Omnibus prik

Tre forskere fra AU modtager prestigefulde millionbevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd

Det Europæiske Forskningsråd har uddelt de prestigefulde ERC Starting Grants til 15 danske forskere, hvoraf tre er fra Aarhus Universitet. Forskerne modtager hver en bevilling på op til 11 millioner kroner over en femårig periode.

Fra venstre: lektor Kristina Bakkær Simonsen, lektor Oleguer Plana-Ripoll og adjunkt Nicolai Krejberg Knudsen. Photo: Thomas Tolstrup, Lundbeckfonden & AU Foto

Det Europæiske Forskningsråd (ERC) uddeler hvert år de prestigefulde ERC Starting Grants til en række yngre europæiske forskere, som med bevillingen kan udfolde deres projekter og etablere deres egne forskergrupper. I år uddeler Det Europæiske Forskningsråd i alt 494 Starting Grants svarende til i alt 780 millioner euro, fremgår det af en pressemeddelelse fra ERC. Hver forsker tildeles en bevilling på omkring 11 millioner kroner over en femårig periode.

I Danmark modtager 15 forskere et ERC Starting Grant; heraf er tre fra Aarhus Universitet. Det drejer sig om Oleguer Plana-Ripoll, der er lektor ved Institut for Klinisk Medicin, Nicolai Krejberg Knudsen, der er adjunkt ved Institut for Kultur og Samfund, og Kristina Bakkær Simonsen, der er lektor ved Institut for Statskundskab. 

Social sammenhængskraft

Nicolai Krejberg Knudsen, der er adjunkt ved afdeling for filosofi på Institut for Kultur og Samfund, modtager 11,2 millioner kroner til sit forskningsprojekt 'The Glue of Society: A Social Ontology of Social Cohesion (GLUE)'. Med sit projekt vil han undersøge begrebet social sammenhængskraft, dels hvilken type af social interaktion begrebet refererer til, dels hvilken værdi social sammenhængskraft har. 

”Uden et godt begreb om social sammenhængskraft er det uklart, hvad vi egentlig måler, når vi forsøger at måle social sammenhængskraft, og hvad vi egentlig investerer i, når vi forsøger at øge den sociale sammenhængskraft via forskellige politiske tiltag”, siger han i en nyhed fra arts.au.dk.

Politisk marginalisering og stereotyper

Lektor i statskundskab Kristina Bakkær Simonsen modtager 11,2 millioner til sit forskningsprojekt 'The Paradox of Political Marginalisation: Young People and Political Power – YOPOW'. Her undersøges, hvorfor vi tilsyneladende allerede i en ung alder danner sterotype opfattelser af, hvem der er egnede til at besidde magtfulde politiske positioner – og hvem der ikke er. 

”Jeg vil kaste lys på de underliggende normer, der findes i et samfund, og som præger os fra en ung alder ved at forme, hvordan nogle grupper ses – og ser sig selv – som naturlige i det politiske domæne, mens andre ikke anerkendes som egnede til magt”, siger hun i en nyhed fra ps.au.dk, hvor hun også understreger, at ulig repræsentation er et alvorligt demokratisk problem, som medfører bias i lovgivningen, og som udfordrer den demokratiske legitimitet og risikerer at skabe politisk fremmedgørelse.

Social ulighed og mental sundhed

Oleguer Plana-Ripoll, der er lektor ved Institut for Klinisk Medicin, modtager 11,5 millioner kroner til sit forskningsprojekt, der undersøger samspillet mellem social ulighed og mental sundhed. Projektet skal udvikle datadrevne teknikker, der kan forbedre designet af epidemiologiske studier baseret på sundhedsregistre. 

"Projektet vil levere banebrydende viden om social ulighed i mental sundhed, som kan hjælpe os med at guide nye politikker på området bedre og mindske deres negative konsekvenser. Med andre ord kan den forskning, vi laver nu, få stor betydning for fremtidige sundhedspolitiske tiltag”, siger han i en nyhed fra health.au.dk.

Frie midler 

I alt søgte 106 danske forskere et ERC Starting Grant, hvoraf de 15 altså havde succes med ansøgningen. ERC Starting Grants er frie midler og er ikke bundet op på politiske strategier eller målsætninger. Starting Grants uddeles til eliteforskere med en ph.d.-grad, der er mindst to år og maks. syv år gammel.

De øvrige danske forskere, der modtager ERC Starting Grant 2024, er:

  • Kathleen Stewart-Morgan, Københavns Universitet
  • Ryomei Iwasa, Københavns Universitet
  • Charlotte Mason, Københavns Universitet
  • Wiebke Marie Junk, Københavns Universitet
  • Anja Simonsen, Københavns Universitet
  • Mark Scherz, Københavns Universitet
  • Morten Holm Christensen, Københavns Universitet
  • Bjarke Eltard-Larsen, Danmarks Tekniske Universitet
  • Rico Krueger, Danmarks Tekniske Universitet
  • Arna Olafsson, Copenhagen Business School
  • Michael Benros, Region Hovedstaden
  • Alena Thiel, IT-Universitetet

    Korrekturlæst af Charlotte Boel