Kapsejlads 2021 er hegnet ind, men har spredt sig til hele Aarhus

På grund af coronarestriktioner kunne den traditionsrige Kapsejlads ikke afvikles som normalt med tusindvis af tilskuere på søbredden i Universitetsparken. I stedet er festen flyttet ud på barer og kollegieværelser i Aarhus, hvor sejladsen følges på et livestream. Selvom meget i år er anderledes, er stemningen høj blandt dem, der ser med.

Kapsejladsen blev i år afviklet helt uden tilskuere. Kun de deltagende festforeninger var blevet sluppet ind i den indhegning, der skulle skærme Kapsejladsen fra nysgerrige blikke. For i år er publikum nemlig blevet bedt om at blive hjemme og i stedet følge Kapsejladsen på livestream. Foto: AU Foto

Kapsejladsen 2021 er i gang. Græsset i Universitetsparken er dog bemærkelsesværdigt grønt og i stedet for de 25.000-30.000 studerende, der normalt hygger sig og vælter rundt på bakkeskråningerne, er der et stort, sort hegn, som skjuler alt, hvad der foregår på universitetssøen.

Lyden, som slipper ud af indhegningen, drager de forbipasserende, som stiller sig på tæer for at se ind over hegnet. På et tidspunkt råber kommentatorerne noget, der afføder synkronklap i takt og slagsang som på et stadion blandt festforeningerne, der skal dyste om Det Gyldne Bækken. Men hvad der bliver sagt, og hvad de synger, forbliver bag indhegningen.

Stilhed før stormen i Psykologis lejr. Foto: AU Foto

Sidste år blev Kapsejladsen først aflyst på grund af corona, siden blev den afviklet i al hemmelighed. Og i år er den så gemt bag et hegn, og publikum er blevet bedt om at holde sig væk og følge Kapsejladsen og optakten på livestream hjemme fra stuen, kollegieværelset eller en bar. Omkring 3.000 studerende har skaffet sig billetter til de barer og værtshuse, der lægger hus til de officielle Kapsejladsfester i år. 

Kapsejladsstemning på storskærm

Man kan godt misunde dem lidt, de studerende, der sidder på beværtningerne spredt ud over hele byen. For selvom de ikke må sidde langs med universitetssøens bredder, er stemningen ude på barerne ikke til at tage fejl af.

”Jeg tror, det her bliver en genial fest. Vi mødtes kl. 06.30 og kørte et par kaffe med Baileys og mimosas ned for lige at føle, at det var Kapsejlads,” siger Sara Mikkelsen, der lige har afsluttet sin bachelor i økonomi.

Hun er sammen med Økonomisk Forening på Hermans, hvor også folk fra Politologisk Forening og Studenterlauget er mødt op. Omnibus talte med Sara lidt over kl. 8 i morges, og allerede her kunne man høre hujende råb fra de omkring 100 studerende, som havde omfavnet idéen om morgenværtshuset.

”Det bliver intenst mellem de forskellige foreninger. Jeg glæder mig super meget,” siger Sara Mikkelsen.

Et andet sted i byen starter dagen en smule mere behersket. Efter at have stresset over at finde sit coronapas er Oliver Gilbert Malinovski kl. 08.30 trådt ind på Fatter Eskil.

”Solen skinner ned gennem halvtaget her, og folk virker til at have skidegodt humør på. Der er ikke den helt store feststemning endnu. Folk får lige de sidste rundstykker og kaffe med Bailey,” siger Oliver Gilbert Malinovski, der er fra Humanistisk Bar Udvalgsgruppe (Humbug).

Han afsluttede sin bachelor i klassisk arkæologi for et år siden og er sammen med en masse andre alumner fra Humbug stimlet sammen på Fatter Eskil i Skolegade. Oliver Gilbert Malinovski er garvet Kapsejladstilskuer, og han spotter en klar forskel, når han sammenligner med tidligere år.

”Det, man først lægger mærke til, er, at gennemsnitspromillen er væsentligt lavere, end den plejer at være på pladsen. Der er lidt mere ro på. Ellers synes jeg, at folk har det samme mindset. Der er god stemning, folk er glade og spændte på dagen. På den måde er det meget det samme. Det er bare måden, vi gør det på, der er lidt anderledes,” siger Oliver Gilbert Malinovski.

Det ville være forkert at sige, at man kan ramme den helt samme ånd, som normalt præger Kapsejladsen. Der mangler omkring 25.000 vilde studerende, og Universitetsparkens omgivelser er svære at gengive, men det gør ikke noget for Sara Mikkelsen.

”Det her er det tætteste, man kommer på en unifest, som vi jo ikke har været til i super lang tid. Jeg synes egentlig ikke, at man skal sammenligne det med Kapsejlads, man skal sammenligne det med en god fest. Gør man det, er det her helt genialt,” siger Sara Mikkelsen. 

Parken er ikke helt tom for studerende

Kollegiegangen 3.2 - eller 'Lorteanden', som de selv kalder sig, hygger sig med livestream i parken på god afstand af den indhegnede sø. Foto: Josephine Møller Jensen

I Universitetsparken, på god afstand af den indhegnede sø, har kollegianere fra gang 3.2 på anden sal i Kollegium 3 samlet sig i små grupper. De har fulgt Kapsejladsen på livestream siden kl. 8. Nu er klokken lidt i 10.

”Det begynder at føles som en Kapsejlads! Det er megafedt, sådan lidt lige som at høre morgenradio, det er ret hyggeligt. Men man kan godt mærke på medicinerne, at de savner den klassiske Kapsejlads,” siger Josephine Møller Jensen, der har været med til at tage initiativ til kollegiegangens alternative Kapsejlads-fest.

Selv har hun netop færdiggjort 6. semester på historie, og mens medicinere og økonomer plejer at stå op før solen for at sikre sig en god plads tæt ved søbredden, sidder hun stort set samme sted som hun plejer.

”Vi plejer først at tage til Kapsejlads kl. 5, og der er de gode pladser taget. Så for os humanister er det meget lækkert med livestream.”

I dag har hun sammen med de andre arrangører været i gang siden kl. 7 for at stille pavilloner, håndsprit, skralde- og pantposer op, så det bliver nemt at rydde op efterfølgende. Og de har også bedt deres medstuderende om at møde med gyldigt coronapas.

Foto: Josephine Møller Jensen

Lad sejladsen begynde

Kort inden første heat er frokosten fundet frem nede på Hermans. Sara Mikkelsen og de andre skal til at have burgere med fritter og tager en pause fra de forskellige konkurrencer, der har været mellem de forskellige foreninger. 

Man kan fornemme, at der er røget et par genstande ind, siden morgenstundens mimosas og kaffe med Baileys. Som Sara Mikkelsen selv siger, har de ikke fulgt vildt meget med i livestreamingen. 

“Det er mest gået op i hat og briller, men nu er vi også klar til, at heatet går i gang. Økonomi kan godt vinde det hele,” siger Sara Mikkelsen, der dog afbrydes med et "neeeej"  fra en fan af Studenterlauget, som ikke helt er enig i den udlægning. 

På Fatter Eskil er de også kommet ovenpå efter den lidt sløve morgenstart, forklarer Oliver Gilbert Malinovski: 

“Folk danser ikke på bordene endnu, men stemningen er ved at være rigtig god. Terningespil og kortspil er i fuld gang, og intentionen er helt klart, at vi skal være fulde.” 

Selvom stemningen og promillen stiger, kan han ikke helt lade være med at mindes tiden uden corona. 

“Der er noget festivalagtigt over den normale Kapsejlads, og man mangler lidt den der kæmpe stemning, hvor folk hopper og danser over det hele og er langt fuldere, end man behøver at være. Men det her er rigtig godt på en anden måde. Det er klart et plus, at man har lidt mere overskud og plads til at hygge med dem omkring sig,” siger Oliver Gilbert Malinovski. 

Årets to konferencierer, Simon Jul og Peter Falktoft (bagerst), sejles ud til tømmerflåden. Foto: AU Foto

På livestreamen har både Aarhus’ borgmester, Jacob Bundsgaard og rektor Brian Bech Nielsen gjort deres til at sparke festlighederne i gang, og kort efter træder de to konferencierer, Peter Falktoft og Simon Jul, op på tømmerflåden, der ligger i midten af universitetssøen. De tager styringen herfra og guider både seere og deltagere til starten på første heat. 

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) sammen med de to arrangører Sofie Paarup Thomsen og Bjørn Heje fra Umbilicus og yderst til højre rektor Brian Bech Nielsen. Foto: AU Foto

Morgenmad med champagne og kapsejlads på højt niveau

Her under første heat begynder det at vise sig, hvordan dette års sejlads minder om eller står i kontrast til tidligere års sejladser. At se det fra stuen giver visse muligheder. Det fortæller Christian Høj Kroer, der studerer filosofi på 4. semester. Han har spist morgenmad sammen med ti venner, der sammen ser streamen på en projektor. Det var en morgenmad ulig den, han normalt får i forbindelse med en Kapsejlads, siger han:

"Der var alle former for melon, du kan finde, og surdejsboller og pandekager og champagne selvfølgelig. Andre gange, jeg har været til Kapsejladsen, var det rimelig hurtigt. Et par fryserundstykker, man fik kastet i kæften, inden man tog afsted, og det var så det."

Den langsommere begyndelse på dagen afløses af en overraskelse over niveauet i Kapsejladsen: 

"Medicin sejler fucking stærkt, hvad sker der? Det er jeg meget imponeret over," lyder det fra Christian Høj Kroer, der forrige år sad for langt væk til at kunne se søen. 

"Der er en fed stemning, og det virker, som om det kan stikke af," siger Christian Høj Kroer.