AU’s racerhold er klar til de studerendes svar på Formel 1 i Schweiz
Racerholdet AU Dolphins nærmer sig kulminationen på knap tre års arbejde, når de til sommer – efter et par bump på vejen – for første gang skal dyste i den internationale Formula Student konkurrence i Schweiz, som er de studerendes pendant til Formel 1.

Hvad er Formula Student?
Formula Student er en ingeniør- og racerkonkurrence for studerende, hvor hold fra hele verden dyster mod hinanden hvert år i en række discipliner. Konkurrencen betegnes som de studerendes svar på Formel 1. De mest prestigefyldte løb bliver afholdt i Tyskland og Storbritannien med 50-80 deltagende hold hvert år.
Konkurrencen er opdelt i to dele: Statiske og dynamiske begivenheder. De statiske begivenheder (også kaldet concept class) er tre discipliner, hvor bilen ikke skal køre. Her bliver holdene bedømt på virksomhedens præstation, herunder design og økonomistyring.
Ved de dynamiske begivenheder skal bilen køre. Her bliver holdene bedømt på bilens acceleration, udholdenhed, energieffektivitet, autocross (bilens præstation på en omgang, red.) og skid pad (bilens vejgreb, red.).
Holdene bestemmer som udgangspunkt selv, hvor mange discipliner de vil stille op i. I nogle løb kan man derfor godt stille op, uden en bil der kan køre.
Kilder: Formula Student Germany og Institution of Mechanical Engineers
Da Omnibus møder AU's racerhold AU Dolphins, er de i fuld gang med at skrue i de sidste bolte til chassiset, men hvis vi skruer tiden tilbage til efteråret 2022, hvor det hele startede for gruppen af ingeniørstuderende i mekanik, var situationen en anden. Idémanden bag holdet, teknisk leder for AU Dolphins, Samuel Abrahamsen beskriver racerholdets spæde start således:
“Vi sad i et klasselokale med hver vores computer. Vi havde ingenting at kigge på og nogle drømme hver især,” siger han.
Nu er holdet endelig ved at nå højdepunktet for næsten tre års arbejde og kan snart indfri deres drøm om at deltage i deres første Formula Student konkurrence i Schweiz. Rejsen dertil har dog indeholdt bump på vejen.
46 aktive medlemmer i 2025
Da Omnibus besøgte holdet første gang i 2023, var målet at komme med til den mest prestigefyldte Formula Student konkurrence i Tyskland på Hockenheim-ringen i sommeren 2024. Men som Samuel Abrahamsen kort opsummerer det: “We didn’t make the cut,” og forløsningen udeblev efter en hård optagelsesquiz og en bil, der ikke blev køreklar. Holdet fik dog tilbudt at stille op i fem lignende konkurrencer i Europa med "concept class".
Dengang havde de 60 medlemmer på papiret, hvorimod AU Dolphins i dag tæller 46 medlemmer, men det er ikke ensbetydende med, at der bliver leveret et mindre stykke arbejde omkring holdet, tværtimod.
“Nu er vi 46, som arbejder aktivt på bilen. Selvom vi på papiret er lidt færre end i 2023, er vi flere, som dukker op hver onsdag,” fortæller Samuel Abrahamsen og refererer til, at medlemmerne mødes hver onsdag og arbejder på bilen i prototypeværkstedet, som hører under Institut for Mekanik og Produktion.

Tætpakket program, men ingen pisk
Der venter meget arbejde forude, hvis de skal nå at få det hele på plads, inden destinationen hedder Schweiz til sommer. Det gælder både inden for og uden for racerbanen.
Programmet står på “Dolphins Day” på AU 28. maj for alle interesserede, hvor bilen efter planen bliver udstillet med et chassis på hjul og flere af holdets sponsorer kigger forbi. Dagen efter skal holdet til Classic Race Viborg og udstille bilen igen. Derefter står den på eksamener og de sidste forberedelser til konkurrencen i Schweiz, som løber af stablen fra 11-16. juli.
AU Dolphins formelbil:
Topfart: 100-120 km/t
Acceleration 0-100 km/t: Omkring 3 sekunder
Vægt: 300 kg tørvægt (uden køreren)
Hestekræfter: 110 hk (baseret på 80 kW motor)
Tallene skal læses med det forbehold, at AU Dolphins ikke kender de præcise tal, før de har testkørt bilen. Tallene er derfor baseret på lignende biler fra Formula Student.

“Der er rigtig meget at lave,” konstaterer formanden for AU Dolphins Carl Johan Lausen om arbejdsbyrden de kommende måneder.
”Hvis det ikke bliver lavet, kommer vi ikke afsted. Og vi vil jo gerne afsted.” Både han og Samuel Abrahamsen fortæller, at de bruger i omegnen af 15-20 timer om ugen på projektet.
De forventer også, at deres medlemmer gerne lægger 5-10 timer om ugen ved siden af studiet i form af at deltage i arbejdsweekender og generelt møder op hver onsdag.
“Det kan nogle gange godt lyde som om, at vi pisker vores medlemmer lidt,” påpeger Samuel Abrahamsen til stor morskab for de tre andre medlemmer og fortsætter:
“Folk møder op frivilligt, og vi gør meget for, at de skal synes, det er fedt at komme,” siger Samuel Abrahamsen. Og en del af det er blandt andet at kunne deltage i Formula Student konkurrencer som den, der venter holdet i Schweiz.

Aarhusianske delfiner i Schweiziske alper
Selvom AU Dolphins om nogle uger befinder sig i de schweiziske alper og indfrier AU Dolphins hidtidige højdepunkt, regner de ikke med at placere sig i toppen af konkurrencen.
“Ingeniørmæssigt er vi måske lidt udkonkurreret, givet at det er vores første gang,” beretter Carl Johan Lausen og pointerer, at holdet er glad for at være med i den såkaldte “Junior-konkurrence”, hvor de skal konkurrere mod fire andre hold på bilens design, udnyttelse af omkostninger og virksomhedens præsentation. Der skal altså ikke køres racerløb i år.
Men i modsætning til budskabet i Shi-bi-dua sangen “Står på en alpetop”, er racerholdet ikke i tvivl om, hvad de skal have ud af turen.
“Vi skal ned og få en vurdering af, hvad folk synes om vores arbejde og se, hvordan en konkurrence bliver afviklet,” fortæller formanden Carl Johan Lausen og uddyber:
“Så kan vi komme igen næste år med en bil, der virker og så allerede have gjort os nogle erfaringer. Og så skal vi hygge,” understreger Carl Johan Lausen om opholdet, hvor de skal bo på en campingplads tæt ved den nedlagte flybase mellem alperne i Geschinen, hvor konkurrencen finder sted.