Hun kan hive tænder ud - og hun kan hive VM-medaljer hjem

Orienteringsløber og AU-studerende Maja Alm vandt tre VM-medaljer under det netop afholdte VM i Letland. Det var tre mere til samlingen, der nu rummer 16 styks.

For verdensmesteren Maja Alm er der ingen modsætning mellem tandlægestudiet og hendes sport. Hun er tværtimod glad for at veksle mellem de to. Foto: Jesper Rais/AU Foto
Maja Alm er nu syvdobbelt verdensmester i orienteringsløb, og hendes VM-præstationer tæller i alt 16 medaljer. Foto: Jesper Rais/AU Foto

Maja Alm er ikke alene tandlægestuderende på Aarhus Universitet, men også en orienteringsløber i verdensklasse. Det beviste hun endnu engang med tre medaljeplaceringer under VM i Riga, der sluttede i weekenden. Først blev hun verdensmester i orientering på sprintdistancen – vel at mærke for fjerde gang. Derefter vandt hun bronze sammen med sit øvrige stafethold, da de løb orientering i Riga midtby. Og i lørdags kom der glasur på kagen, da hun i en af Rigas skove løb sig til en sølv-medalje i orientering på den lange distance.  

”Det har virkelig været en fantastisk uge. Nu kommer jeg hjem med tre medaljer, og det er jeg selvfølgelig glad for, men jeg er også bare virkelig stolt over de yngre løbere. Trods skader er alle kommet hjem med store resultater, og det er altså ikke særlig tit, at man kan sige det,” siger 30-årige Maja Alm.

Hvad nu, hvis du skulle vælge?

Hun er en del af AU Elitesport og dyrker dermed sporten sideløbende med sit studie. Det foregår konkret sådan, at Maja Alm sætter sporten forrest i forårssemesteret, hvor konkurrencerne er flest, mens studiet er i hovedsædet, når efteråret rammer. Og det gør samtidig, at Maja Alm ikke har kunne gennemføre sit studie sammen med de studerende, hun begyndte sammen med i 2011. For hende blev det nemlig kun til et år med fuldtidsstudier, før sportskarrieren tog fart, og hendes medstuderende overhalede hende med flere semestre. 

”Det er mærkeligt ikke at blive færdig sammen med de venner, jeg fik i begyndelsen, men jeg får mange oplevelser i sporten. Det er et helt andet liv, og det har givet mig meget. Når VM er overstået, glæder jeg mig altid til at bruge mit hoved lidt mere. Og omvendt når nytår nærmer sig, glæder jeg mig til at fordybe mig i sporten. Det gør, at jeg altid har noget nyt at se frem til. Hvis jeg kun læste, ville jeg kede mig, og hvis jeg kun løb, ville jeg mangle noget. Det er den perfekte løsning," konkluderer hun. 

Hvad nu, hvis du død og pine skulle vælge mellem de to?

”Det tror jeg ikke, jeg ville kunne... Og dog, så ville jeg nok have valgt sporten, og så ville jeg have uddannet mig bagefter. Men jeg er faktisk ikke sikker på, at jeg ville kunne have klaret mig så godt i sporten, hvis det ikke var for studiet. Jeg ville nok være kørt død i det.”

For hende giver studiet præcis det, sporten ikke gør.

”Jeg må indrømme, at jeg er ret perfektionistisk og kan godt lide at nørkle med noget småt, så tænder og tandlægestudiet er det helt rigtige.”

Med 16 VM-medaljer i hus ser Maja Alm nu frem til VM i atletik næste år – og et eksamensbevis fra universitetet omtrent på samme tid.