Aarhus Studenterradio lukker efter misligholdelse af aftale om driftstilskud – radioen erstattes af ny forening
Aarhus Studenterradio skylder Slots- og Kulturstyrelsen over 400.000 kroner, da radioen i flere år ikke har overholdt sin aftale med styrelsen om at sende ti timers FM-radio hver uge. På den baggrund må radioen lukke. Radioens chefredaktør og bestyrelsesformand betragter det som en ærgerlig misforståelse. For at sikre at radioen kan fortsætte, har de nu stiftet en ny forening, blot med færre midler og mindre udstyr.
Alt er ikke, som det plejer at være i Studenterradioens lokaler i kælderen hos Studenterhus Aarhus. De to radiostudier plejer at ligne professionelle studier med topmoderne udstyr, nærmest ligesom hvis man trådte ind i Danmarks Radios studier.
Men i dag sidder chefredaktør for Aarhus Studenterradio Valdemar Lenschow og bestyrelsesformand Nana-Margrethe Christensen ved radioens mødebord med ryggen til radioens to studier,;det ene skrabet ned til kun det mest essentielle udstyr, som skal til for at kunne optage podcast. Et setup uden en mikrofonarm til mikrofonerne, computeren er væk, og stolene ryger også snart. I det andet studie er radio- og musikgrej for tusindvis af kroner stuvet sammen, mikrofonarme, DJ-pult, højttalere, forstærkere og skærme.
Det forsvinder, når Gældsstyrelsen kommer og henter alt af værdi. Kun det beskedne udstyr i det første studie får lov at blive, for det tilhører den nye studenterradioforening på AU med navnet Aarhus Studenterradio og -podcast. Samme navn som tidligere, men altså nu med podcast.
Den gamle Aarhus Studenterradio med rødder tilbage til 1980’erne har nemlig fået inddraget sin sendetilladelse. Det skyldes, at radioens aftale med Slots- og Kulturstyrelsen, som går tilbage til 90’erne, indebærer, at den sender ti timers FM-radio om ugen til gengæld for et årligt driftstilskud på cirka 140.000 kroner. Men radioen har ikke opfyldt sin del af aftalen i flere år, og det får nu konsekvenser.
Chefredaktør Valdemar Lenschow fortæller, at han ikke var klar over hele indholdet i aftalen med Slots- og Kulturstyrelsen, da han kom til radioen i oktober 2023 efter en død periode som følge af coronanedlukningerne. Det betød, at han ikke havde fået overleveret oplysninger om aftalen. I begyndelsen af 2024 opdagede han dog selv, hvad aftalen indeholdt – herunder krav om FM-radio og muligheden for et tilbagebetalingskrav – og derfor kontaktede han Slots- og Kulturstyrelsen i april og fortalte dem, at radioen ikke havde overholdt aftalen, fortæller han.
”Da vi kom til i foreningen i oktober, overtog vi ikke for nogen, så vi ved ikke, hvornår der sidst er blevet sendt på FM. Vi ved, at der på et eller andet tidspunkt i 2022 er blevet sendt på FM, men vi ved ikke hvor meget. Det sagde jeg også til Slots- og Kulturstyrelsen, da jeg fandt ud af, at vi skal sende på FM for at leve op til aftalen. Det kan vi ikke, det er ikke realistisk. Og så vil de jo have tilskuddet tilbage fra 2022, 2023 og 2024. Hele beløbet,” siger Valdemar Lenschow.
Opkrævning på 413.000 kroner i e-Boks
Nana-Margrethe Christensen, der også begyndte hos radioen i oktober 2023, men først i marts 2024 blev bestyrelsesformand, fortæller om en længere bureaukratisk proces, hvor radioens sag er blevet sendt videre i Slots- og Kulturstyrelsen utallige gange, mens radioen har sendt appelbreve og breve med forklaringer på situationen. Pludselig lå der en opkrævning i e-Boks i løbet af sommeren.
”Vi hører ikke noget fra dem i noget tid, og lige pludselig ligger der en opkrævning i e-Boks på 413.000 kroner,” siger Valdemar Lenschow.
Foreningen har skrabet 110.000 kroner sammen. Det stammer fra det, der stod på foreningens bankkonto, og midler fra salg af en masse af radioens udstyr i de seneste måneder.
”Da vi fandt ud af, at vi skulle tilbagebetale tilskuddet, stoppede vi alle udgifter så hurtigt som muligt. Vi har solgt en del af det udstyr, vi havde, og i morgen (20. september, red.) betaler vi det, vi har,” siger Nana-Margrethe Christensen.
Efter Valdemar Lenschow og Nana-Margrethe Christensens overbevisning kommer Gældsstyrelsen til at tvangsopløse og konkurserklære den gamle forening.
”Vi er så dybt i gæld. Det komplicerer også sagen, at vi er en frivillig organisation. Der er ikke mange situationer, hvor en frivillig organisation skylder penge på det niveau. Og det har gjort det ret svært at vide, hvad vi juridisk skulle gøre”, siger Nana-Margrethe Christensen.
De hæfter ikke for foreningen som privatpersoner, påpeger de.
”I en ægte lortesituation prøver vi bare at handle så godt som muligt og på en ordentlig måde, vi kan stå inde for,” siger Nana-Margrethe Christensen.
Overdrages til Gældsstyrelsen
Slots- og Kulturstyrelsen oplyser til Omnibus, at sagen overdrages til Gældsstyrelsen, "hvis det skyldige beløb ikke indbetales".
I Radio- og tv-nævnets afgørelse – som hører under Slots- og Kulturstyrelsen – bekræfter nævnet, at Aarhus Studenterradio i første omgang henvendte sig for at forklare, at den ikke havde sendt radio på FM i en årrække. I afgørelsen fremgår tilbagebetalingskravet på 413.000 kroner, ligesom Radio- og tv-nævnet vurderer, at "Aarhus Studenterradios underlevering af programtilladelsen er af en så grov karakter, at Radio- og tv-nævnet skal inddrage foreningens programtilladelse".
”Vi regner med, at de kommer og tager alt”
Midt i den kaotiske situation har de to AU-studerende dog holdt fast i håbet om, at radioen ikke skal lukke. Derfor har de i august oprettet den nye forening, som ikke kommer til at sende liveradio, men i stedet baseres på podcastproduktion. Den nye forening har købt lidt af det udstyr, der ellers ville gå til Gældsstyrelsen, og lånt noget af Studenterhus Aarhus.
”Vi regner med, at de kommer og tager alt, som vi ikke selv har købt af foreningen. Vi har fået en lydmand til at vurdere, hvad det skulle koste. Foreningen har købt det til den pris, du kan finde det til på DBA. Det er ikke en vennepris,” siger Valdemar Lenschow.
Pengene kommer fra de cirka 20 medlemmer af den nye forening, som hver har betalt et kontingent på 200 kroner. I den gamle forening betalte medlemmerne et symbolsk kontingent, men for den nye forening er kontingentet ret vigtigt.
”Vi håber at komme op på 30 medlemmer. Der er ikke særligt meget budget. Vi kan for eksempel slet ikke bruge licenseret musik. Bare det at betale Koda-licens, så man kan spille musik, koster 30.000 om året,” siger Valdemar Lenschow.
”Nu skal vi bare have nogle nye medlemmer”
Selv stolene i radiostudiet mister foreningen. I stedet må de bruge de fire eksemplarer af Børge Mogensens 'Folkestolen', som de for mange år siden har lånt af AU til deres mødebord. I skabet ligger der en fedtet, håndholdt radiooptager, som er holdt sammen af tape. Den kan ikke sælges, og foreningen kan derfor beholde den. Radioens hjemmeside står stadig med den gamle radios oplysninger, og foreningen håber, at hjemmesiden kan overdrages til den nye forening. Heldigvis for foreningen er radioens lokaler gratis udlånt af Studenterhus Aarhus gennem en aftale, der stammer fra 2018. Generelt hviler den nye forening på Studenterhus Aarhus’ opbakning, forklarer Valdemar Lenschow.
”Jeg ser det som en stor sejr, at vi har fået stiftet en ny forening og stadig har et godt lydsetup. Der mangler lige stativer til mikrofonerne, men stadigvæk. Nu skal vi bare have nogle nye medlemmer,” siger Valdemar Lenschow.
Begge fremhæver de, at studerende bare kan komme forbi og pitche deres idéer, og at det gode fællesskab i foreningen er beholdt. Studenterradioens historie holder man også fast i.
”Ja, radioen hedder det jo stadig, men har bare fået tilføjet podcast,” siger Nana-Margrethe Christensen, mens Valdemar Lenschow tilføjer:
”DR hedder også stadig Danmarks Radio, men de har jo også masser af podcasts.”
Korrekturlæst af Charlotte Boel