Dejligt at se så mange, der er kommet… ud af 11.000…

Fire spidskandidater til de tre medarbejderposter i AU’s bestyrelse præsenterede sig ved et valgmøde tirsdag eftermiddag. De drøftede blandt andet de interne bestyrelsesmedlemmers mulighed for at påvirke bestyrelsens arbejde. Og de drypvise afskedigelser, der aktuelt finder sted rundt om på AU.

De fire kandidater: Forrest med ryggen til, professor Susanne Bødker, lektor Søren Pold, teamleder Anna Louise Plaskett og bagerst fuldmægtig Claus Palle. Foto: Anders Trærup
Der var god plads på tilhørerrækkerne. Foto: Anders Trærup
Professor Susanne Bødker. Foto: Anders Trærup
Lektor Søren Pold. Foto: Anders Trærup
Fuldmægtig i AU Forskning og Eksterne Relationer, Claus Palle. Foto: Anders Trærup
Anna Louise Plaskett, teamleder, Administrationscenter Arts. Foto: Anders Trærup
AC/VIP-fællestillidsrepræsentant Per Dahl: ”Tag fat i jeres kolleger og opfordr dem til at stemme. Det er vigtigt, at de interne medlemmer bliver valgt med så stort et stemmetal som muligt, så de taler med tyngde.” Foto: Anders Trærup
TAP-fællestillidsrepræsentant Aase Pedersen. Foto: Anders Trærup

”Det er dejligt at se så mange, der er kommet, ud af 11.000 inviterede,” lød det med slet skjult ironi fra Aase Pedersen, TAP-fællestillidsrepræsentant på Aarhus Universitet, da hun tirsdag eftermiddag bød velkommen til et valgmøde arrangeret af AC-klubben og TAP-klubben ved Aarhus Universitet.

Der var da også decideret god plads i auditoriet, hvor ca. 20 deltagere havde slået sig ned for at høre fire af kandidaterne til de tre medarbejderpladser i AU’s bestyrelse præsentere sig selv, og hvad de står for.

Stejl læringskurve

Spidskandidaterne

ST/HE-listen (rangordnet):
Susanne Bødker, professor ved Institut for Datalogi

Arts-listen (sideordnet):
Søren Pold, lektor ved Institut for Kommunikation og Kultur
Torsten Borring Olesen, professor ved Institut for Kultur og Samfund (forhindret i at deltage)

AU TAP-fælleslisten (rangordnet):
Claus Palle, fuldmægtig, AU Forskning og Eksterne Relationer

TAP-listen (rangordnet):
Anna Louise Plaskett, teamleder, Administrationscenter Arts

Aarhus BSS opstiller ingen kandidater i år

Læs præsentation af alle spidskandidater til AU’s bestyrelse 

Professor ved Institut for Datalogi, Susanne Bødker, er det ene af de to siddende VIP-medlemmer i AU’s bestyrelse, og indtog som den første kandidat talerstolen.

”Da jeg trådte ind i bestyrelsen for fire år siden, var vi alle nye, og lærings­kurven var stejl. Det har været fire turbulente år, hvor vi har ansat ny ledelse, og har kæmpet for at få økonomien og administrationen på plads. Men jeg mener, at vi nu har bragt AU’s økonomi i så god stand, at vi ikke skal panikke, når regeringen varsler besparelser. Der er tid til fornuftige løsninger.”

Susanne Bødker er især bekymret for karriere­mulighederne for yngre forskere.

Kvaliteten bliver ofret

Lektor Søren Pold fra Institut for Kommunikation og Kultur er noget grønnere i bestyrelsessammenhæng. Han afløste i sommer lektor Beter Bugge og er optaget af de udfordringer, som rammer universiteterne i form af fremdriftsreformen, dimensioneringen og besparelser.

”Jeg vil gerne stille spørgsmålstegn ved den entydige og kvantitative styring, vi bliver stillet overfor fra ministeriel side. Kvaliteten bliver ofret.”

God tone og respekt

For spidskandidaten på AU TAP-fælleslisten, Claus Palle, der er fuldmægtig i AU Forskning og Eksterne Relationer, er det samarbejdet i kølvandet på sidste års besparelser og fyringsrunde på AU, der ligger ham på sinde.

”VIP og TAP skal arbejde sammen, men TAP’erne skal også arbejde sammen på tværs af organisationen. For vi bliver bedre sammen. De sidste år har det knebet lidt med det på grund af besparelserne og den hårde tone, der fulgte med. Der er efterhånden ved at være lagt låg på det, men vi skal arbejde på fremover at sikre den gode tone og respekten.”

Kender TAP’erne

Sidste kandidat på talerstolen var Anna Louise Plaskett, der er teamleder i Administrationscenter Arts. Hun slog blandt andet på det brede kendskab, hun har til AU, blandt andet i kraft af syv år som tillidsrepræsentant og fællestillidsrepræsentant for HK’erne.

”TAP-området består af mange forskellige typer medarbejdere blandt andet laboranter, gartnere og blå mænd. Jeg ved, hvad de slås med, og at de har en meget forskelligartet arbejdsdag. ”

Stem, stem, stem

Inden tilhørerne i salen fik mulighed for at stille spørgsmål til kandidaterne, kom fællestillidsrepræsentant for AC’er og VIP'er, Per Dahl, med en opfordring:

”Tag fat i jeres kolleger og opfordr dem til at stemme. Det er vigtigt, at de interne medlemmer bliver valgt med så stort et stemmetal som muligt, så de taler med tyngde.”

Brug os

En deltager ville gerne vide, hvor aktive medarbejderrepræsentanterne er i bestyrelsen, og hvordan de søger at påvirke de øvrige bestyrelsesmedlemmer. Til det sagde Susanne Bødker:

”Vi tager ordet ca. ved hvert dagsordenspunkt. Det føler vi, at vi har pligt til. Jeg kan ikke sige, at vi vinder så og så mange afstemninger i bestyrelsen, for det gør vi ikke i. Men der er jo mange måder at influere på, jeg synes for eksempel frokosten inden mødet er et vigtigt sted at tale uddannelsespolitik.”

De menige AU-medarbejderes mulighed for at få indsigt i bestyrelsens arbejde var også et emne.

”Det er faktisk forbløffende lidt, vi er blevet bedt om at komme ud og deltage i møder, og det vil jeg personligt rigtig gerne. Min dør står som regel åben. Brug os, tag fat i os med problemstillinger,” lød opfordringen fra Susanne Bødker.

Anna Louise Plaskett slog også på vigtigheden i at holde fast i netværk blandt kolleger og faglige organer.

”Det er jo der, vi kan hente indsigt og sikre den brede kontakt.”

Hit med rapporterne

Per Dahl kunne ikke dy sig for at komme med to direkte opfordringer til de interne bestyrelsesmedlemmer:

”For det første bør bestyrelsen lægge pres på universitetsledelsen i forhold til at sikre, at vi for eksempel i hovedsamarbejdsudvalget får rapporter og oplysninger om blandt andet økonomi i god tid forud for møderne, så vi har en reel chance for at sætte os ind i materialet og diskutere det forud for mødet.”

Han fortsatte:

”For det andet ser vi rundt om i organisationen decentrale, langsomme afskedigelser, der kan løbe op i et samlet personantal, der ligger tæt på en masseafskedigelse. Det er bare ikke synligt. Så der er brug for, at universitetsledelsen indfører fratrædelsesordninger og langstrakte seniorordninger.”

Drypvise afskedigelser frem i lyset

Den appel gav flere af kandidaterne udtryk for, at de gerne ville bære frem i bestyrelsen.

”Det er noget, jeg gerne vil støtte. Både i forhold til, hvordan afskedigelser håndteres, så vi sikrer, at AU er et attraktivt sted at arbejde også for yngre folk. Og jeg mener også, det er fornuftigt at lægge økonomisk materiale frem tidligt. I forhold til sidstnævnte tror jeg dog, en del af historien er, at finansloven endnu ikke er vedtaget, så rammerne er ikke på plads,” sagde Søren Pold.

”Jeg oplever, at der i et vist omfang er kommet styr på både afrapportering og forecast (foreløbigt budget, red.). Det ser jeg som en kvittering for, at vi har presset på, og vi presser fortsat på,” sagde Susanne Bødker.

”Jeg sidder tæt på de TAP’er, der har med økonomistyringen at gøre, og det er mit indtryk, at der er styr på budgettet og på økonomistyringen. Men jeg sidder også et sted, hvor der sker drypvise afskedigelser, og det vil jeg arbejde på bliver synliggjort,” sagde Anna Louise Plaskett.

”Det kan jeg kun være enig i, og vi har også de drypvise afskedigelser på dagsordenen til næste møde i administrationens samarbejdsudvalg,” lød det fra Claus Palle.


LÆS OGSÅ: Mød spidskandidaterne til bestyrelsen