Omnibus prik

64 forskere fra AU henter 229.945.353 kroner hos DFF

Sædkvalitet og skægvækst. Flydende brændstof lavet af fornybare ressourcer. Og studier af bælgplanters rødder. Alle er eksempler på forskningsfelter, hvor forskere fra AU netop har fået støttekroner fra Danmarks Frie Forskningsfond.

215 forskere fra danske forskningsinstitutioner har i denne omgang opnået en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond. 154 forskere har opnået en DFF: Forskningsprojekt 1-bevilling på op til 2,9 mio. kr., og 61 har opnået en DFF: Forskningsprojekt 2-bevilling på op til 6,2 mio. kr. Foto: Søren Kjeldgaard.

Som bekendt er der kamp om hver en krone til forskning, ikke mindst til den risikovillige del af slagsen. Og ved Danmarks Frie Forskningsfonds (DFF) største årlige uddeling af bevillinger, har mange forskere da også måtte konstatere, at deres ansøgning har været forgæves i forhold til et kontant udbytte.

215 ud af 1618 forskere har opnået bevilling

Samlet har 1618 forskere søgt om i alt 5,8 milliarder kroner. 215 af dissse har opnået en bevilling på i alt 753 millioner kroner. Målt på beløb er succesraten denne gang på 13 procent.

64 af de 215, der har opnået en bevilling, er forskere fra Aarhus Universitet, og tilsammen har forskerne herfra opnået bevillinger på i alt 229.945.353 kroner.

Seniorforsker scorer flest støttekroner

Blandt de 64 forskere har seniorforsker Jim Rasmussen fra Institut for Agroøkologi - Klima og Vand i Foulum hentet den største pose penge på 6,2 millioner kroner.

Forskeren har fået pengene til et forskningsprojekt, der skal udvikle en metode baseret på mikrodialyse-udstyr, som skal gøre det muligt at studere kredsløbet af organiske molekyler umiddelbart omkring bælgplanters rødder.

Metoden skal på længere sigt give ny viden, der kan bidrage til større bæredygtighed i landbrugsproduktionen - og dermed mindske belastningen af klimaet. 

Det ku´da være værre ...

Og reaktionen fra Jim Rasmussen på at have opnået den største bevilling fra DFF i denne omgang blandt forskerne på AU? 

"Jeg er rigtig glad, og mere er der vel ikke at sige om det!"

En udtalelse, der blot skal tages som et udtryk for, at stilen i Foulum ikke er at hjule ned ad gangen for at give high fives ved enhver anledning.

Jim Rasmussen skal nu i gang med det praktiske. Han skal blandt andet have ansat en post doc og en ph.d.-studerende i forbindelse med det 4-årige projekt, der tager sin begyndelse 1. januar næste år.


FAKTA

Hvilke forskere fra AU har ellers op nået bevilling - og til hvad?

Se hvilke øvrige forskere fra AU, der har opnået bevilling fra DFF - og for hvilke forskningsprojekter  (Obs! Exel, så stort set umulig at læse på mobilen. Kilde: Danmarks Frie Forskningsfond.)

Hvilke forskere fra andre forskningsinstitutioner har opnået bevilling - og til hvad?

753 millionerkroner til fri forskning; Forskningsprojekt 1 og 2 - se hvem der har modtaget bevillinger  (dff.dk)

Link til dff.dk tilføjet kl. 17.30 onsdag 9. maj 2019.