Omnibus prik

AU fylder ikke 90 hvert år!

Honoratiores fyldte i dag Aula'en for med manér at fejre AU's 90 års jubilæum. Også næste fredag fejres universitetet ved en fælles fest for alle studerende og medarbejdere i Universitetsparken.

Rektor Brian Bech Nielsen havde fundet sin fineste rektorkæde frem, da han først på eftermiddagen bød alle de tilstedeværende i Aula'en velkommen til fejringen af Aarhus Universitets 90 års jubilæum. Men trods den helt særlige fejring, da det ikke er hvert år, AU fylder 90, var rektor ikke kun fro, da han holdt sin tale. Han mente nemlig, at regeringen havde sendt en ubuden gæst i form af besparelsesforslagene på uddannelsesområdet i finansloven for næste år:

"Der er for meget 'same procedure as last year' over finanslovsforslaget, og en årsfest bliver lidt mindre festlig, når man har grønthøsteren med til bords," lød det således fra Brian Bech Nielsen, som i sin tale opfordrede politikerne på Christiansborg til at bevare traditionen for fremsynede investeringer i forskning og uddannelse.

Maria Møller, der læser en kandidat på Uddannelsesvidenskab, var i år udset til at holde tale på de studerendes vegne. Også hun havde en opfordring til politikerne:

"Vi skal ikke kun fokusere på karakterer, hurtig gennemførsel og læringsmål på uddannelserne."

Lotte Bøgh Andersen og Tove Hedegaard Jørgensen er prismodtagere

Professor i statskundskab Lotte Bøgh Andersen fra det samfundsvidenskabelige fakultet Aarhus BSS er årets modtager af Aarhus Universitets Jubilæumsfonds Forskningformidlingspris. Siden maj har Lotte Bøgh Andersen været leder for det nyoprettede Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse, der har som målsætning at forbedre den offentlige sektor.

"Du brænder for at formidle din forskning på alle platforme," sagde rektor som en del af begrundelsen for, hvorfor prisen tilfalder Lotte Bøgh Andersen.

Også lektor Tove Hedegaard Jørgensen kunne lune sig ved rosende ord, da det blev afsløret, at hun er årets modtager af Aarhus Universitets Jubilæumsfonds Pædagogiske Hæderspris.

"Dine studerende beskriver dig som dedikeret og ambitiøs", fortalte prorektor Berit Eika i forbindelse med overrækkelsen. 

Tove Hedegaard Jørgensen er evolutionsbiolog og særligt optaget af undervisningsudvikling, hvilket blandt andet afspejler sig ved, at hendes nuværende ansættelse er delt mellem Institut for Bioscience og ST Learning Lab. Sidstnævnte er det universitetspædagogiske center ved det naturvidenskabelige fakultet ST.

Året æresalumne er Ulrik Federspiel 

Året æresalumne er Ulrik Federspiel, der indledte sin lange karriere i diplomatiets tjeneste, da han begyndte at læse statskundskab i 1963. Federspiel var blandt de første studerende på faget. 

Universitetsledelsen var dengang lidt usikre på det nye fags fremtid. Men det var ikke en usikkerhed, som de studerende delte. Tværtimod var de overbeviste om deres egne strålende fremtidige karrierer, fortæller Federspiel i et portræt, som er skrevet i anledningen af udnævnelsen til æresalumne. 

Husk pas, penge og ...

Som det er sædvane i forbindelse med højtidligheden i Aula'en blev Dronning Margrethe II's rejselegat uddelt til fire studerende ved Aarhus Universitet. Modtagere i år er (set fra venstre) kandidatstuderende Eeva-Liisa Røssell Johansen fra Institut for Folkesundhed, kandidatstuderende Karl-Emil Bilstrup fra Institut for Datalogi, kandidatstuderende Cathrine Frederiksen Madsen fra Institut for Kultur og Samfund og kandidatstuderende Jens Erik Viuff Ludvigsen fra Institut for Statskundskab.

Også fest næste fredag 

Aarhus Universitets 90 år fødselsdag bliver også fejret næste fredag med en gratis fælles fest for alle studerende og medarbejdere i Universitetsparken. Værter er Studenterrådet, AU Sport og Aarhus Universitet.