyrker blomster på sit jordlod og har sommeren igennem hver mandag plukket en buket blomster til sit kontor. Foto: Melissa Yildirim
Solsikker mod en blå oktoberhimmel. Foto: Melissa Yildirim
Naomi Lipke dyrker salat, morgenfruer, radiser, gulerødder og squash på sit jordlod. Foto: Melissa Yildirim
Der er stadig masser af farve i fælleshaven. Foto: Melissa Yildirim
Der er kommet hegn om bedene, blevet bygget redskabsskure og en vandpost. Gamle paller er blevet til kompostbeholder. Og en dag kom kommunen forbi med to borde-bænkesæt bygget af indsatte i Aarhus Arrest. Foto: Melissa Yildirim

Fælleshaven Greenshare

Fælleshaven er ikke kun for AU-studerende eller –ansatte. Alle kan blive medlem. Formålet med haven er at skabe et internationalt fælleskab, hvor udlændinge og danskere kan mødes om at dyrke frugt, grønt og bær. 

Haven består af 38 lodder a 4 m2 og to fællesbede.

Fælleshaven ligger på Frederik Nielsens Vej lige over for Stakladen.

Vil du have jord under neglene?

Lenore Messick har endnu ikke det fulde overblik over, hvor mange lodder der bliver ledige næste sæson, men det er muligt at blive skrevet på venteliste – og flere kan dele ét lod.

Send en mail til Lenore Messick på lmm@au.dk

Da Omnibus sidste år i august lagde vejen forbi den nye fælleshave Greenshare Community Garden på AU, krævede det en anelse fantasi at se det spirende havefælleskab for sig. For haven bestod bare af 38 nøgne jordlodder, som kommunens gartnere var ved at pløje op af det trekantede græsstykke over for indgangen til Stakladen.

Men i år er sagen en ganske anden. Solsikker knejser mod den blå oktoberhimmel, græskar og squash ligger tungt på mulden, og der er stadig masser af grønt til salatskålen.

Snakken går - på engelsk

Fælleshaven har på et års tid fået 55 medlemmer. Nogle har deres eget lod, andre – især studerende – deler et lod, og så er der dem, der primært dyrker fællesskabet ved arbejdsdage og fællesarrangementer.

”De fleste er enten studerende eller forskere på AU, og mange har international baggrund, så det primære sprog i haven er engelsk. Men der er også folk fra kvarteret, blandt andet et par pensionister, og de er blandt de bærende kræfter i haven, fordi de er forbi hver dag og holder øje,” fortæller Lenore Messick, er formand for fælleshaven og koordinator for AU’s sprogservice koordinator for AU’s sprogservice

Ah, ro og fordybelse

Selvom det kræver et medlemskab af haven at få lov til at dyrke jorden, må haven benyttes af alle. Og det er der flere og flere, der gør, fortæller Lenore Messick.

”I begyndelsen betonede vi det sociale, men det har vist sig, at fordybelsen er det, mange søger. Et sted, hvor man kan finde roen med sit eget lille lod, eller et hyggeligt sted at sidde om aftenen. Flere studerende har også sagt, at det var rart at komme i haven i eksamensperioden.”

Godt sted at mødes

Naomi Lipke nusser lidt om sit jordlod og høster en squash og en stor buket morgenfruer. Hun er amerikaner, og hendes mand er ansat som postdoc på AU, selv er i gang med at udvikle app’en Feed My Friends, der skal gøre det lettere at dele mad, der ellers bare ville blive smidt ud.

”Min familie havde en stor have, så det føles hjemligt at lave havearbejde. Men det er også en god måde at møde nye mennesker. Der kom en dag nogle forbipasserende og spurgte, hvad jeg lavede. Og jeg kendte heller ikke kvinden, der dyrker loddet ved siden af mit, men det viste sig helt tilfældigt, at vi kender nogle af de samme mennesker,” smiler hun.