Omnibus prik

Guide: Alt, du som studerende skal vide om skat

Du kommer ikke udenom skattefar – han står der hver måned og inddrager en del af din SU og din hårdt tjente løn. Så her er alt, du skal vide om frikort, bikort, hovedkort og forskudsopgørelse.

Undgå et skattesmæk ved at udfylde din forskudsopgørelse rigtigt. // Illustration: Omnibus

Frikort

Alle danskere over 15 år har et frikort. For personer over 18 år, som ikke har nogle nævneværdige fradrag, er frikortet på cirka 46.500 kroner. Med andre ord skal du altså ikke betale skat af 46.500 kroner af dine indtægter hvert år. Hvis du har en højere årlig indtægt end det (og det har du på udeboende SU), skal du betale skat af den resterende indkomst. Dit SU-beløb skal du dog til gengæld ikke betale arbejdsmarkedsbidrag af, så der slipper du for otte procent af skatten.

Forskudsopgørelse

Det smarte ved fradraget på 46.500 kroner er, at det ikke nødvendigvis skal være de første 46.500, du får ind på kontoen. Du kan fordele det ud på året, som du har lyst. Det er blandt andet her forskudsopgørelsen kommer ind i billedet. 

Forskudsopgørelsen bliver udregnet automatisk på grundlag af din indkomst sidste år – også kaldet årsopgørelsen. Hvis du lige er startet som ny studerende, har din indkomst ændret sig. Derfor er det en god idé at tjekke din forskudsopgørelse, hvis du ikke har lyst til at skulle betale penge tilbage i skat. Og det har du ikke som studerende. Et skattesmæk gør ondt på et SU-budget.

Det er også i din forskudsopgørelse, du skriver dine fradrag ind, hvis du har sådan nogle – dem er der som regel langt imellem som studerende. Men hvis du betaler kontingent til en fagforening eller a-kasse, kan du trække det fra i skat. Det samme gælder, hvis du støtter velgørende formål. Og skal du køre mere end 12 kilometer hver vej til eksempelvis et studiejob, kan det også trækkes fra.

Tjek SKATs fradragsvejleder her 


Hovedkort

I korte træk må du kun have én indtægtskilde på dit hovedkort, og det skal være den indtægtskilde, der kaster flest penge af sig. Som studerende kunne din højeste indtægtskilde meget vel være din SU, medmindre du har et godt betalt studiejob. Derfor skal SU’en typisk være på hovedkortet. Det betyder, at dit fradrag bliver brugt på din SU. I praksis betyder det, at du ikke skal betale skat af størstedelen af din SU.


Bikort

Hvis du har flere indtægter, for eksempel et deltidsjob ved siden af studiet, skal den indtægt være på bikortet. Her bliver der trukket fuld skat, men du sikrer samtidig, at du får brugt hele dit fradrag ovre på hovedkortet. På bikortet må der gerne være flere indtægtskilder, for eksempel løn fra flere forskellige arbejdsgivere. 

Læs mere om SKAT-moradset på www.skat.dk/unge

 

Kilde: SKAT og Louise Skjødsholm, der er specialkonsulent i finansielt forbrug hos Finanstilsynet