AU skal skrue temperaturen ned til 19 grader
Offentlige institutioner skal skrue temperaturen indendørs ned til 19 grader allerede fra 1. oktober i år. Det stod klart, da regeringen torsdag eftermiddag holdt pressemøde om energiforsyningen i den kommende vinter. Samtidig skal et forhøjet SU-fribeløb og skattefri check til udvalgte grupper af SU-modtagere gøre det lettere for studerende at betale regningerne.
”Det er en kold tid, som vi lever i, alle går rundt og fryser,” sang Kim Larsen i sangen Østre Gasværk fra 1978. Og nu kan sagen gå hen at blive soundtracket til din vinter. For på et pressemøde torsdag eftermiddag slog energiminister Dan Jørgensen (S) nemlig fast, at der er brug for at spare på energien den kommende vinter for at sikre forsyningssikkerheden på energi. Og det er det offentlige, der skal gå forrest, lød det fra ministeren.
Allerede fra 1. oktober skal temperaturen indendørs i offentlige bygninger skrues ned til 19. grader. Normalt har temperaturen ifølge ministeren ligget mellem 21 og 23 grader. Hospitaler, plejehjem og vuggestuer er dog undtaget fra at sænke temperaturen. Samtidig udskydes fyringssæsonen, hvilket betyder, at der først kan tændes for radiatorerne, når temperaturen indendørs ryger under de 19 grader. Derudover vil der også blive slukket for al unødig udendørsbelysning i det offentlige, hvilket ministeren definerede som al belysning, der ikke har en praktisk funktion, for eksempel hvis man udelukkende belyser en offentlig bygning af æstetiske årsager.
Baggrunden for den energispareplan, der blev annonceret på pressemødet, er krigen i Ukraine og den deraf følgende ustabilitet på gasmarkedet, som også har sendt elpriserne i vejret. På pressemødet blev det fra regeringens side understreget, at Danmark ikke aktuelt står i en energiforsyningskrise, men at det kan blive tilfældet, især hvis vi går en meget kold vinter i møde.
AU skruede også ned i 2020
Aarhus Universitet skruede tilbage i 2020 på eget initiativ ned for temperaturen, så indendørstemperaturen maksimalt måtte være 21 grader. Nogle steder var det et fald på 3-4 grader. Initiativet var en del af universitetets plan for at reducere sit klimaaftryk. Med en temperatur på 21 grader holdt AU sig dengang inden for de 20-22 grader, som Arbejdstilsynet anbefaler ved stillesiddende arbejde. Temperaturen bør ifølge Arbejdstilsynet ikke komme under 18 grader ved stillesiddende arbejde.
Træk din gamle sweater på: AU skruer ned for varmen
Hjælp på vej til SU-modtagere
De stigende energipriser rammer de fleste husholdninger – men kan især ramme hårdt i et i forvejen lille SU-budget. Derfor har regeringen sammen med Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti tilbage i juni vedtaget en kompensationspakke, hvor der blandt andet er initiativer rettet mod SU-modtagere. Pakken er netop stemt igennem i Folketinget.
SU-modtagere kan tjene op til 4.000 kroner mere om måneden ved siden af deres SU. Fribeløbet hæves, så man som studerende kan tjene 17.876 kroner om måneden, uden at blive trukket i SU. Det gælder med tilbagevirkende kraft fra 1. januar 2022 og for 2023.
Desuden er der et engangsbeløb på vej til SU-modtagere, der får handicaptillæg eller får tillæg som enlige forsørgere. Det sker i form af en skattefri check på 2.000 kroner.
Om tiltagene siger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) i en pressemeddelelse:
”Det løser jo ikke udfordringerne, men er en del af at hjælpe især grupper med de mindste indtægter. Ved årsskiftet øges SU’en for alle i kraft af den reguleringsmekanisme, der findes, og som altså kompenserer for de stigende priser.”