Foreninger kan være et befriende, motiverende og trygt fællesskab i studietiden
Der er hundredvis af større eller mindre studenterdrevne foreninger på AU, som samler studerende om interesser, der spænder bredt fra sport til studenterpolitik og med større eller mindre fokus på det faglige. Foreningerne kan være et godt alternativ, hvis dit studie ikke lige rammer bullseye på det sociale. Tre studerende fortæller her, hvad de får ud af at være med i en studenterforening.
Da Karen Porskrog Boisen i år skulle stå for den årlige studentertale ved Aarhus Universitets årsfest fredag 13. september, valgte hun at bruge platformen til at trække foreningslivet frem på scenen. For ifølge den unge kandidatstuderende i medicin kan foreningslivet nemlig være en del af kuren mod den mistrivsel, mange unge oplever. Det har hun selv mærket.
”Jeg følte, at jeg fagligt passede godt ind på studiet, og at undervisningsformen passede mig godt, men socialt passede jeg ikke ind.”
På mange studier – også medicinstudiet – er der en stereotyp forestilling om, hvordan en studerede er på netop det studie, mener Karen Porskrog Boisen.
”Jeg mødte den allerede under studiestarten, som handlede om at være meget udadvendt og om at udlevere noget om sig selv. Det havde jeg enormt svært ved at se mig selv i,” fortæller hun.
Under en af de mange coronanedlukninger deltog Karen Porskrog Boisen på Zoom i en online generalforsamling i Medicinerrådet. Her havde hun pludselig følelsen af at sidde blandt en gruppe ligesindede. Og da generalforsamlingen var slut, var hun bacheloransvarlig i Medicinerrådet.
”Flere af de studerende i rådet var længere fremme på studiet end mig, og jeg følte, at jeg kunne se mig selv i dem, og at de kunne vise mig vejen for, hvordan medicinstudiet også kan være. Det var virkelig en befriende følelse,” fortæller hun.
”Jeg tror, at foreningslivet kan være en af løsningerne til at bekæmpe den mistrivsel, som mange studerende oplever, men det kræver, at vi værner om det.”
Siden Karen Porskrog Boisen meldte sig ind i Medicinerrådet, er det blevet til en lang række kasketter i rådet, som hun stadig er en del af. Dertil har hun også meldt sig ind i den faglige forening Studerendes Anæstesiologiske og Traumatologiske Selskab (SATS Aarhus), som blandt andet arrangerer katastrofekurser for studerende med interesse for anæstesiologi og akutmedicin. Desuden er hun også medlem af en privat idrætsforening.
Gennem sit virke i foreningerne har hun dog erfaret, at det kan være svært at drifte en forening på frivillig basis. Hun nævner blandt andet, at fakultetet Health har indført regler, der betyder, at studenterforeningerne ikke må tage imod sponsorater fra private virksomheder.
Om Medicinerrådet
Medicinerrådet er fagrådet på medicinuddannelsen og de medicinstuderendes studenterpolitiske organisation, der repræsenterer de studerende i flere af universitetets råd og nævn. Medicinerrådet hører under Studenterrådet.
”Når universitetet på den måde tager en finansieringskilde fra os, mener jeg også, det burde være mere villigt til at skyde penge i at støtte foreningerne, end det er tilfældet.”
Fakultetets argumentation for reglerne er, at de er til for at beskytte de studerendes integritet som kommende sundhedsprofessionelle. Men Karen Porskrog Boisen mener, det er at skyde gråspurve med kanoner:
”Helt ærligt så kan jeg ikke se, at min integritet som kommende læge bliver skudt i sænk, hvis vi får 5.000 kroner fra en bank til en foreningsdag.”
På talerstolen ved årsfesten benyttede hun lejligheden til at minde tilhørerne om, hvordan de konkret kan støtte foreningerne ved at give dem tid, lokaler og støtte.
”Jeg tror, at foreningslivet kan være én af løsningerne til at bekæmpe den mistrivsel, som mange studerende oplever, men det kræver, at vi værner om det.”
Kvindeligt netværk med fagligt og socialt fokus
Cecilie Vej Kristensen studerer økonomi på syvende semester. For hende har foreningslivet og bestyrelsesarbejdet givet nye relationer. Hun er medlem af bestyrelsen i Kvindeligt Økonomisk Netværk (KØN), som har til formål at skabe et netværk blandt de kvindelige studerende på økonomistudiet.
”Det giver en gruppe venner på studiet, der alle har tilvalgt KØN. På studiet er det ofte forskelligt, hvad folk vil have ud af studiet. I foreningen mødes man med andre, som også søger et fællesskab på tværs af studier og semestre,” fortæller Cecilie Vej Kristensen, der begyndte i bestyrelsen i juni.
Hun forsætter:
”Kvinder er en minoritet på de fleste studier her på instituttet: På nogle stamhold er der kun to kvinder tilbage, og selvom det er hyggeligt at hygge med gutterne, så er det også fedt at lære nogle andre kvindelige studerende at kende udenfor sit hold.”
Cecilie Vej Kristensen, Nanna Duedahl Nørgaard og Mille Olivia Brink Borup studerer alle økonomi, men er på forskellige semestre. De har lært hinanden at kende gennem foreningen Kvindeligt Økonomisk Netværk (KØN), hvor de er fonds- og sponsoransvarlige i foreningens bestyrelse. KØN er startet med det formål at skabe et netværk blandt kvindelige studerende på Institut for Økonomi, og for de tre har foreningen netop betydet, at de har fået nye relationer på tværs af semestre.
"Jeg oplever, at det giver et tryggere forum til at række hånden op end til undervisning i et auditorium med 100 mennesker."
Det giver en studiemæssig fordel at kende studerende, der er længere fremme på uddannelsen, mener Mille Olivia Brink Borup, der studerer på tredje semester:
”Jeg bruger nogle gange de andre bestyrelsesmedlemmer som en slags vejledere. Jeg kan spørge dem om alt det, de har været igennem, som jeg oplever lige nu. Det kan man ikke med medstuderende på samme semester.”
”Det giver et tryggere forum”
Om Kvindeligt Økonomisk Netværk
Et medlemskab ved KØN er gratis, men det er en forudsætning, at du studerer på Institut for Økonomi og er kvinde. Foreningen er stiftet, for at kvinder på instituttet nemmere kan blive del af et netværk på studier, som talmæssigt er domineret af mænd.
KØN har fokus på det sociale og det faglige. Foreningen afholder arrangementer på og udenfor campus for foreningens mere end 500 medlemmer. Arrangementerne spænder bredt fra yoga og vinterbadning til virksomhedsbesøg hos LEGO og oplæg på AU med Finansministeriet.
Nanna Duedahl Nørgaard går på niende semester og fremhæver det fællesskab, hun har fundet gennem foreningsarbejdet i KØN:
”Vi har mange sociale arrangementer internt i bestyrelsen, så det tilføjer også noget socialt til arbejdet. Vi skal eksempelvis snart på Tour de Chambre,” forklarer hun og forsætter:
”Det er rart at have nogle fra studiet, som man kan betro sig til. Når man er helt død over en eksamen, så har man hinanden.”
Netop foreningens fokus på det sociale i samspil med det faglige har for Cecilie Vej Kristensen også en særlig effekt ved arrangementerne:
”Vi afholder gerne små arrangementer, hvor der f.eks. er 40 kvinder, og det gør, at man rent faktisk lærer nye mennesker at kende. Jeg oplever, at det giver et tryggere forum til at række hånden op end til undervisning i et auditorium med 100 mennesker,” forklarer Cecilie Vej Kristensen.
”En god motivation og indgangsvinkel til at mødes med andre”
Magnus Ancker studerer informationsvidenskab på tredje semester. Han har forenet sin fritidsinteresse svømning med foreningsarbejde i Aarhus Studenternes Svømmeklub – og så har han lønnet studiejob i foreningen som instruktør og livredder. For ham kombinerer klubben dog ikke kun træning og studiejob – det handler i høj grad også om det sociale.
”I klubben får du ikke bare virkelig god og målrettet træning. Du møder også mange jævnaldrende studerende fra andre studier,” fortæller den tidligere konkurrencesvømmer.
Om Aarhus Studenternes Svømmeklub
Aarhus Studenternes Svømmeklub er en forening med base ved Aarhus Svømmestadion. Svømmeklubben tilbyder undervisning til studerende og andre, som ønsker at blive bedre til at svømme – uanset nuværende niveau. Studerende kan svømmetræne i klubben til ekstra gode priser, men klubben er også åben for svømmere, der ikke studerer.
Klubben udbyder tre forskellige hold afhængigt af niveau og har omkring 600 medlemmer.
”Selvom jeg står på kanten som instruktør, så møder jeg mange nye mennesker. Jeg tror, at det at dele en interesse med andre er en god motivation og indgangsvinkel til at mødes med andre. Det føles på den måde ikke som at tage på arbejde, men mere som en klub, jeg er medlem af,” forklarer Magnus Ancker, der er en ud af syv lønnede instruktører.
Han motiveres af, at andre bliver bedre:
”Det er meget tilfredsstillende at videregive viden og erfaring til folk, som gerne vil blive bedre til at svømme. At se deres udvikling over måneder og år synes jeg er rigtigt motiverende.”
Udover arbejdet i Aarhus Studenternes Svømmeklub, som hører til ved Svømmestadion på Frederiksbjerg, er Magnus Ancker også medlem af Studenterforeningen for Informationsvidenskab (SAIS), som arrangerer foredrag, workshops og studieture. Her oplever han et lignende fællesskab, men med mere fokus på studiet. ”I SAIS samles vi f.eks. til virksomhedsbesøg og bliver på den måde klogere på vores fælles interesse: Hvad vi kan bruge uddannelsen til bagefter?”
Ligesom Karen Porskrog Boisen og Mille Olivia Brink Borup fra KØN bruger Magnus Ancker også foreningen til at snakke med studerende, der er længere på uddannelsen, om, hvad der venter ham.
Få overblik over foreningerne på AU
Der findes mange forskellige studenterforeninger på AU på tværs af fakulteter – du kan få et overblik over dem her:
Som noget nyt er der på fakultetet Arts også oprettet en app for de mange foreninger på fakultetet. Den hedder ’Find din forening’ og kan downloades via App Store.
Korrekturlæst af Charlotte Boel