Steno Museet konkurrerer med Harvard University og Tel Aviv University om international pris
Hvad vil det sige at være forsker? Det spørgsmål besvarer Steno Museet med udstillingen ’Videnskab er lidenskab’, hvor man blandt andet kan se en tro kopi af Nobelprisvinder Jens Chr. Skous kontor på AU. Udstillingen er nomineret til UMAC-prisen, som gives til universitetsmuseer, der leverer nytænkende udstillinger af høj kvalitet, og her er Steno Museet i skarp og prominent konkurrence med Harvard University og Tel Aviv University.
Redaktionel note: Steno Museet vandt fredag 3/10 UMAC-prisen.
400 mapper med 40 års forskning står samlet på et kontor, der ikke er meget større end et af kollegieværelserne i Park Kollegierne. Det er nobelprismodtageren Jens Chr. Skous kontor. På hans skrivebord står telefonen, der i 1997 ringede med beskeden om, at hans opdagelse af natrium-kalium-pumpen i strandkrabberers nerveceller havde skaffet ham Nobelprisen i kemi. Væggene er dækket af hans ringbind med resultater fra hans forskning, og døren er den samme grønne dør, som han trådte ind gennem hver dag hele sin karriere. Alt er originalt. Undtagen gulvet. Det kunne folkene fra Steno Museet ikke flytte, da de pakkede hele kontoret ned og byggede det op igen til udstillingen 'Videnskab er lidenskab', så linoleummet er nyt.
Her bliver Jens Chr. Skous kontor genopsat på Steno Museet. Foto: Science Museerne.
I 2015 sagde Jens Chr. Skou, at han ikke længere ville bruge sit kontor. Det fik museumsinspektør på Stenomuseet, Morten Skydsgaard at høre, og derefter startede idéen om at bruge Skous kontor som en del af en udstilling. En udstilling, der nu er nomineret til den internationale UMAC-pris, der hædrer universitetsmuseer verden over for at formidle viden fra deres universiteter.
”Det er et fantastisk skulderklap at blive nomineret, og selvfølgelig er det fedt at stå skulder ved skulder med en ikonisk institution som Havard og Tel Aviv University. Det er bare skønt,” siger Morten Skydsgaard og fortsætter:
”Jeg synes, at vi har øvet os på i mange år at formidle videnskab til lægfolk og skoler på en måde som kan matche andre museer ude i verden, så det gør mig meget glad.”
Hvad er et forskerliv
Siden 2018 har besøgende kunnet se udstillingen 'Videnskab er lidenskab', der ifølge Morten Skydsgaard skal være med til at svare på, hvem forskere er, og hvad de egentlig laver.
”Der er tusindvis af forskere i Danmark på universiteter og i industrien. Forskeren er en central medarbejder i det danske samfund, som vi i øvrigt kalder for et videnssamfund. Men forskeren er stadig lidt mystisk. Derfor er det selvfølgelig en kerneopgave for os som universitetsmuseum at fortælle til almindelige mennesker, hvad et forskerliv er,” siger Morten Skydsgaard.
Det gør museet blandt andet ved at præsentere gæsterne for fire elementer, som er en del af forskerlivet. Nysgerrighed, eksperimenter, samarbejde og anerkendelse. Alle fire elementer bliver levendegjort af film og interviews med otte forskere, udpluk af deres eksperimenter og kontorer, og blandt andet et hjerteakvarium. Sidst men ikke mindst er der så Skous kontor, der som en multimedieinstalation fortæller om nobelprismodtagerens forskning.
Hjerteakvariet indeholder hjerter fra flere forskellige dyr og et menneskehjerte. Foto: Ida Marie Jensen, AU kommunikation.
”Skou er en verdensklasse forsker, der spiller en central rolle for Aarhus Universitets identitet. Vi tillader os at dyrke ham lidt. Det er selvfølgelig en fejring af ham, men det er også noget med at afmystificere. Det, der er interessant ved kontoret er, at på den ene side er det et helt specielt kontor, som tilhørte en speciel mand. På den anden side er det et helt almindeligt kontor, som ligner alle andre,” siger Morten Skydsgaard.
Udstillingen åbnede i 2018 og kan ses på Steno Museet frem til 2025. Den 3. september bliver det afgjort, om Videnskab er lidenskab, vinder UMAC-prisen.