Fra i morgen kan du både få massage, spille Fifa og gå i zen på Statsbiblioteket

Statsbiblioteket, som i øvrigt har ændret navn til Det Kgl. Bibliotek - Aarhus, slår onsdag dørene op til 800 m2 studiemiljø med plads til aktiviteter som massage, bordtennis og mindfulness.

Bøger har også værdi i den digitale tidsalder, hvilket blandt andet er manifesteret med en "Wall of Material" der indeholder et udvalg af bøger fra magasinerne. Tanken er, at bogvæggen skal strække sig fra kælderen til anden etage. Men foreløbig findes den i det nye store rum i underetagen og i den store læsesal i stueetagen. Fotos: Lars Kruse.
Selvom der kommer mange forskellige mennesker på Statsbiblioteket, der i dag hedder Det Kgl. Bibliotek - Aarhus, er studerende ved AU den primære målgruppe. To af de studerende, Stine Lykke Holst og Karolina Thomsen, der begge læser oplevelsesøkonomi på 4. semester, har allerede fundet sig godt til rette i de nye faciliteter i kælderetagen, som de betegner som "meganice".
Studerende har blandt andet via en workshop været med til at definere indretningen af det nye studiemiljø, fortæller vicedirektør Erik Hofmeister. "Mere af det samme," "flere fritidsaktiviteter" og "flere studiepladser" var nogle af budskaberne fra de studerende. Flere studiepladser er det ikke blevet til, da det ifølge Hofmeister vil være for svært at indrette lokalet i underetagen med de rette lysforhold.
Skulle det ske, at en bogorm blive brødflov er der mulighed for at varme mad i det køkken, der er indrettet i underetagen, hvor der også findes bad og flere toiletter (det sidste var et stort ønske fra de studerende).
Også i stueetagen er der sket noget, blandt andet er der indrettet en kaffestue, hvor kaffen godt nok er tre kroner dyrere end i den kantine, hvor Monica Ejsing, der læser sygeplejevidenskab på kandidaten, plejer at komme. "Men den er også meget bedre," lyder bedømmelsen. Alle, der har lyst til at se det nye studiemiljø på Det Kgl. Bibliotek - Aarhus er velkommen til at dukke op til reception kl. 13.00, hvor der vil blive serveret miniburgers og senere er det muligt at stimle sammen om et kagebord.

Vicedirektør Erik Hofmeister fra Det Kgl. Bibliotek – Aarhus har svært ved at skjule sin stolthed, da han viser rundt i 800 m2 gennemrenoverede kælderlokaler på Statsbiblioteket, der nu hedder Det Kgl.  Bibliotek - Aarhus efter en fusion med Det Kongelige Bibliotek ved årsskiftet.  

”Trappen er også ny,” siger Erik Hofmeister og peger op ad den trappe, som vi netop er gået ned ad for at komme til kælderetagen. Ja, det er den, men det er først, da han siger det, at det går op for en, at der ikke tidligere har været en trappe i umiddelbar nærhed af receptionen. Trappen stikker heller ikke ud fra det øvrige interiør, da den er lavet med samme svungne gelænder og de samme smalle fliser, der præger arealet i indgangen og den store læsesal.  

Ud med tidsskrifter, ind med studerende

Derimod er det ikke til at tage fejl af, at der er sket en gennemgribende renovering i kælderen, der før rummede hyldemeter efter hyldemeter med tidsskrifter foruden servere. Sidstnævnte er nu flyttet til Bogtårnet, og de mange tidsskrifter er sat til at samle støv i andre lokaler for at gøre plads til bibliotekets bud på et moderne studiemiljø, som er blevet skabt i tæt samarbejde med arkitekttegnestuen Arkitema Architects. Og det er ikke svært at forstå vicedirektørens stolthed over det færdige resultat for her er hverken sparet på kvaliteten, hvad angår interiøret – eller på kreativiteten, når det kommer til studerendes mulighed for lidt fysisk udfoldelse i en pause fra studierne. 

Gedigen kvalitet

Brede olierede egetræsplanker lagt i sildebensmønster udgør gulvfladen i det største af rummene, som er indrettet med store, runde borde, hvor flere studerende kan sidde sammen med hver deres computer uden at få albuestød hvert andet sekund. Sofaer med tommetykke sæder i glat læder er ligeledes runde i formerne, hvilket også er tilfældet med de afskærmede "rondeller", der er tænkt som små rum i det store rum med ”vægge”, som består af tungt, heluldent stof i rosa, beige og mørkeblåt. Her er er det meningen, at studerende enten kan slappe af i en massagestol, meditere eller spille computerspil. Bag en glasvæg i en organisk form står et bordtennisbord til dem, der slapper bedst af ved fysisk aktivitet.

Sikre ejerskab blandt studerende

At man har valgt at gå efter gedigen kvalitet i materialevalg og i håndværksmæssig udførelse er helt bevidst, selvom rummene i kælderetagen vil blive brugt af mange tusind mennesker.

”Vi er klar over, at den ikke bliver ved med at se sådan her ud,” siger Erik Hofmeister, mens han lader en hånd glide hen over en af de løse, lyse læderhynder i en af sofaerne. 

”Men vi har valgt at satse på kvalitet, fordi vi tror på, at det vil være med til at give de studerende en følelse af ejerskab til tingene, og at de derfor vil værne om dem og være med til at sikre en høj justits på stedet,” fortsætter Hofmeister.

Renoveringen af kælderetagen har kostet ca. seks millioner kroner.

”Vi vil kunne komme til at mærke det lidt på driftsbudgettet, men da der er tale om en renovering af vores bygninger, vil vi kunne afskrive noget af det over mange år,” siger Erik Hofmeister.

Artiklen er oprindeligt bragt 07.02.2017.