AU-studerende stemmer dørklokker for Hillary Clinton
Statskundskabsstuderende Andreas Gram Drachmann fra AU skal hjælpe Demokraternes præsidentkandidat med at hive sejren hjem i svingstaten Virginia.
Stemninger fra valgnatten
Andreas Gram Drachmann har lovet at levere en stemningsreportage fra valgnatten og dagen derpå, når det ligger fast, hvem der bliver den 45. amerikanske præsident.
Mens hans medstuderende på statskundskab sidder til forelæsning, springer Andreas Gram Drachmann i stedet rundt i Arlington County i svingstaten Virginia på den amerikanske østkyst for at stemme dørklokker for Demokraterne i forbindelse med det amerikanske præsidentvalg i morgen 8. november.
Andreas Gram Drachmann er formand for Århus Radikale Ungdom, og sammen med 14 andre unge herfra har han i de sidste intense dage af den amerikanske præsidentvalgkamp hjulpet kampagnefolkene fra Young Democrats of America med at forsøge at sikre, at det bliver Demokraternes præsidentkandidat Hillary Clinton, der ender med at afsværge præsident-eden på U.S. Capitol i Washington, D.C.
”Vi deltager i flere af de kampagneaktiviteter, man bruger i USA, som for eksempel at ringe til vælgere, stemme dørklokker, dele flyers ud og deltage i events,” fortæller Andreas Gram Drachmann, og fortsætter:
”Vi har fået et talepapir, hvor der står, hvad vi kan spørge vælgerne om. Det handler om hurtigt at afklare, om de stemmer på Clinton, Trump, en uafhængig kandidat, om de er i tvivl eller om de slet ikke har tænkt sig at stemme. Hvis de stemmer på Trump, er det tidsspilde at forsøge at overbevise dem om andet. Det er bedre at bruge tiden på dem, der er i tvivl eller ikke ved, om de overhovedet vil stemme,” forklarer Andreas Gram Drachmann.
I USA sniger stemmeprocenten ved præsidentvalg sig sjældent over de 55-60 procent. Til sammenligning stemte 86 procent af de stemmeberettigede danskere ved folketingsvalget sidste år. Så en stor del af arbejdet handler om at mobilisere nye vælgere, fortæller Andreas Gram Drachmann.
Stemningen er hadsk
Præsidentvalget i år er blevet kaldt et af de mest beskidte i nyere tid. Og at stemningen mellem Trump- og Clinton-tilhængere er iskold, fornemmer man tydeligt, fortæller Andreas Gram Drachmann.
”Der er en meget spændt stemning, og folk er irriterede på modparten. Der er ikke megen debat, det er mere råben, så den demokratiske samtale har ikke de bedste dage herovre. Mange vil gerne have valget overstået, fordi det virker så beskidt, og stemningen er så hadsk. Det er ret ubehageligt.”
Selv er Andreas Gram Drachmann ikke hundrede procent enig med Clinton, men han støtter hendes politik et langt stykke ad vejen. Som han siger:
”Alternativet er langt værre.”
Ikke det mindste glimt af Clinton
Selvom Andreas Gram Drachmann arbejder for Hillary Clintons kampagne, får han ikke det mindste glimt af hende under sit ophold.
”Hun er i North Carolina lige nu, hvilket er fem timer herfra i bil. Virginia er godt nok traditionelt en svingstat, men i år tyder alt på, at hun vinder staten, blandt andet fordi Tim Kaine (Demokraternes vicepræsidentkandidat, red.) er senator i Virginia. Så hun fokuserer på andre, mere usikre, stater,” forklarer Andreas Gram Drachmann.
Med til at påvirke verden
At han ikke får lejlighed til at møde hovedpersonen, gør nu ikke så meget, understreger han. For både ungdomspolitikeren og statskundskaberen er det en kæmpe oplevelse at opleve en amerikansk præsidentvalgkamp indefra.
”Det er fedt at gøre noget aktivt for, at den kandidat, man tror på, vinder. På den måde føler jeg, at jeg kan være med til at påvirke verden. Fagligt giver det også en masse at opleve, hvordan man fører valgkamp i andre lande. I USA har man langt mere data om vælgerne end i Danmark. Valgkampsapparatet er langt større, det er nemmere at mobilisere frivillige til valgkampagnen, og pengemængderne er enorme. Det er milliarder, kandidaterne har til rådighed,” fortæller han.
Valgaftenen skal Andreas Gram Drachmann og de andre frivillige fra Radikal Ungdom tilbringe sammen med Young Democrats of America i Arlington, Virginia. Og den unge AU-studerende tror på, at champagnepropperne kommer til at springe.
”Jeg tror stadig, at Clinton vinder.”