93.388 har sendt en ansøgning afsted til optag på en videregående uddannelse

I år har 93.388 søgt ind på en videregående uddannelse. Det er en smule lavere end sidste år, hvor uddannelserne modtog et rekordhøjt antal ansøgninger.

Til september kan en ny årgang studerende se frem til at starte et studie – her AU's campus i Herning. Foto: Anders Trærup/AU

Mandag middag var der frist for at søge ind på en videregående uddannelse, og det har 93.388 i år valgt at gøre. Det er et mindre fald fra sidste år, hvor et rekordhøjt antal på 94.604 søgte ind.

Coronasituationen betød, at der sidste år var ekstraordinært mange ansøgere, udtaler uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen i en pressemeddelelse:

”Men selvom der i år er tale om et meget lille fald i antallet af ansøgere, så er det stadig godt, at så mange har lyst til at tage en videregående uddannelse. Vores politiske opgave er at sikre, at man kan uddanne sig bredt og i hele landet. Så hele Danmark kan få glæde af de studerendes kompetencer, når de kommer ud på den anden side af studielivet”.

Akademikerne: Forfejlet

I forrige uge vedtog regeringen og et flertal i Folketinget en udflytningsaftale, der i korte træk består i at flytte uddannelser ud til mindre byer eller skære ned på studiepladserne i de store byer. Dog er kravet, siden regeringen præsenterede sit udspil på et pressemøde på Aarhus Universitet i Foulum, ændret til en målsætning. Samtidig er antallet af studiepladser, der skal flyttes ud, ændret fra 10 procent til 5-10 procent.

I lyset af årets høje ansøgertal til de videregående uddannelser kalder formand for fagforeningen Akademikerne, Lars Qvistgaard, regeringens udflytningsplan ’forfejlet’.

“Jeg er virkelig glad for at se, at så mange unge står klar til at bidrage og dygtiggøre sig. Det vidner netop om, at regeringens udflytningsplaner, der reelt lukker tusindvis af studiepladser, er forfejlede, når søgningen er så høj som den her. Vi har brug for dygtige unge fra alle fagligheder. De unge må ikke løbe panden mod muren, fordi der ikke er studiepladser nok”, skriver Lars Qvistgaard.

Formanden er bekymret for, at de unge, der har søgt ind i år, bliver den sidste årgang, som ikke skal gennem et karakterræs for at komme ind på drømmeuddannelsen, og at uddannelser i byerne bliver lukket land for unge uden høje karaktergennemsnit.

Ansøgerne får svar den 28. juli 2021.