Omnibus prik

Indendørs have på Det Kgl. Bibliotek

Støvet har langt om længe lagt sig efter en tre år lang og 11 millioner kroner dyr renovering af Det Kgl. Bibliotek. Hvilket fejres i morgen eftermiddag fra 13.00-16.00 i selskab med blandt andet 2000 kager. Og du er inviteret.

Travlhed de sidste dage før indvielsen af de nu helt færdigrenoverede etager på Det Kgl. Bibliotek. Som det kan ses, er bøgerne farveordnede, hvilket fik en forsker til at skrive følgende på Twitter: "Den nye indendørs have på KB er utrolig fin. Men... farveordnede bøger på et seriøst forskningsbibliotek?" Vicedirektør Erik Hofmeister fortæller, at det er en beslutning, som er taget af bibliotekarerne, og at det drejer sig om kasserede bøger. Selv finder han det rigtig fint set fra en æstetisk synsvinkel. De kasserede bøger er placeret øverst på de intet mindre end 6,85 meter høje reoler. Mens den nederste del er reserveret bøger, som brugerne har bestilt, og disse står i nummerorden.

"Vi har tænkt, tegnet og bygget om gennem tre år. Og det har larmet og svinet. Men vi synes, resultatet er blevet fint, fortæller Erik Hofmeister, der er vicedirektør på Det Kgl. Bibliotek.

Han fortsætter:

"Vi har søgt at skabe sammenhæng ved at tilstræbe det samme æstetiske udtryk på de renoverede etager." 

Og de seneste fornyelser på 1. sal har da også med brug af gedigne materialer som egetræ, uldne møbelstoffer og detaljer i messing hist og pist sine klare referencer til indretningen både i kælderen og stueetagen, som blev taget i brug sidste år.

Men den største attraktion i det senest renoverede område på 1. sal er uden tvivl Bibliotekshaven, som defineres af en 52 meter lang sofa i lyst læder, som snor sig i en organisk form. Formen er tilplantet med træer og forskellige planter, som med tiden gerne skal brede sig. Også et rundt bassin er der blevet plads til, som gør det muligt at tænke store - eller små - tanker til lyden af vand, der risler ned af bassinsiderne.

Arkitekter har det med at tale om, at det udendørs skal trækkes indendørs. Hvilket også er tanken her ved at trække det grønne i Universitetsparken indendørs i form af Bibliotekshaven. Brugen af eg som den gennemgående træsort i indretningen er i øvrigt også en reference til egetræerne i parken. Men det har også  været tanken at trække viden ind i rummet.

"Den viden, som Bogtårnet repræsenterer," forklarer Erik Hofmeister, mens han peger op og ud på tårnet, som i klart vejr kan ses gennem de store ovenlysvinduer, der strækker sig i hele rummets bredde. Ved siden af dem er opsat en lang række spots, da det naturlige lys, der ellers strømmer ind gemmen vinduerne, ikke sikrer tilstrækkeligt med lys til planterne i Bibliotekshaven om vinteren.

Selvom eg har været den foretrukne træsort i forbindelse med fornyelsen af biblioteket, er Hofmeister og co. ikke gået så vidt som til at forsøge at plante egetræer i den indendørs have. 

Derimod er det oliventræer, og lige nu har Hofmeister et nøje øje på de små visne blade, der er drysser ned på ryglæn og sæde på den lyse lædersofa. Han er dog blevet forsikret om, at det kun vil drysse i det omfang i en tilpasningsperiode af det eksterne gartnerfirma, der har plantet og som også skal passe Bibliotekshaven. 

Også mindre krævende planter som husfred og flamingoblomst vokser i haven. 

Og bregner, som vil vokse sig store ved det lille runde vandbassin ned af hvis sider vandet risler.

Vicedirektør Erik Hofmeister i en af de i alt seks kupésofaer, hvorfra man har udsigt over Bibliotekshaven. Toppen af en glasvæg, der er tænkt som lydisolering, kan lige anes på billedet. Desuden er den også ret betryggende placeret, da der er over syv meter ned til etagen nedenunder... 

Mange fine detaljer går igen i indretningen som disse skilte i eg. Stilheden 2 er en ny læsesal med plads til 60 studerende. Erik Hofmeister fortæller, at det ikke har været et formål med renoveringen at sikre flere studiepladser på Det Kgl. Bibliotek. Som i øvrigt alt i alt rummer 720 regulære studiearbejdspladser.

Akademisk Kor vil stå for den musikalske underholdning og forfatteren Svend Åge Madsen vil læse op siddende på sin egen bænk i den helt nye bibliotekshave. Desuden er der jazz i kælderen. Det hele foregår i morgen torsdag fra 13.00-16.00.


LÆS OGSÅ: Fra i morgen kan du både få massage, spille Fifa og gå i zen på Statsbiblioteket 

Artiklen er oprindeligt bragt 20.02.2018.