33 AU-studerende er påvirket af urolighederne i Hong Kong

Al undervisning på universiteter i Hong Kong er suspenderet resten af semestret på grund af demonstrationer og uroligheder i byen. Det påvirker 33 studerende fra AU, som lige nu er på udveksling i Hong Kong. Og AU vil ikke sende studerende til Hong Kong i det kommende semester.

Frederik Overgaard Nielsen læser jura på AU, men er dette semester på udveksling ved University of Hong Kong. Foto: Privat

Kort om urolighederne i Hong Kong

Demonstrationerne i Hong Kong har stået på siden marts i år. De begyndte som en modreaktion på regeringens forslag til en ny udleveringsaftale med Kina.

Siden har demonstrationerne udviklet sig til en mere generel protest mod det kinesiske styre og et krav om øget demokrati i Hong Kong.

I sidste uge tog urolighederne til og koncentrerede sig om flere af byens universiteter, hvor demonstranterne forskansede sig på campus. Her opstod voldelige konfrontationer med politiet.

Semestret sluttede brat for 33 AU-studerende, som dette semester har været på udveksling i Hong Kong.

Som følge af demonstrationerne og urolighederne i byen blev undervisningen på alle universiteter i Hong Kong suspenderet i sidste uge, og de studerende måtte på flere universiteter forlade campus.

AU skrev onsdag i sidste uge til de 33 studerende, som alle kommer fra fakultetet Aarhus BSS, og bad dem kontakte universitetet.

Rikke Nielsen, der er international chef ved AU, fortæller, at AU har været i direkte kontakt med alle 33 studerende. Fem er rejst hjem til Danmark, mens resten har valgt enten at blive i Hong Kong eller er rejst til andre lande i regionen.

Kan vi gøre semestret færdigt?

Rikke Nielsen fortæller videre, at enkelte af de studerende fra AU har været tæt på brændpunkterne, mens andre slet ikke har oplevet demonstrationerne.

”Men det, der fylder for hovedparten af vores studerende, er mulighederne for at færdiggøre semestret,” siger hun.  

AU har været i dialog med sine partneruniversiteter i Hong Kong for at hjælpe de studerende med at finde mulige løsninger, så de kan færdiggøre semestret. 

”Flere af universiteterne har meldt ud, at der bliver mulighed for online-undervisning og online-eksamener, og vi arbejder på løsninger til dem hver især,” understreger hun. 

Har på intet tidspunkt følt mig utryg

En af de AU-studerende, der lige nu befinder sig i Hong Kong, er Frederik Overgaard Hansen, som studerer jura og dette semester har været på udveksling ved University of Hong Kong. 

Han fortæller, at han på intet tidspunkt har følt sig utryg under sit ophold – heller ikke i den seneste uge, hvor der har været voldelige sammenstød mellem politi og demonstranter.

”Jeg blev lige som mine medstuderende hurtigt indlemmet i forskellige grupper på sociale medier, hvor man kan få overblik over demonstranternes planlagte events og demonstrationer og se udmeldinger fra politiet. På den måde har vi haft god mulighed for at vide, hvor vi ikke skulle opholde os.”

Tæt på en enkelt gang 

”På daglig basis har vi ikke mærket meget til demonstrationerne. Det tætteste, jeg har været på, var i sidste uge, hvor jeg ville besøge gademarkedet 'Ladies Market' i Mong Kok sammen med nogle venner. Der fandt vi ud af, at der var en demonstration undervejs. Den skulle finde sted kun en gade fra, hvor vi var, og politiet var på vej med tåregas. Men vi kom hurtigt ned i metroen og var væk derfra i løbet af ti minutter.”

Frederik Overgaard Hansens universitet har heller ikke været ét af dem, hvor der har været konfrontationer mellem politi og demonstranter.

”I sidste uge var der to dage, hvor de lokale studerende belejrede universitetet, og hvor vi ikke kunne komme ind på campus. Men ellers har der kun været fredelige demonstrationer på mit universitet,” fortæller han. 

”Mit kollegium ligger i Kennedy Town i god afstand til de områder i byen, hvor der har været mange demonstrationer, så jeg kan også blive boende.”

Er stadig i Hong Kong 

Frederik Overgaard Hansen er stadig i Hong Kong og er i gang med at færdiggøre semestret. Han er som følge af suspenderingen af undervisningen gået glip af et par forelæsninger, men ellers bestod resten af semestret primært af skriftlige opgaver.

”Det har ikke ændret det store for mig, udover at et par deadlines er blevet skubbet, og at undervisningen nu foregår som podcast og videoer.” 

Frederik Overgaard Hansen roser Aarhus Universitet for tidligt i forløbet at tage kontakt til de studerende i Hong Kong og lytte til de studerendes behov uden at diktere, hvad de skulle gøre.

”Nogle af mine medstuderende fra andre lande har fået at vide af deres universiteter, at de skulle rejse hjem, ellers ville de blive trukket i ECTS, selvom de følte sig helt sikre ved at opholde sig i Hong Kong,” fortæller Frederik Overgaard Hansen.

Medmindre situationen i Hong Kong bliver forværret, er det planen, at han skal holde jul i Hong Kong med sin familie, der kommer 21. december, og 29. december rejser han tilbage til Danmark. 

Debriefing for studerende før jul

Selvom urolighederne i Hong Kong er aftagende, opfordrer AU de studerende til fortsat at følge situationen nøje og udvise forsigtighed. Samme opfordring, som kommer fra Udenrigsministeriet. 

Rikke Nielsen fortæller, at AU planlægger at holde en debriefing for de studerende, der har været i Hong Kong. Hun forventer, at det bliver lige før jul.

Ingen AU-studerende til Hong Kong næste semester 

Som følge af den urolige situation i Hong Kong, der som nævnt i høj grad påvirker universiteterne, har AU besluttet ikke at sende studerende på udveksling i Hong Kong næste semester. For universiteterne i Hong Kong kan ikke garantere, at de udbyder undervisning lige efter nytår.

”Vi kan ikke akademisk forsvare at sende studerende til Hong Kong næste semester, når vi ikke ved, om der er undervisning,” siger Rikke Nielsen. 

Den beslutning påvirker seks AU-studerende, som skulle være rejst på udveksling i Hong Kong i det nye år. 

”Vi har i samarbejde med de studerende fundet nye udvekslingsdestinationer til fem af de studerende og arbejder også på en løsning til den sidste studerende,” fortæller Rikke Nielsen.

Kort om urolighederne i Hong Kong

Demonstrationerne i Hong Kong har stået på siden marts i år. De begyndte som en modreaktion på regeringens forslag til en ny udleveringsaftale med Kina.

Siden har demonstrationerne udviklet sig til en mere generel protest mod det kinesiske styre og et krav om øget demokrati i Hong Kong.

I sidste uge tog urolighederne til og koncentrerede sig om flere af byens universiteter, hvor demonstranterne forskansede sig på campus. Her opstod voldelige konfrontationer med politiet.