Demonstranter fra Et andet universitet: Vi vil hellere flyttes end trues med peberspray og knipler
Medlemmer af Et andet universitet følte sig truet af politiet, da ordensmagten i går eftermiddags ophævende studenterbevægelsens blokade af rektoratet. Politiinspektør afviser, at trusler har fundet sted – og smækker røret på.
Politiet havde ikke behøvet at nævne peberspray og knipler, som én af deres muligheder, da demonstranter fra Et andet universitet (EAU) i går onsdag nægtede at forlade rektoratet frivilligt.
Sådan siger talskvinde for EAU i Aarhus Sille Berthelsen dagen derpå.
”Politiet var klare i mæglet, og vi følte det som en reel trussel. Vi sad stille og roligt og havde ikke tænkt os at gøre modstand, hvis de havde løftet os væk eller skubbet os stille og roligt ud.”
Ifølge Sille Berthelsen blev peberspray og knipler nævnt som eksempler på mulig magtanvendelse. Derudover blev sigtelser, anholdelser og en tur i detentionen nævnt, som de værktøjer, politiet kunne tage i brug, hvis demonstranterne valgte at blive.
Politiet smækker røret på
Politiinspektør Morten Anker Jensen fra Østjyllands Politi kan hverken be- eller afkræfte, at peberspray og knipler blev nævnt under ophævelsen af blokaden, men siger:
”Der er ikke fremsat nogle som helst trusler i forbindelse med, at demonstranterne skulle forlade stedet.”
Politiinspektøren var ikke selv til stede i rektoratet i går eftermiddags. Men som linjechef for Beredskabet er det ham, der udtaler sig i sagen.
Helt principielt, er det så kutyme at nævne peberspray og knipler som eksempler i forbindelse med politiets mulighed for magtanvendelse?
”Jeg håber, det er foregået sådan, at politiet er blevet spurgt, hvad der er af muligheder, og så har vi svaret. Det er ikke en trussel. Det er et svar.”
Men er det nødvendigt at nævne peberspray og knipler?
”Hvis det er foregået sådan, at politiet er blevet spurgt, så ja. Så har politiet handlet, som man kunne forvente. Og nu tror jeg ikke, vi har mere at snakke om. Farvel,” siger politiinspektøren, inden han smækker røret på.
Omnibus har anmodet Østjyllands Politi om at få indsatslederens version af forløbet, men uden held.
Skuffede over AU’s ledelse
Ingen af demonstranterne havde i går eftermiddags lyst til en tur i detentionen. Derfor valgte alle at forlade rektoratet.
”Men der er ikke tale, om at vi gik frivilligt”, siger Sille Berthelsen. ”Vi havde reelt ikke noget valg. Politiet truede os til at forlade rektoratet.”
Det er imidlertid ledelsen på AU, som demonstranterne er mest skuffede over.
”Det ærgrer mig, at ledelsen i stedet for at løse konflikten valgte at tilkalde politiet. Vi er ikke interesserede i en konflikt med politiet,” siger talskvinden.
AU’s chefjurist: EAU brød aftalen
De studerende havde held til at skaffe sig adgang til rektoratet i går onsdag eftermiddag under påskud af, at de ville holde møde med chefjurist Mads Niemann Christensen.
I modsætning til sidste gang, de studerende blokkerede rektoratet, valgte universitetsledelsen denne gang at tilkalde politiet med det samme.
Chefjurist Mads Christensen udtalte i går i en nyhed på au.dk under overskriften Besøg fra Et andet universitet:
”Det var selvfølgelig ”smart” af de studerende at skaffe sig adgang på den måde, men når studerende ønsker at drøfte en sag med rektoratet, så tager vi som udgangspunkt pænt imod dem. Vi kan kun konstatere, at EAU ikke holdt deres aftale - og det synes jeg er ærgerligt og ødelæggende for dialogen.”