Professor i virologi: En total nedlukning i efteråret er meget usandsynlig
Universitetet åbner i denne uge dørene for tusindvis af studerende og ansatte. Samtidig går vi de kolde og klamme måneder i møde, hvor virus trives, men ifølge professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitet, Søren Riis Paludan, er risikoen for endnu et semester med onlinestudier og hjemmearbejde meget usandsynlig.
Sidste semester foregik for mange både studerende og medarbejdere bag skærmen på hjemmekontoret. Risikoen for, at det skulle ske igen, er meget usandsynlig. Sådan lyder det fra Søren Riis Paludan, der er professor i virologi og immunologi på Aarhus Universitet.
”Jeg tror, det er meget usandsynligt, at vi kommer til at se et totalt nedlukningslandskab,” siger Søren Riis Paludan.
Christian Wejse, der er lektor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, forventer heller ikke, at nedlukninger bliver aktuelt i det kommende semester.
”Vi står ikke med noget, der truer med at lægge sundhedsvæsenet ned. Jeg kan sagtens forestille mig, at vi får en hel del smittede – især børn og unge – hen over efteråret og vinteren, men jeg tror ikke, at det får så stor en betydning, at man vil gribe til nedlukninger igen,” siger Christian Wejse.
Han forklarer, at der er så udbredt en immunitet i befolkningen, primært på grund af vaccinedækningen, at man må forvente, at man kan håndtere pandemien – også uden at tage et redskab som nedlukning i brug.
De kolde og klamme måneder
Sidste efterår og vinter var der en stor stigning i antallet af smittede og syge. Det førte til en nedlukning af universitetet og store dele af samfundet. Både Søren Riis Paludan og Christian Wejse forventer, at der vil komme flere smittede, i takt med at vi går ind i de kolde måneder, men sygdomsbilledet er et andet i dag, end det var sidste vinter, forklarer Søren Riis Paludan.
”Smitte og sygdom er ved at blive to forskellige ting. De kurver følges ikke længere helt ad. Vi vil opleve mere smitte, men vi vil ikke nødvendigvis opleve betydeligt mere sygdom,” siger Søren Riis Paludan og fortsætter:
”Det mest sandsynlige er, at det bliver en vinter, hvor der vil være smitte, og der vil også være nogle dødsfald på grund af COVID-19, men hvor der kan være tæt på normal samfundsaktivitet. Herunder også undervisning på campus.”
Christian Wejse nævner også, at sammenhængen mellem antallet af smittede og antallet af indlæggelser ikke længere er så udtalt. Han understreger dog, at der stadig kan forekomme en situation, hvor et stort smitteudbrud kan føre til kortvarige nedlukninger i enkelte sogne.
”Vi kan måske komme til at se det, hvis der er store udbrud i Aarhus C. På sogneniveau kan universitetet godt blive ramt,” siger Christian Wejse.
Pandemien er under kontrol
På et pressemøde mandag eftermiddag kom regeringen med en status på coronasituationen i Danmark.
"Hverdagen er tilbage langt de fleste steder, og vi har den klare forventning, at vi kan undgå store nationale nedlukninger i fremtiden. Ganske enkelt, fordi vi nu har supervåbnet over dem alle, nemlig vaccinerne," sagde statsminister Mette Frederiksen (S).
Derudover var meldingen, at der er kontrol over coronaepidemien i Danmark. At det er tilfældet, tilskriver regeringen i høj grad, at så mange danskere har takket ja til de to stik med coronavaccine. 4 millioner danskere er vaccineret svarende til 70 procent af befolkningen. Men der er for få under 40 år, som er vaccineret, slog statsminister Mette Frederiksen fast på pressemødet.
Direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, kom på pressemødet med en utvetydig opfordring til unge om at lade sig vaccinere.
”Tag vaccinerne. Det kan godt være, at I har haft corona og tænkte, at det da ikke var noget. Til det vil jeg sige, at Delta ikke er for børn, men det er heller ikke for unge. Tag vaccinen for jeres egen skyld, for jeres familie og for jeres uddannelsessted eller arbejdsplads.”