Årets fredagsbar: pantkrig, vabler og våde waders

Allerede fredag formiddag var AU ikke helt, som det plejer, og meget af uniparken var allerede forvandlet til festivalplads. Kom med på en rundtur til festen før festen.

Opgaverne er mange og alligevel overskuelige for de ansvarlige bag håndboldturneringen. Mens dommer Mathias Reymond står i baggrunden til venstre, tager panelet bag ham følgende opgaver: Fra venstre sørges der for en reservedommer, en tidstager, en pointstyrer, en notattager og én, der med egne ord ”ikke laver noget”.

Festerne til dig, der har fået nok af fadbamser

De største aktiviteter sker i Universitetsparken og omkring musikscenerne.

Program herfor kan findes på den officielle eventside www.storfredag.dk Her følger fire lidt anderledes fester, du kan tilslutte dig i løbet af dagen:

Midnatsmessen
Studenterpræsterne er værter for en midnatsmesse med musik, sang og eftertanke. Sangeren Jeanette Bonde er på piano og sang, ligesom korforeningen Små-koret også synger natten ind med dig.

Loungefesten
Hvis du savner lidt mere ro fra fredagsbarens vilde fest, kan du formentlig finde det nær Fysik (bygning 1520-1525), hvor musikere fra Musikkonservatoriet spiller jazz og blues, og universitetsledelsen står bag den nærliggende bar.

Vil du ha’ cocktails?
Bliver du træt af de sædvanlige fadøl, er der cocktailbarer i Studiecafeen og Mogens Zielerstuen.

Boghandel-hygge
Stakbogladen har også meldt sig ind i folkefesten og byder på kaffe, cognac og et kig omkring i boghandlen.

Munke byder på specialøl
I Stillerummet, der sædvanligvis er stedet for tavshed, inviterer munke og nonner til ølsmagning af Trappist-munkeøl, og du vil både kunne blive klogere på øllen og munkeordener bag. Det er gratis og begynder klokken 23. Du finder Stillerummet i Studenternes Hus.

Iført et par naturgrønne waders står Mikkel Nissen og skuer ned ad en lille bakke. Og med den tykke dunst af brun sæbe i næsen kan man næsten høre hans tanker: ”Det skal nok virke.”

Forinden har han sammen med sin medstuderende Kasper Simonsen kastet to spande sæbevand over nogle presenninger og deklareret:  

”Det var det. Sådan. Nu vil jeg være testperson.”

Han kaster sig ned på maven og rutsjer hen over sæbevandet, der er på vej til at samle sig for foden af den lille bakke. Han går i stå på midten med et: ”Oh, man.” 

Efterfulgt af et optimistisk: 

”Det skal nok blive godt, det her.”

Op igen. Han kaster sig på maven og glider så hele vejen, før han igen ligger stille:

”Åh nej, nu trækker der vand ind,” udbryder han og ser ned på sine waders.

Foto: Mikkel Nissen har taget rollen som testkanin på sig. Ham og makkeren Kasper Simonsen skal nemlig finde ud af, om man kan glide af banen med kun to spande sæbevand. Senere i dag kan forbipasserende også kaste sig i sæbevandet og vinde præmier.

Man kan jo som bekendt ikke få det hele, men de to skal nok finde formen for deres human shuffleboard, der er en klassisk glidebane med brun sæbe. Arrangementet har allerede bevæget sig et stykke væk fra, hvad Mikkel Nissen havde tænkt i udgangspunktet:

”Min plan var, at vi skulle lave høvdingebold på sæbeunderlaget, men det var der vist nogen, der syntes var for farligt. Så lavede vi det om til human shuffleboard, men det var lidt svært at lave en turnering, når der kun var to tilmeldte hold,” forklarer han.

Og sådan er der så meget, der kan nå at ændre sig på dagen for Danmarks Største Fredagsbar. Den har traditionelt været de studerendes fest, men med AU’s 90-års fødselsdag oven i hatten er der ikke helt tale om same procedure as last year. I år er det også medarbejdernes fest. De var dog ikke at finde på pladsen for idrætsaktiviteterne endnu om formiddagen. Men mange vil formentlig dukke op i eftermiddag og i aften, når de store musiknavne som WhoMadeWho og Johnny Deluxe indtager scenen. Indtil da er parken og hele det øvrige AU-areal forvandlet til en festivalplads.

Foto: Til højre og i midten ses Mikkel Nissen fra glidebanen. Til højre er det et hold fra Medicin, der endnu en gang dyster i volley, selvom de har tabt de seneste tre år.

Kampen om panten

Bag et hegn til fodboldpladsen står en mindre kvinde side om side med en mand. De er afventende, for mens de unge på den anden side fester og drikker, er de to ikke interesseret i flaskernes og dåsernes humle. De vil bare gerne have panten. Og så må de jo vente på, at der bliver drukket ud. 

Selv om man kunne fristes til at tro, at de var på en fælles mission, bliver det tydeligt, at de er konkurrenter, da en ung studerende kommer og løfter en gul indkøbspose fyldt med dåser over hegnet. På den anden side forsøger manden at tage imod. Det samme gør hun. Men med ét har han begge hænder om posen, og den studerende siger: 

”Det er til hende. Ellers må I dele det.”

Med ét er den unge giver væk, kvinden har nuppet posen, og manden gentager:

”Dele. Dele. Drengen siger ’dele’.”

Det kan han nu godt opgive. Hun er smuttet – med posen.

Foto: Der er tilnærmelsesvis kamp om panten til idrætsdagen. Her er en pantsamlende mand trådt lidt i baggrunden på opfordring fra en studerende.

Holdet med håneretten

I dagstimerne op til de store koncerter er idrætten i fokus med en alenlang række turneringer i fodbold, håndbold, volley og mange flere. Og særligt ved floorball-turneringen er stemningen høj. Nogen har tilsyneladende taget højttalere med, og til lyden af ’L'Amour Toujours’ med Gigi D’Agostino drikker en flok fyre Lambrusco og Ceres-øl. 

Kasper Duun, der studerer på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, har tilsluttet sig et AU-hold og forklarer nøgternt, hvor perfekt sangen er som temasang for holdet:

”Den lyder: ’lå, lå, lå, lå’. Og det har jeg så opfundet nogle forskellige rim til, så hvis vi spiller mod nogle i blå trøjer, kan vi synge: ’Vi’ fra Aarhus og hader dem i blååå’” synger han, mens de andre ler af det såkaldte rim.

Foto: Kasper Duun (t.h.) studerer på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og dyster sammen med en gruppe fra Statskundskab og Samfundsfag i floorball. 

Foto: T.v. behandles Anniken Norli Thune af Ken Riberholt for en vabel. T.h. ses John Jessen, der er er coach for det hold, der vandt floorball forrige år - lige foran næsen for Kasper Duuns hold. Han mener, æg, bacon og snaps er opskriften på en sejr.

Ambulancebehandlet vabel

Der bliver gået til den i turneringerne og til festen allerede om formiddagen, men alligevel kan man blive overrasket over at se tilskadekomne så tidligt på dagen. 

En af dem, der allerede har været uheldig, er norske Anniken Norli Thune, der ligger på maven i en af ambulancerne. Ken Riberholt, der er frivillig samarit fra Medic Team, har hende i behandling.

Hvad er der sket?

”Jeg har fået en vabel,” smiler den psykologistuderende.

Behandleren Ken Riberholt forklarer videre:

”Ja, vi kom lige forbi og så, at de var nogle stykker, der forsøgte at lave en forbinding på hende, så jeg blandede mig. Og ja. Så fandt vi ud af, at det var en vabel.”

Sådan kan man altså også ende i ambulance, og Anniken Norli Thune siger det selv så rammende, da hun har fået skoene på igen:

”Super service. Tak. Hey då.”Foto: Norske Anniken Norli Thune læser psykologi. Hun er blevet placeret i en ambulance til behandling af en vabel.  

Foto: Michala Glindtvad fra Jysk Akademisk Fægteklub viser, hvordan den slags skal gribes an.

Festerne til dig, der har fået nok af fadbamser

De største aktiviteter sker i Universitetsparken og omkring musikscenerne. Program herfor kan findes på den officielle eventside www.storfredag.dk

Her følger fire lidt anderledes fester, du kan tilslutte dig i løbet af dagen:

Midnatsmessen

Studenterpræsterne er værter for en midnatsmesse med musik, sang og eftertanke. Sangeren Jeanette Bonde er på piano og sang, ligesom korforeningen Små-koret også synger natten ind med dig.

Loungefesten

Hvis du savner lidt mere ro fra fredagsbarens vilde fest, kan du formentlig finde det nær Fysik (bygning 1520-1525), hvor musikere fra Musikkonservatoriet spiller jazz og blues, og universitetsledelsen står bag den nærliggende bar.

Vil du ha’ cocktails?

Bliver du træt af de sædvanlige fadøl, er der cocktailbarer i Studiecafeen og Mogens Zielerstuen.

Boghandel-hygge

Stakbogladen har også meldt sig ind i folkefesten og byder på kaffe, cognac og et kig omkring i boghandlen.

Munke byder på specialøl

I Stillerummet, der sædvanligvis er stedet for tavshed, inviterer munke og nonner til ølsmagning af Trappist-munkeøl, og du vil både kunne blive klogere på øllen og munkeordener bag. Det er gratis og begynder klokken 23. Du finder Stillerummet i Studenternes Hus.