Stemningsreportage fra valgnatten: ”Amerikanerne var stone-faced og helt døde i øjnene”
Tag med til en fest, der aldrig rigtig kom i gang. Og som endeligt døde, da staterne Pennsylvania og Wisconsin gik til Donald Trump. AU-studerende Andreas Gram Drachmann har den seneste uge hjulpet Demokraterne i svingstaten Virginia i forsøget på at sikre Hillary Clinton præsidentposten. Han fortæller her om en valgnat, hvor håbet bølgede frem og tilbage hos Demokraterne for til sidst at blive slukket.
Det er en søvnig og svært skuffet Andreas Gram Drachmann, Omnibus taler med, da vi kl. 6.00 amerikansk tid vækker ham efter få timers søvn.
”Jeg er både i chok, jeg er sur, og så er jeg meget, meget skuffet,” lyder den umiddelbare melding fra den unge statskundskabsstuderende, der også er formand for Aarhus Radikale Ungdom.
”Det bedste ord, jeg kan sætte på stemningen herovre lige nu, er afmagt. Og overraskelse. Alle målinger, mavefornemmelser og eksperter har sagt det samme: Nej, der er ikke noget at komme efter, det bliver tæt, men det bliver Clinton, der vinder,” lyder det videre fra den unge AU-studerende.
Tjek. Virginia kom i hus
Valgaftenen og -natten tilbragte han på et nedlagt bryggeri sammen med 200 Demokrater fra organisationen Young Democrats of America. Den seneste uge har Andreas Gram Drachmann sammen med andre unge fra Radikale Ungdom hjulpet Young Democrats of America med at sikre en sejr for Demokraterne i svingstaten Virginia.
LÆS MERE: AU-studerende stemmer dørklokker for Hillary Clinton
Og det lykkedes. Men det er en ringe trøst, når det i sidste ende er Donald Trump, der sætter sig til rette bag skrivebordet i Det Ovale Værelse i Det Hvide Hus.
”Folk var da stolte af det, men det var en kortvarig glæde,” fortæller han.
Yes! No. Yes. NO!
Stemningen til festen bølgede frem og tilbage, i takt med at resultaterne fra de forskellige stater tikkede ind.
”Vi fik en rigtig dårlig fornemmelse, da Florida gik til Trump. Men så kom der umiddelbart efter gode meldinger fra Virginia, Nevada og Colorado. Og folk fik følelsen af, at vi lige kunne knibe os over målstregen. Men så begyndte resultaterne fra senatsvalget og valget til Repræsentanternes Hus at komme, og de gik ikke vores vej,” fortæller Andreas Gram Drachmann.
Herefter røg stemningsbarometeret i bund.
”Der blev meget stille, nogle fra Radikale Ungdom begyndte at græde. Andre bed negle og sad og kiggede ned i jorden og prøvede at forstå det, som var ved at ske. Amerikanerne var helt stone-faced og døde i øjnene,” beretter Andreas Gram Drachmann, der selv forlod festen, da Pennsylvaia og Wisconsin gik til Donald Trump, og slukkede håbet hos Demokraterne endegyldigt.
Faglige eftertanker
Selvom resultatet lige skal bundfælde sig, har den unge studerende haft tid til lidt faglig eftertanke.
”Som statskundskabere bør vi overveje, hvordan målingerne kunne tage fejl i den grad, som det var tilfældet. Tilsyneladende har de ikke taget højde for, at vælgerne i meningsmålinger har svaret, hvad de mente var socialt acceptabelt, for så reelt at stemme noget helt andet.”
Givende indblik i amerikansk valgkamp, men ...
Ungdomspolitikeren er også nogle erfaringer rigere efter at have stiftet bekendtskab med den amerikanske valgmaskine.
”Det har været ret givende, og byen Fairfax, som vi førte valgkampagne i, endte med at blive blå (Demokraternes farve, red.), hvilket ikke var givet på forhånd, så det viser, at det kan gøre en forskel. Men lige nu er det som om, det ikke er så meget værd. Jeg er skuffet, og jeg er også sur på Clintons kampagnestab. Der skal alligevel en del til at tabe til Trump. Strategierne har ikke været rigtige,” lyder det fra Andreas Gram Drachmann.