Too little too late? Hvordan de studerende tager imod genåbning af AU

Fra 21. maj må 50 procent af de studerende på Aarhus Universitet møde fysisk på campus. Men giver det mening, nu hvor læseferie og eksamener står for døren? Flere studieråd mener, at genåbningen kommer for sent. Men på Det Kgl. Bibliotek mødte Omnibus flere studerende, som har set frem til at komme tilbage på læsesale og hilse på deres medstuderende.

Fra 21. maj bliver det muligt for 50 procent af de studerende at vende tilbage til campus. Foto: Trine Marie Vestergaard

”Too little too late” lyder overskriften på et opslag på Studenterrådets Facebook-side.

”Vi kan ikke umiddelbart bruge de 50 procents fremmøde til meget om to uger. Men de kunne have gjort en forskel, hvis man havde prioriteret studerende højere noget før,” skriver Studenterrådet efterfølgende i opslaget.

Opslaget er en kommentar til den nye genåbningsplan, som regeringen og dens aftalepartier meldte ud sent mandag aften i sidste uge. Her blev det blandt andet aftalt, at fra 21. maj kan 50 procent af de studerende på videregående uddannelser møde på campus, hvis de overholder restriktioner som en negativ coronatest og afstandskrav.

En lille ændring

De nye udmeldinger mener Studenterrådet blot er ’en lille ændring’, fordi ændringen i realiteten ikke gør den store forskel.

Formand Marie Dall fortæller, at Studenterrådet tidligere har kontaktet Uddannelses- og Forskningsministeriet. Her spurgte rådet, hvad der sker med de gældende regler – at 30 procent af de studerende kan få fysisk undervisning på campus – når læseferien kommer, og undervisningen slutter. Svaret lød, at procentdelen konverteres, så flere studerende kan sidde på læsesale. Det betyder, at allerede inden næste genåbningsfase er mulig, kan 40 procent af de studerende møde fysisk på campus og sætte sig på læsesale eller grupperum. Dermed er der reelt kun tale om en forhøjelse på 10 procent i forhold til nu.

”På papiret ser det rigtig fint ud med 50 procent, der kan møde fysisk ind på campus, men i praksis er det en lille ændring. Samtidig er restriktionerne så stramme, at det umuliggør at åbne særlig meget mere op,” siger Marie Dall, der blandt andet sigter til afstandskravet på to meter.

Hos Rådet for Ingeniørstuderende Aarhus (RIA) mener formand Ditte Marie Hovmand Lund, at genåbningen er et forsøg fra politisk side på at dæmpe den utilfredsheds, der har floreret blandt studerende på videregående uddannelser.

”Genåbningen virker, som om det er ressourcer såsom lokaler, vi mangler. Men det er det ikke. Vi savner atmosfæren. At se hinanden i øjnene, gå i kantinen og opleve alt det, der får lokalerne til at leve. Jeg har mødt mange studerende, der spørger sig selv ’Hvorfor nu’?” siger Ditte Marie Hovmand Lund.

Kommer nær læseferien

Både RIA og Studenterrådet mener, at genåbningen kommer for sent, da mange studerende har haft sidste undervisningsgang den 21. maj.

”De studerende er ærgerlige over, at genåbningen først kommer nær læseferien. Personligt har jeg sidste undervisning i denne uge. Vi er lidt uforstående overfor, at regeringen vælger at genåbne oven i vores læseperiode, hvor mange studerende vender sig mod og har fokus på kommende eksamener,” siger Marie Dall, formand for Studenterrådet.

Rutinen ligger fast

Samme holdning har Oeconrådet, hvor formand Ditte Stolberg-Porup ikke tror, at genåbningen kommer til at gøre den store forskel for de studerende.

”Eksamensperioden begynder lige om lidt, og mange har formået at etablere en rutine, som de ikke ændrer på, fordi de nu må komme på campus en eller to dage mere om ugen,” siger hun.

Amalie Bonde er blandt de studerende, der gerne så, at AU havde fået lov at åbne tidligere, så mere undervisning var foregået ved tavlen på campus fremfor på værelset foran skærmen.

Hun læser litteraturhistorie på 4. semester og fortæller, at hun er i gang med at skrive eksamensopgave, hvor hun har brug for ro. Den finder hun bedst i sin lejlighed.

”Jeg er ved at være vant til at arbejde hjemmefra, så nu har jeg efterhånden en rutine med at sidde, skrive og læse på mit værelse. Det havde givet mening for mig, hvis genåbningen var kommet for et par måneder siden,” siger Amalie Bonde.

Småsnak og koncentrerede blikke

Faktum er, at læsesale igen er åbne og kan indtages som alternativ til soveværelset, køkkenet og andre kreative hjemmearbejdspladser. Men hvordan ser der ud på læsesalene?

Omnibus tog en tur på Det Kgl. Bibliotek i Universitetsparken for at se, om de studerende er kommet ud af hyblerne og har fundet sig til rette, efter at læsepladser og læsesale igen kan benyttes på campus.

Onsdag kl. 10.26.

I kantinen inden for indgangen sidder 15 studerende godt spredt. ’Godmorgen’ lyder det fra en studerende, der nærmer sig for at give et kram til sin medstuderende, der fumler med sit coronapas.

Mange sidder alene med høretelefoner og blikket rettet mod computerskærmen. Kantinen er lukket, og stilheden bliver kun brudt af småsnak og tastaturklik.

Benedikte Mørk (tv.) og Marwa Sattout har planer om at benytte læsesale, efter de igen er åbnet for studerende. Foto: Trine Marie Vestergaard 

I hjørnet ved et rundt bord sidder Marwa Sattout og Benedikte Mørk. De studerer begge molekylær medicin på 2. semester.

”Jeg har virkelig savnet at sidde her på campus. Jeg har slet ikke kunnet koncentrere mig derhjemme,” siger Benedikte Mørk og fortæller, at hun har taget plads på læsesal cirka tre gange om ugen siden genåbningen i begyndelsen af april.

Marwa Sattout supplerer:

”Jeg bor sammen med min familie. Jeg har to brødre, så jeg har oplevet det samme: at det er svært at koncentrere sig derhjemme. Jeg fået lavet dobbelt så meget, når jeg sidder her.”

”Hej, er du her?”

Fra kantinen fører en corona-ensrettet trappe ovenpå. Læsesalen med gulv til loft-reoler, langborde og cykelhjelme smidt i vinduerne er cirka halvt fyldt af studerende. På et par af sæderne ligger kun jakker og en lukket computer, der vidner om, at pladsen er optaget.

Simone Petersen er en af de studerende, der har efterladt sine ting i læsesalen for at tage frokostpause på den læderbeklædte bænk i indendørshaven, der er plantet på første sal.

Hun læser jura på 4. semester og har siddet på læsesalen hver dag siden sidste mandag.

”Det er noget andet end at sidde derhjemme i nattøj. Det betyder meget at møde studiekammeraterne igen. Jeg mødte en før, hvor det røg ud af mig ’Hej, er du her?’ selvom det burde være et af de mest naturlige steder at møde sine studiekammerater,” siger hun.

For Simone Petersen har det været naturligt at flytte eksamenslæsningen fra værelset til læsesalen, for det var også her, hun sad, inden universitetet lukkede ned.

De næste 40 dage

Længere henne ad bænken sidder tre fyre.

”Jeg skal nå 40 sider på to timer,” lyder det fra den ene.

”Og jeg er 20 sider bagefter. Så jeg har mange sider igen,” siger en anden.

De studerer også jura på 4. semester og er ligesom Simone Petersen rykket i haven for at holde pause.

”Planen er, at vi skal sidde her de næste 40 dage, til eksamenerne er overstået; koncentrationen er bare bedre,” siger Oliver Rasmussen og tilføjer:

”Jeg vil med glæde have en pind i næsen for at måtte sidde her.”

Onsdag kl. 11.20 står syv i kø, klar med deres coronapas i bytte for en plads på læsesal. Selvom flere studieråd mener, genåbningen kommer for sent, står de studerende tålmodigt i kø til læsesale for at komme bare en smule tættere på den hverdag, de kender.