It’s hard to be a nissemand in Foulum

Julen er i sig selv en hæsblæsende tid, og på AU i Foulum er den decideret sveddryppende. Her varmer medarbejderne op til den årlige julefrokost med det traditionsrige nisseløb iført høje knæløftninger og mere eller mindre julede outfits.

Foto: Melissa Yildirim
Cecilie Kokholm, Margit Paulsen og Bodil Stensgaard forklædt som henholdsvis glad dalmatiner, nisse og rensdyr. Til daglig er de laboranter på Institut for Agroøkologi. Foto: Melissa Yildirim
Hverken Yao Wu, der er gæsteph.d. eller Zhenjiang Zhou, der er postdoc havde haft held til at skaffe nissehuer i år, men det afholdt dem ikke fra at deltage i løbet. ”Det er en fin idé at få lidt motion inden julefrokosten, og det er en hyggelig måde at være sammen på.” Foto: Melissa Yildirim
30 til 40 medarbejdere i AU Foulum deltog i årets nisseløb, som blev kickstartet af selvudnævnt fit-nisse Anders Lindblad Vendelboe, der til daglig er forsker på Institut for Agroøkologi – Klima og Vand. Foto: Melissa Yildirim
Foto: Melissa Yildirim
Seniorforsker Finn Plauborg fra Agroøkologi – Klima og Vand på vej over målstregen. Foto: Melissa Yildirim. Foto: Melissa Yildirim

Nisseløb i Foulum 

Nisseløbet er en årligt tilbagevendende begivenhed på AU Foulum. Det er personaleforeningen, der arrangerer løbet, som hvert år finder sted inden julefrokosten. Det var akademisk medarbejder Søren Torp, der for omkring ti år siden tog initiativ til løbet, og siden er der løbende blevet udviklet på konceptet.

Løbet er gratis, kræver ingen tilmelding og det er frivilligt, hvor meget man vil gøre ud af udklædningen.

Der er både løberute og en gårute, som begge går rundt i de naturskønne omgivelser rundt om AU Foulum og Foulumgård.

Der er en vandrepokal til hurtigste nissepige og nissemand, og præmie til bedste udklædning. Derudover sponsorerer personaleforeningen en masse præmier, som uddeles ved lodtrækning.

Julemarked på AU Foulum

Torsdag den 15. december er der julemarked i den gamle kyllingestald, der i dag huser motionscenteret på AU Foulum. Her sælger medarbejdere gran, håndlavede smykker og andet husflid. 

Julefrokostforberedelserne er i fuld gang i AU Foulum denne fredag. Borde er iklædt nervøs velour. I receptionen er der tændt op i tv-pejsen. Brunkager og pebernødder ligger side om side med guldkarameller. Alt er, som det skal være, inden en julefrokost. Men så kommer medarbejderne. Og det er her, man begynder at ane, at det her ikke er another day at the office.

En har hvide ponponer hængende fra ørerne. En anden har iført sig en narrehat. ’Soil is sexy’ står der på en tredjes T-shirt. Nissehuer i alle afskygninger og rensdyrgevirer kommer gående med motionsklædte medarbejdere nedenunder. Og pludselig ruller en kane ind komplet med nisse, et rensdyr foran og en glad dalmatiner bagved.

Same procedure as every year 

Det traditionsrige nisseløb kan gå i gang og arrangør af løbet og selvudnævnt fit-nisse, der til daglig er forsker ved Institut for Agroøkolæogi – Klima og Vand, Anders Lindblad Vendelboe, træder frem iført rød løbejakke og glitrende grantræshat.

”Velkommen til det årlige nisseløb. Det er same procedure as every year. Vi løber fra parkeringspladsen her ude foran, og lige inden vi rammer det elektriske hegn, drejer vi til venstre. Så løber vi rundt om bygningerne her. Fortsætter ned rundt om Foulumgård og ender her foran receptionen igen. Ruten er cirka fire kilometer lang, og der er præmier til den hurtigste nissepige og nissemand og til bedst udklædte.”

Inden han sender nissebanden ud på løbeturen, guider han dem igennem en rask lille opvarmning. Og så går starten.

En tur i kanen 

Fit-nissen er ikke overraskende den hurtigste over målstregen. Skarpt forfulgt af en julemand iført røde og hvide Nike-strømper. Kaneslænget med et rødkindet og forpustet rensdyr forrest kommer også over målstregen.

Var det sådan en udklædningsidé, som var rigtig fin på skrivebordet, men knap så fin i praksis?

”Nej, den er stadig rigtig fin,” pruster rensdyret, der til daglig hedder Bodil Stensgaard og er laborant. Hun fortsætter:

”Vi har skam øvet os ved at køre op og ned ad gangene.”

”Jeg synes, idéen er rigtig fin, lige bortset fra at jeg glemte småkager til turen,” lyder det kækt fra nissen Margit Paulsen, der også er laborant og har siddet lunt og godt på kanen under et stykke skind. De tre kreative og ihærdige laboranter render senere velfortjent med prisen for bedste udklædning.

Julemand med duggende briller 

De fleste er nu ved at være i mål. Men én mangler. Helt i tråd med traditionen kommer seniorforsker fra Institut for Agroøkologi, Finn Plauborg, sidst over stregen med duggende briller og en julemandskåbe, der truer med at glide op. 

Fotos: Melissa Yildirim