Turen går til Danmark, Norge, Tyskland eller Island – hvis du vil undgå 14 dages karantæne
Er du ikke ligefrem lun ved tanken om en sommerferie på de nordlige breddegrader? Og har du derfor også hæftet dig ved, at Udenrigsministeriets rejsevejledning netop er en vejledning? Så vid, at AU stiller krav om 14 dages karantæne ved hjemkomst fra områder, som Udenrigsministeriet fraråder alle unødvendige rejser til – det gælder både medarbejdere og studerende.
Fakta
Normalt har AU ingen holdning til, om du tilbringer din sommerferie på et pittoresk pensionat i Provence eller i et sommerhus i Søndervig. Men sådan er det ikke helt i år. I universitetets corona-information til medarbejderne står der, at universitetet følger Udenrigsministeriets rejsevejledning. Og den er ret simpel at referere i disse coronatider: Udenrigsministeriet fraråder alle unødvendige rejser til hele verden indtil 31. august. Dog lempes rejsevejledningen fra mandag 15. juni for rejser til Tyskland, Norge og Island. Så her kan man godt rejse hen. Men Udenrigsministeriet opfordrer til, at man kun rejser i tyndtbefolkede områder, hvilket vil sige, at man skal undgå byer med mere end 750.000 indbyggere.
Udenrigsministeriets rejsevejledning er, som navnet mere end antyder, en vejledning og altså ikke et forbud. Og der står også i AU’s information til medarbejderne om coronavirus, at AU ikke kan nægte medarbejdere at holde ferie i et område, hvor Udenrigsministeriet fraråder unødige rejser.
Krav om karantæne
Men rejser en medarbejder til et område, som Udenrigsministeriet fraråder unødvendige rejser til, stiller AU krav om selvisolation i 14 dage efter hjemkomst. Karantænen vil i udgangspunktet være uden løn, medmindre medarbejderen kan arbejde hjemmefra i perioden.
Og skulle medarbejderen være så uheldig at blive syg med coronavirus, kan der være tale om selvforskyldt sygdom. Og så vil medarbejderen ikke have ret til løn under sygdom.
Gælder også studerende
Kravet om karantæne gælder også studerende, der trodser Udenrigsministeriets rejsevejledning. Også her melder AU klart ud i universitetets corona-information til studerende: "Hvis du som studerende vælger at rejse til et område, som Udenrigsministeriet fraråder unødvendige rejser til, er du underlagt kravet om selvisolation i 14 dage, før du igen må komme på campus".
Et spinkelt håb om sommer under sydens sol
Der er dog et spinkelt håb, man kan klamre sig til, hvis man higer efter sydens sol. Eller i hvert fald sommer i Sydsverige.
Da den nævnte rejsevejledning, som altså gælder fra 15. maj, blev præsenteret i slutningen af maj, stod der i pressemeddelelsen, at regeringen er i dialog med Sverige og Finland, og at der på den baggrund eventuelt vil blive foretaget yderligere lempelser i rejsevejledningerne inden den 31. august, hvor fase 4 af genåbningen træder i kraft. Omvendt står der også, at rejsevejledningerne kan blive strammet igen, hvis smittetrykket skulle stige på ny.
Torsdag anbefalede Europa-Kommissionen desuden, at landene i Schengen-samarbejdet åbner de interne grænser fra 15. juni og delvist og gradvist begynder at åbne for de ydre grænser igen fra begyndelsen af juli.