Din stemme på Frit Forum kan gå til Konservative Studenter

Frit Forum og Konservative Studenter har indgået valgforbund til bestyrelsesvalget. Det betyder, at en stemme på den socialdemokratiske liste kan gå til Konservative Studenter – og omvendt. Frit Forums begrundelse for det opsigtsvækkende samarbejde er, at det er vigtigere at tage et mandat fra Studenterrådet, end hvilken politik der bliver ført.

Frit Forum og Konservative Studenter har indgået et valgforbund til bestyrelsesvalget. Det betyder, at en stemme på Frit Forum kan gå til KS - og omvendt. Illustration: Miriam Brems.

Valgforbund

  • Frit Forum og Konservative Studenter kan lægge deres stemmer til bestyrelsesvalget sammen – valgforbundet betragtes ved mandatfordelingen som ét parti.
  • Hvis det samlede antal stemmer er nok til, at de til sammen kan få et mandat, går pladsen til den af de to organisationer, der har flest stemmer.
  • Det vil sige, at hvis Konservative Studenters fem lister med kandidater til sammen har flere stemmer end Frit Forums, går mandatet til Konservative Studenter.
  • Stemmerne på Frit Forum er således gået til Konservative Studenter.
  • Se listen over opstillede kandidater her.

Frit Forum Århus og Konservative Studenter har indgået valgforbund til både bestyrelsesvalget og valget til Akademisk Råd BSS, så en stemme på den socialdemokratiske liste kan gå til den borgerlige studenterforening.

”Og det kan have en ret afgørende betydning,” vurderer Jens Kristian Brun Birthin, som er medarbejder i valgsekretariatet.

Samarbejdet skal ses i lyset af, at KS sidste år kun manglede 111 stemmer for at få en af de to pladser i bestyrelsen, som Studenterrådet de sidste mange år har siddet tungt på. Hvis valget bliver lige så tæt i år, kan valgforbundet med Frit Forum derfor blive udslagsgivende.

Den ene forening kalder sig den borgerlige stemme på AU, mens den anden har et socialdemokratisk grundlag. Men det er ifølge formand for Frit Forum Århus, Sebastian Thomassen, ikke et problem, selvom samarbejdet med al sandsynlighed vil være til KS’ fordel. Motivationen er nemlig ikke kun politisk, men i højere grad at lave udskiftning i bestyrelsen.

”Vi vil gerne ændre på magtstrukturen. Studenterrådet har siddet rimelig markant på magten de seneste år, og det vil vi gerne lave om på,” lyder hans forklaringen på samarbejdet.

Er udskiftning i bestyrelsen vigtigere, end hvilken politik der bliver ført?

”Ja. Jeg vil nok langt hen ad vejen kunne finde flere lighedspunkter i politikken med Studenterrådet. Men jeg bryder mig ikke om deres tilgang til studenterpolitik. De mener, at de kan repræsentere alle studerende, men studerende er ikke én gruppe med fælles interesser. Bare det, at KS eksisterer, viser, at det ikke er tilfældet. Og så synes jeg, at de fører valgkamp på en udemokratisk måde.”

Sebastian Thomassen refererer til bestyrelsesvalget i 2016, hvor en af Studenterrådets kandidater fik stemmer nok til at komme i bestyrelsen, selvom hun ikke var en af de to spidskandidater. Efterfølgende trak hun sig, så spidskandidaten Lieve Vermeulen kunne få pladsen i bestyrelsen.

LÆS OGSÅ:”Valgdrama på AU”

Siden har Studenterrådet stillet op på en fælles liste for at undgå, at det samme skal ske igen.

Kender du andre eksempler på noget, du vil kalde udemokratisk?

”Det er bare ét eksempel på, at de har handlet udemokratisk. Jeg er sikker på, at der er flere, hvis man graver i det,” siger Sebastian Thomassen.

Ingen bliver taget med bukserne nede

Du har kritiseret Studenterrådet for, at de ikke vil melde ud, hvor de står politisk, og sagt, at man ved, hvor man har jer – en stemme på jer er en stemme på et socialdemokratisk grundlag. Hvordan harmonerer det med, at en stemme på jer kan gå til en konservativ studenterforening?

”Jeg ser ikke noget problem i modgående mærkesager. De bygger på konservativ ideologi, vi på socialdemokratisk værdigrundlag. Men vi og KS har også mange fælles interesser. KS har udvist stor interesse i at lytte til os. De ved godt, at det er os, der kan få det hele til at skubbe sig. De er lyttende og klar til at gå i dialog med os. Drømmen er selvfølgelig, at vi kunne vinde valget uden valgforbund, men det er bare ikke realistisk. Derfor bliver vi nødt til at samarbejde.”

Hvad har I gjort for at gøre de studerende opmærksomme på, at I har indgået valgforbund?

”Indtil videre ikke ret meget. Men vi kommer til at bruge det aktivt i valgkampen, som kører i næste uge og gøre de studerende, vi snakker med, opmærksomme på det.

Når folk sætter kryds ved jer, tror du så, at de ved, at den stemme kan gå til KS?

”Ja, det står jo på stemmesedlen, at vi er i valgforbund. Jeg anerkender, at det ikke er alle, der har sat sig ind i valgdetaljerne, men det er noget, vi vil informere om. Vi vil også skrive det ud på vores Facebookside i næste uge. Ingen bliver taget med bukserne nede, det er stensikkert.”

Hellere en socialdemokrat end en socialist

Kim Risbjerg Madsen, der er formand for KS, glæder sig over samarbejdet.

”Vi vil have vores mærkesager igennem, og det er nu engang lettere, når man har en plads i bestyrelsen. Derfor har vi indgået et valgteknisk samarbejde med Frit Forum, da det øger vores chancer for at blive repræsenteret,” siger formanden.

Efter sidste års valgresultat er han ikke i tvivl om, at det er KS, der får flest stemmer af de to studenterforeninger, og at valgforbundet derfor vil være til KS’ fordel. Men han ser under alle omstændigheder ikke noget problem i at indgå et samarbejde med Frit Forum.

”Som borgerlige studerende har vi mere tilfælles med Frit Forum end med Studenterrådet. Vi ser hellere en socialdemokrat i bestyrelsen end en socialist, og det er der ikke noget odiøst i,” siger Kim Risbjerg Madsen.

Han mener ikke, at det er nødvendigt at gøre opmærksom på valgforbundet med Frit Forum.

”Det står på stemmesedlen. De folk, der bekymrer sig om det, ved godt, hvad det betyder. Man går jo ikke rundt og deler pjecer ud om, hvem man har indgået et valgteknisk samarbejde med. Det ser du jo heller ikke politikerne gøre til kommunalvalget.”

Usikkert, om de studerende forstår konsekvensen

Jens Kristian Brun Birthin, medarbejder i valgsekretariatet, bekræfter, at det nye valgforbund kommer til at fremgå af den elektroniske stemmeseddel.

”Men det er jo særdeles valgteknisk, så jeg har svært ved at sige, om de studerende vil kunne forstå, hvilken betydning valgforbundet har.”

Han understreger, at valgforbund er meget normale ved kommunal-, regional- og europaparlamentsvalg. Men det nye valgforbund mellem KS og Frit Forum må siges at være atypisk.

”Man går normalt i valgforbund med nogen, der har samme politiske basis som en selv,” siger han.

Studenterrådet mærker ikke taburetten vakle

Studenterrådets formand, Carina Molsen Nielsen, mener, at det er en ”ærgerlig holdning, at det kun handler om, at Studenterrådet ikke skal have en plads.”

Hun finder valgforbundet mellem de modsatrettede værdigrundlag mærkeligt og opfordrer til, at KS og Frit Forum gør det tydeligt, at de er i forbund sammen.

”Som studerende skal man vide, hvem man stemmer ind. Så jeg mener, de er forpligtet til at informere om, at en stemme på Frit Forum kan være en stemme til KS og omvendt.”

Selvom KS sidste år kun var 111 stemmer fra at tage den ene plads i bestyrelsen, er Carina Molsen Nielsen ikke bekymret over de to modstanderes valgforbund.

”Vi synes, vi har de bedste kandidater opstillet, så det skal nok gå. Vi ser frem til en god saglig valgkamp blandt studenterforeningerne.”

Valgforbund

  • Frit Forum og Konservative Studenter kan lægge deres stemmer til bestyrelsesvalget sammen – valgforbundet betragtes ved mandatfordelingen som ét parti.
  • Hvis det samlede antal stemmer er nok til, at de til sammen kan få et mandat, går pladsen til den af de to organisationer, der har flest stemmer.
  • Det vil sige, at hvis Konservative Studenters fem lister med kandidater til sammen har flere stemmer end Frit Forums, går mandatet til Konservative Studenter.
  • Stemmerne på Frit Forum er således gået til Konservative Studenter.
  • Se listen over opstillede kandidater her.