Isen er for tynd: Gå ikke ud på Universitetssøen

Selvom søen i midten af Universitetsparken er spejlblank, er den endnu ikke farbar. Østjyllands Politi advarer mod at bevæge sig ud på regionens frosne søer, og tirsdag sætter AU advarselsskilte op omkring søen.

Der er is på søen i Universitetsparken, men det er ikke sikkert at færdes på isen. Og omkring søen sætter universitetet tirsdag skilte op, som advarer mod færdsel på isen. Arkivfoto (2018): Lars Kruse/AU Foto

Det kan virke indbydende at finde skøjterne frem og få lidt frisk luft på den frosne sø i Universitetsparken. 

Dog skal man tænke sig om en ekstra gang; isen er nemlig ikke tyk nok, til at man med sikkerhed ved, at det er forsvarligt at bevæge sig ud på den frosne sø. 

Det har i dag fået Østjyllands Politi til endnu engang at advare mod færden på regionens frosne søer:  

"Vi har i løbet af weekenden modtaget en del anmeldelser om færden på frosne søer og vandløb, på trods af at isen endnu ikke er tyk nok," skriver Østjyllands Politi på Twitter. 

Tweetet fra Østjyllands Politi kommer efter en weekend, hvor søen ved Universitetsparken blev opholdssted for mange aarhusianere, hvilket fik politiet til at rydde søen, skrev TV2 Østjylland lørdag.

For at isen er sikker nok til færdsel, skal den have en tykkelse på 16 centimeter.

”Indtil da kan det være forbundet med livsfare at bevæge sig ud på isen,” skriver Østjyllands Politi i sin døgnrapport mandag. 

Seneste måling, som Aarhus Kommune foretager, viser en istykkelse på seks centimeter. 

Skilt skal advare mod færdsel på søen

Den sydlige del af Universitetssøen blev i efteråret tømt for vand for at blive renset op. Men nu er vandet tilbage i søen, og i den forbindelse fandt man ud af, at søen på det dybeste sted er mellem 150 og 170 centimeter dyb. Derfor gælder de samme regler for Universitetssøen som for andre søer i Østjylland. 

LÆS OGSÅ: Søger i dybet den faste – æh – slambund ...

Universitetssøen er privatejet af Aarhus Universitet, som læner sig op ad Aarhus Kommunes retningslinjer for frosne søer. De lyder, at der skiltes, når søen er sikker at færdes på. Derfor har det indtil nu været strategien ikke at sætte skilte op omkring søen. Men efter weekendens færdsel på søen tages nye metoder i brug. 

”Vi har besluttet at sætte skilte op omkring Universitetssøen, da borgerne kan have svært ved at finde ud af, om søen er i samme kategori som andre søer,” siger Peter Bachmann Vestergaard, der er teknisk chef på AU. 

Derfor sættes der tirsdag formiddag fem til seks skilte op de steder, hvor der er adgang til søen. Skiltene skal advare mod, at al færdsel er forbudt, fordi isen ikke er sikker.

”Så håber vi, at borgerne efterlever det. Vi kunne i princippet godt afskærme søen med hegn, men sådan vil vi helst ikke præsentere Aarhus Universitet,” siger Peter Bachmann Vestergaard.

Korrekturlæst af Charlotte Boel