Omnibus prik

Studerende jagter ECTS-points i sommerferien

Igen i år stiger antallet af studerende, der bruger sommerferien på at tilegne sig viden – og ikke mindst ECTS-points på AU Summer University.

Maria Laustsen er en af de knap 1700 studerende, der i år har tilmeldt sig AU Summer University. Hun skal i praktik til efteråret, men da den kun tæller 20 ECTS-points, samler hun de resterende points i sommerferien, så hun kommer op på de påkrævede 30 ECTS-points. Foto: Marie Groth Andersen
De studerende på AU Summer University lunede sig ved udsigten til en varm kop kaffe i en pause fra dagens undervisning. Sommeren var det nemlig lidt svært at få øje på. Foto: Marie Groth Andersen

Termometeret siger 14 grader, himlen er grå og regnen drypper ned. Sommeren kræver det en ordentlig lup at få øje på, men ikke desto mindre er undervisningen på AU Summer University i fuld gang.

Maria Laustsen stryger hætten på sin regnfrakke tilbage og napper sig en tiltrængt kop kaffe i en pause. Hun er en af de knap 1700 studerende, der i år har tilmeldt sig AU Summer University.

”Jeg vil gerne i praktik til efteråret, men den tæller kun 20 ECTS-points, så de resterende 10 points tager jeg så nu,” fortæller Maria Laustsen, der til daglig læser Corporate Communication på AU.

Irriterende reform

Også cand.merc.-studerende, Karoline Klint, har tilmeldt sig AU Summer University i jagten på ECTS-points. Efter fremdriftsreformen er de studerende forpligtet til at følge fag svarende til 30 ECTS-points per semester. Det kan vise sig at være en udfordring, hvis man gerne vil krydre studiet med praktik eller udlandsophold.

”Jeg er her udelukkende på grund af fremdriftsreformen. Jeg skal i praktik næste semester for at tilføje en praktisk dimension til min uddannelse, og har derfor ikke mulighed for at følge et fag ved siden af. Men min praktik giver kun 15 ECTS-points, så jeg tog fem points ekstra forrige semester, og tager 10 ECTS-points nu, så det går op.”

Hun lægger ikke skjul på sin irritation over fremdriftsreformen.

”Jeg har brugt uforholdsmæssigt mange ressourcer på at få det hele til at gå op. Men det er helt vildt fedt, at der er den her mulighed for at hente points i løbet af sommerferien.”

Forventer fortsat stigning de kommende år

International chef ved AU, Ulla Gjørling, mærker også de studerendes stigende interesse for at skaffe sig viden og dermed også ECTS-points i løbet af sommerferien.

”Siden 2009 har vi oplevet en stødt fremgang i antallet af studerende på AU Summer University. I år har vi 200 studerende mere end sidste år, og der er vel at mærke tale om danske studerende, mens vi har stagnation i antallet af udenlandske studerende. Der er et stærkt pres på de fag, vi udbyder. Enkelte fag har haft dobbelt så stor søgning, som der har været plads til, så vi har måttet kontakte underviserne for at høre, om de ville udbyde kurset til det dobbelte antal studerende. Så meget tyder på, at AU Summer University er en attraktiv mulighed for de studerende, og vi forventer også en fortsat stigning i de kommende år.”

Hvorvidt den stigende interesse skyldes fremdriftsreformen, vil hun ikke gøre sig til dommer over.

”Men vi oplever, at de studerende er mere opmærksomme på deres gennemløbstid på studiet end tidligere. Når vi i evalueringer spørger dem, hvorfor de har valgt at gå på AU Summer University, svarer op mod 80 procent, at de enten vil foran eller er bagud på ECTS-points,” forklarer hun.


Fakta om AU Summer University

  • AU Summer University udbyder kurser på både bachelor- og kandidatniveau henover sommeren i perioden 1. juli til 15. august.
  • Der undervises på engelsk, og kurserne er for både danske og internationale studerende.
  • Kurserne giver enten 5 eller 10 ECTS-points. På kurser til 5 ECTS-points undervises der i 25-30 timer fordelt på 2-4 uger. På kurser til 10 ECTS-points er der undervisning i 50-60 timer fordelt på 3-4 uger. Kurserne afsluttes med en eksamen.

Læs mere om AU Summer University